Civiele Bescherming moet blijven in LIEDEKERKE

C21

Civiele Bescherming moet blijven in LIEDEKERKE

Civiele
EP

 Op vrijdag 31 maart '17 is  vanaf 19 uur een grote solidariteitsactie  t.v.v. de Civiele Bescherming van Liedekerke gepland in het Pastoriepark . Er wordt opgeroepen om  massaal af te zakken naar deze locatie.

Artiesten met hun hart op de juiste plaats zullen ook aanwezig zijn want de organisatoren hebben toezegging gekregen van Hanny-D, Paul Severs en Christof Chapsis om het muzikale aspect van deze actie in goede banen te leiden. Dat er in ons landje bespaard moet worden kan  ingekomen worden, maar dat mag nooit gebeuren op de veiligheid en het welzijn van de burgers. In tijden als deze is het veiligheidsgevoel bij de mensen van onschatbare waarde

De Civiel Bescherming biedt hulp bij kleine en grote rampen. Zij biedt versterking bij hulpdiensten met zwaar en gespecialiseerd materieel. De Civiele Bescherming telt 450 beroepsleden en 650 vrijwilligers die 24 uur op 24 en 365 dagen per jaar beschikbaar zijn. Nu er plannen zijn om 2 of 3 eenheden in Vlaanderen op te doeken bindt parlementslid Katia Segers de kat de bel aan en drukt ze op de alarmknop. Met de volgende woorden vat ze dan ook de hele situatie terecht samen: “De plannen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om de Civiele Bescherming te hervormen, dreigen de veiligheid van alle bewoners van Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant in het gedrang te brengen. Jambon wil immers één of zelfs twee van de drie eenheden in Vlaanderen opdoeken, omdat ‘snelheid van interventie’ voor hem niet langer een criterium hoeft te zijn in de werking van de Civiele Bescherming. Sp.a Liedekerke protesteerde zaterdag samen met de mensen van de Civiele bescherming en de andere lokale politieke partijen tegen die gang van zaken”.

De plannen van Jambon zorgen voor beroering in gans Vlaanderen. De Minister wil het takenpakket van de Civiele Bescherming reduceren: niet langer lokale eerstelijnshulp, maar enkel gespecialiseerde diensten op vlak van CBRN (chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen), "Search and Rsecue" en "Crisis Management / Heavy Support".

Katia Segers: “Volgens de minister kunnen gerust een aantal van de zes operationele eenheden opgedoekt worden. De minister is immers van oordeel dat de factor "snelheid" niet langer een criterium moet zijn voor het werk van de Civiele Bescherming, zo stelde hij in de Kamer op 4 februari 2016. Met dat laatste kunnen wij het onmogelijk eens zijn: bij rampen telt elke minuut, elke seconde. Twee of vier van de zes operationele eenheden sluiten, zoals de plannen nu voorliggen, leidt onvermijdelijk tot langere responstijden bij een ramp. Zeker wanneer de interventie uit Brasschaat - wat de enig overblijvenede eenheid in Vlaanderen zou worden - zou moeten vertrekken. We weten immers sinds eergisteren dat Antwerpen de stad en regio is met de zwaarste filedruk. Met de sluiting van kazernes zet Minister Jambon de veiligheid van de mensen op het spel”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2017
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief