TERNAT/LIEDEKERKE - Ondertekening samenwerkingsakkoord voor meer natuur en opening nieuwe toegangsweg Liedekerkebos

C21

TERNAT/LIEDEKERKE - Ondertekening samenwerkingsakkoord voor meer natuur en opening nieuwe toegangsweg Liedekerkebos

De5080bc-33fa-4365-84de-23e8dbcd187d
Alwin Loeckx, directeur van Regionaal Landschap Pajottenland, stelde samen met de partners het Plan Steenuil voor aan de nieuwe toegang tot Liedekerkebos langs de Kapellebaan.
 
Sculptuur_steenuil
Een zuil met een uil en een salamander werd aan de grens van de twee gemeenten geplaatst. De twee burgemeesters zijn er fier op.
Steenuilbier
Bij de ondertekening van het samenwerkingsakkoord werd er een lekker Steenuilbiertje gedronken.
Dsc_0839_knip
 

Vrijdag werd door de gemeenten Liedekerke en Ternat, het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Natuurpunt Liedekerke en Ternat en de Vlaamse overheid (ANB) plechtig een samenwerkingsakkoord ondertekend om te zorgen voor meer natuur en natuurverbinding. De provincie steunt via het Regionaal Landschap en aanvullende projecten. Ook de nieuwe toegangsweg vanaf de Kapellebaan, aan het einde van de Opperstraat, werd ingehuldigd.

Plan Steenuil verbindt natuur en mensen in Liedekerke en Ternat

De nieuwe samenwerking kreeg de naam Plan Steenuil en loopt van 1 juli 2020 tot minstens 2025. Plan Steenuil heeft een dubbele doelstelling: inwoners nauwer betrekken bij natuur in de buurt en bij het Liedekerkebos-Hertigembos-Ternat, maar ook werk maken van concrete natuuracties met bos- en natuuruitbreiding, kleine landschapselementen en tal van biodiversiteitsacties in tuinen, natuurgebieden, scholen en op openbaar domein.Het project zet inhoudelijk sterk in op de Koesterburen (provinciale campagne voor biodiversiteit), maar ook lokale verenigingen en burgerinitiatieven worden mee ondersteund en waar mogelijk ingeschakeld. Plan Steenuil wilt ons allemaal graag nog meer verbinden met de natuur die ons omringt en deze verbondenheid gebruiken als hefboom voor meer en betere natuur.

De mascottesoort van de samenwerking is de Steenuil. In en rond het ruime Pajottenland komt een van de dichtste populaties aan steenuilen ter wereld voor. Onze regio heeft dus een belangrijke verantwoordelijkheid voor deze Koesterbuur. Steenuilen zijn een kwetsbare soort en vertellen heel wat over de kwaliteit van ons landschap. Maar ook andere soorten zoals eikelmuis, vleermuizen, hazelworm en kamsalamanders zullen mee versterkt worden door het project. Iedereen zal mee genieten van meer toegankelijke natuur, bossen en speelgroen.Hoewel het projectgebied het volledige grondgebied van de gemeenten omvat, wordt er prioritair ingezet op de natuurverbindingen op basis van een visiekaart. Deze visie wordt gedurende de eerste 6 maanden van het project opgesteld op basis van alle mogelijke kaarten, ideeën en voorstellen die verzameld worden. Iedereen kan hiervoor via www.plansteenuil.be of info@plansteenuil.be.Elke partner neemt een specifieke rol op zich: Natuurpunt zal cursussen organiseren en haar natuurgebieden uitbreiden, de Vlaamse overheid investeert in bosuitbreiding en nog toegankelijker maken van Liedekerkebos-Hertigembos, de gemeenten mobiliseren hun inwoners en zullen natuuracties op openbaar domein realiseren. Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei coördineert het project en zal ook zorgen voor extra subsidiedossiers om de plannen waar te maken. Een breed partnerschap met langdurige samenwerking heeft eerder al haar nut bewezen in project Plan Boommarter rond het Hallerbos. Recent is ook in Sint-Genesius-Rode een gelijkaardige samenwerking gestart, Plan Vliegend Hert. 

 

Website: www.plansteenuil.be

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jul 2020
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief