LIEDEKERKE - Vlaams Belang tegen een "knuffelbeleid" voor immigranten
Tijdens de gemeenteraad stemde de Vlaams belangfractie tegen de oprichting van een gemeentelijke integratiedienst. De meerderheid wil met de Vlaamse Regering een overeenkomst afsluiten waarbij de gemeente een werkingstoelage (€ 23579 ) zou krijgen om een integratiedienst op te richten.
De gemeente kan een toelage krijgen als ze zelf één derde van de kosten van de dienst op zich neemt. De oprichting van de gemeentelijke integratiedienst zou minstens één extra ambtenaar opleveren.
Voor Vlaams Belang levert het oprichten van een dergelijke dienst geen enkele meerwaarde op. Er bestaat nu reeds een onthaal- en integratieambtenaar in de gemeente. Er zijn taallessen voor anderstaligen. Er is nu reeds een forse subsidie voor een jaarlijks multicultureel festival .
Er bestaan op dit ogenblik in Vlaanderen 29 gemeenten met een erkende integratiedienst, dit zijn stuk voor stuk grotere steden en gemeenten. In Vlaams Brabant gaat dit enkel om de steden Leuven, Vilvoorde en Halle. Liedekerke ( met amper 12000 inwoners) past duidelijk niet in dit rijtje, het heeft voldoende personeel om een degelijk integratiebeleid te voeren. Uit een vragenlijst die door de integratieambtenaar naar alle inwoners van allochtone afkomst gestuurd werd blijkt ook de richting die de gemeente wil opgaan met de nieuwe dienst: een knuffelbeleid voor allochtonen.
Men vraagt, bij voorbeeld, aan de allochtonen naar welke activiteiten van de integratiedienst ze willen komen. In een opsomming vermeld de amateuristisch opgestelde vragenlijst o.a. "een knutselnamiddag en een kooknamiddag" . Is het de taak van de gemeente om een knutselnamiddag voor allochtonen te organiseren? Ook suggereert men alsof de immigranten voor o.a. "relaties, ontspanning of voor geldzaken (!)" bij de integratiedienst terecht kunnen. De gemeente als relatiebureau voor allochtonen???
Met een bijkomende integratieambtenaar zal men de groeiende groep vreemdelingen die zich niet willen integreren niet bereiken. Integendeel. Hoe meer men de vreemdelingen in de watten legt, hoe minder ze de nood voelen om onze taal te leren, om deel te nemen aan het echte Liedekerkse sociaal leven. Denkt de meerderheid nu echt dat de immigranten die zich in Liedekerke gevestigd hebben zitten te wachten op knutselnamiddagen en kookdemo's?
In de begeleidende brief aan de allochtone inwoners van Liedekerke schrijft het gemeentebestuur: "De gemeente Liedekerke kent de laatste jaren een zeer sterke aangroei van inwoners van allochtone herkomst..."
Met een knuffelbeleid ten opzichte van immigranten zal men onvermijdelijk nog meer vreemdelingen aantrekken. Liedekerke dreigt een voorstad van Brussel te worden. Het knuffelbeleid dat men nu wil voeren verschilt weinig van het migrantenbeleid dat 20 jaar geleden gevoerd werd in gemeenten als Molenbeek, Schaarbeek en Borgerhout... Gemeenten waar de allochtonen in veel wijken een meerderheid zijn geworden.
De meerderheid verdedigde zich met het argument dat de integratiedienst voor twee derden gesubsidieerd wordt door de Vlaamse gemeenschap... Gemeenteraadslid Johan Daelman stelde klaar en duidelijk: Of de centen nu van de gemeente Liedekerke of van de Vlaamse gemeenschap komen het blijft uiteindelijk de burger die deze overbodige dienst moet betalen.
Johan Daelman
Namens de Vlaams Belang fractie in de gemeenteraad van Liedekerke.