LIEDEKERKE - Dialect is meer dan ooit “Erfgoed”

C21

LIEDEKERKE - Dialect is meer dan ooit “Erfgoed”

2018-04-21_erfgoedag___3_a
 
2018-04-21_erfgoedag___22_a
 
2018-04-21_erfgoedag___48_a
 

Het Gemeentebestuur van Liedekerke heeft in samenwerking met het Liedekerks Heemkundig Genootschap het boek “Oe zegdet in Likert en Likerk” voorgesteld aan de inwoners van Liedekerke.

 

Gedurende meer dan 40 jaar heeft John Asselman woorden en gezegden in het Liedekerks dialect verzameld. 

 

Ter gelegenheid van Erfgoed dag werd de auteur gehuldigd door  burgemeester Luc Wijnant en schepen van cultuur Hans Eylenbosch. De burgemeester bedankte iedereen die had meegewerkt aan dit initiatief. Er werd duidelijk benadrukt dat het boek geen dictionaire is maar een verzameling van woorden en gezegden die opgetekend werden en alfabetisch gerangschikt. In Liedekerke verschilde de uitspraak van een woord soms van straat tot straat, van wijk tot wijk. Het verwerken van 28 400 woorden en 8600 gezegden vroeg meer dan een jaar intensief verbeter – en klasseer werk door C. Gordts en een aantal bereidwillige medewerkers.

 

Troubadour van dienst was Walter Evenepoel die twee liederen bracht over Liedekerke(naren). Blijkbaar kent de Liedekerkenaar zijn muzikaal erfgoed want er werd uit volle borst meegezongen.

 

Ondanks het warme zomerweer was het talrijk opgekomen publiek opgetogen met de ludieke tussenkomsten van John Asselman en Hubert De Nijs. 

 

 De burgemeester overhandigde de auteur een oorkonde waardoor hij zich voortaan professor in de ‘Likertologie’ mag noemen. 

 

Na de voorstelling was het aanschuiven om het boek af te halen maar het Gemeentebestuur trakteerde alle aanwezigen op een echte Likertse receptie.

 

In de namiddag mochten kinderen en kleinkinderen op een speelse en ludieke manier kennis maken met het Liedekerks dialect, de taal die hun grootouders spraken. Hun erfgoed!

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 apr 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 01 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief