LIEDEKERKE - Hervorming van de Civiele Bescherming: een nieuwe toekomst voor de kazerne te Liedekerke? Waakzaamheid blijft geboden!
De federale regering heeft op 28/07/2017 het nieuw Koninklijk Besluit goedgekeurd dat de organisatie van de Civiele Veiligheid op twee complementaire niveaus bevestigt: de hulpverleningszones voor de dringende lokale opdrachten en de Civiele Bescherming voor de gespecialiseerde of langdurige nationale opdrachten. Deze hervorming van de Civiele Bescherming betekent dat per gewest één expertisecentrum operationeel blijft: Crisnéé voor Wallonië en Brasschaat voor Vlaanderen. De kazerne in Liedekerke zal dus op termijn niet langer functioneren als een operationele eenheid van de Civiele Bescherming.
De Liedekerkse coalitiepartners CD&V en Sp.a. betreuren zwaar de vastheid waarmee NV-A Minister Jambon vasthoudt aan de sluiting van de diverse operationele eenheden. De keuze voor het behoud van twee excentrisch gelegen locaties en het verlaten van een vernieuwde en dagelijks goed presterende kazerne in Liedekerke blijft onlogisch. De veiligheid van het ganse land, en dus zeker ook van de Vlaamse regio, is sowieso beter gediend met een decentralisatie van de hulpdiensten en dus een behoud van de locaties waar de kazernes nu gevestigd zijn.
In het kader van deze in april 2017 aangekondigde hervorming heeft de gemeente Liedekerke, hierin gesteund door talrijke andere gemeenten, de voorbije maanden krachtig het besluit tot sluiting van de kazerne bestreden. Maar tegelijkertijd is van de federale overheid ook geëist dat in geval van sluiting een werkbare oplossing en/of alternatief zou worden uitgewerkt om maximaal de veiligheid van de inwoners van Liedekerke en omliggende gemeenten te waarborgen en te voorzien in een permanente en volwaardige brandweer- en ambulancedienst, die snelheid aan efficiëntie koppelt. De Civiele Bescherming staat daar vandaag borg voor, elk ander alternatief moet het minstens even goed doen. Hierbij is een inkantelen van de site, het personeel en het materieel van de huidige Civiele Bescherming te Liedekerke in de brandweerzones Vlaams-Brabant West en/of Zuid-Oost als de beste manier naar voor geschoven om deze noodzakelijke en prioritaire hulpverlening in de regio te verzekeren .
Vandaag stellen wij vast dat burgemeester Luc Wynant in zijn onderhandelingen met de federale overheid resultaat heeft geboekt. Het heeft hem bloed, zweet en tranen gekost, maar met de steun van zijn collega’s in het college , de partijen van de bestuursmeerderheid, de collega’s van andere gemeenten en uiteraard de acties van de bevolking, heeft hij van de federale overheid vergaande engagementen bekomen. De federale regering verbindt er zich immers toe om - welke oplossing er ook komt - het veiligheidsniveau en de dienstverlening die vandaag bestaat op het vlak van brandweer- en ambulancediensten te blijven verzekeren. Wij verwijzen hiervoor naar het persbericht dat de gemeente ter zake heeft verspreid.
Uiteraard blijven wij waakzaam en zullen wij er sterk op toezien dat de gedane beloften worden uitgevoerd, inclusief de toegezegde financiële ondersteuning en een flexibele en gunstige overgangsregeling voor het personeel. Bovendien zullen, samen met de verantwoordelijken uit de omliggende subregio, politiek blijven ijveren voor een nog betere uitrusting en slagkracht van de nieuw op te richten identiteit inzake brandweer – en ambulancediensten en dit met het oog op het verzekeren van de eerste lijnzorg bij mogelijke rampen in Denderbekken, de Brusselse regio en de regio Gent en Gentse haven.
In het belang van de betrokken personeelsleden, de bevolking van Liedekerke en omgeving vragen wij snel volledige duidelijkheid over de inhoud van de genomen beslissing en de uitvoering van de hieraan gekoppelde engagementen. Zij hebben daar recht op!