LIEDEKERKE - Burgers tegen woonproject met 60 appartement

C21

LIEDEKERKE - Burgers tegen woonproject met 60 appartement

2017-04-26_burgers_tegen_woonproject
 
2017-04-26_project_rond_cohousing__zestig_wooneenheden_rozenlaan__2_b
 
2017-04-26_project_rond_cohousing__zestig_wooneenheden_rozenlaan__4_b
 

Woonkwaliteit belangrijker dan hoge winsten projectontwikkelaar.

De voorbije weken werden de buurtbewoners van de Rozenlaan, Resedalaan en Mimosalaan geconfronteerd met een bouwaanvraag van de West-Vlaamse projectontwikkelaar ION. De projectontwikkelaar wenst 60 appartementen te realiseren, verspreid over drie bouwblokken. De buurt werd nauwelijks betrokken en verenigt zich nu om een gezamenlijk bezwaarschrift in te dienen tegen deze megalomane plannen van de projectontwikkelaar.

 

Buurtcomité RO-RE-MI

De buurt heeft 30 dagen de tijd om een gefundeerd bezwaarschrift voor te bereiden en in te dienen. Dit is weinig, maar de vastberadenheid en strijdvaardigheid zijn zeer groot. De bewoners van de buurt aanvaarden niet dat een dergelijk groot project tot stand kan komen zonder dialoog tussen buurt, ontwikkelaar en gemeentebestuur.

 

Hiervoor werd het buurtcomité ‘RO-RE-MI’ opgericht. Dit staat voor de drie straten die getroffen zijn en dit met een knipoog naar de muziek die in deze buurt zit, maar dan wel met een valse noot door deze bouwaanvraag. De buurt doet dit op een constructieve, positieve en eensgezinde manier. Geen verzuurde gezichten hier, maar actieve burgers die het recht aan hun kant hebben.

 

Het buurtcomité richt zich geenszins tegen het gemeentebestuur. Integendeel: zij zijn onze partners in dit verhaal. Wij willen onze burgerrechten maximaal benutten. Daartoe zullen we een gefundeerd en uitgebalanceerd bezwaarschrift indienen. We vertrouwen erop dat het gemeentebestuur dit objectief zal beoordelen en onze bezwaren zal erkennen en aanvaarden.

 

De bezwaren

Het bezwaarschrift telt meer dan twintig ernstige bezwaren tegen de projectaanvraag. Om geen procedurefouten te maken en de discussies niet te voeren in de media, zullen we deze eerst met het gemeentebestuur bespreken. We wensen geenszins aan politiek opbod te doen. Dit is zonder meer een belangrijke ruimtelijke evolutie in Liedekerke, die in alle sereniteit en met kennis van zaken moet worden behandeld.

 

Het gebied is ingekleurd als woonzone, dit wordt niet betwist. Niettemin is het feitelijk aanvoelen vandaag totaal anders. Wat in de jaren 70 door één pennentrek werd beslist, heeft vandaag verregaande ruimtelijke gevolgen. Het projectgebied grenst aan waardevol agrarisch gebied en aan Liedekerke bos, habitatrichtlijngebied en van enorme biologische en recreatieve waarde.

 

De buurtbewoners vinden het niet kunnen dat een project van dergelijke densiteit zou neergepoot worden in hun straten. Ter vergelijking: vandaag zijn er 57 woningen. Met 60 extra appartementen zou de wooncapaciteit meer dan verdubbeld worden. Voeg hierbij één enkele ontsluitingsweg, de verkeersknoop Muilenstraat-Affligemsestraat en een druk station in de buurt en iedereen met gezond verstand voelt onmiddellijk dat dit heel wat problemen gaat opleveren. De inwoners zitten vast in de trechter van de Rozenlaan, net een bezwaar dat de projectontwikkelaar blijft negeren door middel van subjectieve mobiliteitssimulaties en foutieve interpretaties.

 

Het gebrek aan totaalvisie van de projectontwikkelaar op het volledige gebied langsheen Laan I – Salvialaan – Rozenlaan – Affligemsestraat toont aan dat er wordt geopteerd voor snel geldgewin door de ontwikkelaars en het feit dat de woonkwaliteit van de buurt hen koud laat.

 

De toekomst

De buurtbewoners vragen een duidelijk signaal van het gemeentebestuur naar de projectontwikkelaar. ‘Onze gemeente is geen experimentele plaats voor winstgevende woonprojecten van rijke ontwikkelaars. De gemeente heeft nood aan buurtgerichte projecten op maat van de inwoners en met respect voor onze natuur, omgeving, duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid,’ aldus het actiecomité.

De buurt voelt zich bovendien gesteund door de visie van de Vlaams Bouwmeester en de Vlaamse Regering, waar begrippen als duurzame kernversterking en slimme verdichting meer en meer de basis vormen. En dat is een visie die in dit woonproject al helemaal ontbreekt. ‘Verder verkavelen in de periferie van Liedekerke is dan ook geen duurzame en innovatieve aanpak. Deze staat bovendien haaks op de betonstop die er de komende jaren aankomt,’ volgens de buurtbewoners.

 

Huis te koop

Om hun ideeën en visie kracht bij te zetten, lanceerde het buurtcomité RO-RE-Mi een ludieke actie: ‘Huis te koop! Elke inwoner kan bij het buurtcomité een affiche ‘Huis te koop’ bekomen en kan de affiche naar gelang zijn persoonlijke bezwaren uitkiezen. ‘De affiches met natuurvernietiging, onhoudbare verkeersdruk en wateroverlast gaan het vlotst de deur uit,’ aldus het buurtcomité met een knipoog. Maar het is ons vooral te doen om het gemeentebestuur te tonen dat men ook op een positieve manier een mening kan uiten. Het hoeft niet altijd via luid protest en politieke kritiek. Door dialoog en wederzijds begrip hopen we hier uit te geraken. Liedekerke doet immers toch ontmoeten, niet?

 

Volg de acties van het buurtcomité op de facebookgroep: ‘RO-RE-MI Liedekerke’.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 apr 2017
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief