NINOVE - Een gezin uit Ninove kreeg er plots drie digitale tellers bij

C21

NINOVE - Een gezin uit Ninove kreeg er plots drie digitale tellers bij

A_meter_1
 
Vlaamse nutsbedrijven werken intensief samen om digitale water- én energiemeters te plaatsen en klanten te ontzorgen. Op 18 februari 2022 werd de eerste digitale watermeter geïnstalleerd in een pilootproject van drie Vlaamse waterbedrijven De Watergroep, FARYS en Pidpa en netbedrijf Fluvius. Dat project bereidt hun grootschalige uitrol van de digitale watermeter voor. Dankzij een intensieve samenwerking tussen de nutsbedrijven gebeurt de installatie van de digitale meter voor elektriciteit, gas en water gelijktijdig.
 
Drie Vlaamse waterbedrijven De Watergroep, FARYS en Pidpa zijn gestart met een pilootproject waarbij ze 70.000 digitale watermeters bij klanten installeren, verspreid over heel Vlaanderen. Op 18 februari 2022 gebeurde de eerste installatie van zo’n digitale watermeter bij een jong gezin in Ninove. Dankzij een intensieve samenwerking met Fluvius verloopt de installatie van de digitale meter voor elektriciteit, gas en water op hetzelfde moment. Zo blijft de hinder voor klanten tot een minimum beperkt.
 
Een digitale watermeter biedt heel wat voordelen ten opzichte van de analoge ‘mechanische’ watermeter. Het toestel kan zelf gegevens verzenden en ontvangen. En dat betekent in de eerste plaats minder werk voor klanten. Zo moeten ze bijvoorbeeld niet langer elk jaar hun meterstand doorgeven. En ook bij een verhuis of overname is de juiste meterstand op een bepaalde datum meteen gekend.
 
Deze manier van werken is gemakkelijker maar ook duurzamer: geen papieren invulkaartjes of rondrijdende meteropnemers meer om meterstanden op te nemen. Klanten ontvangen automatisch hun waterfactuur op basis van de werkelijke meterstand. In de toekomst biedt de digitale watermeter nog meer mogelijkheden zoals real-time inzicht in waterverbruik en meldingen bij abnormaal hoog verbruik, die zowel klanten, waterbedrijven als de maatschappij helpen om op een duurzame manier om te gaan met water.
Sleutelrol digitale meters voor uitdagingen energie én water
 
Om de klimaatopwarming tegen te gaan, moeten we allemaal zuiniger, slimmer en groener omgaan met energie. De digitale energiemeters van Fluvius, die sinds 2019 worden uitgerold, zijn cruciale instrumenten om dat te realiseren. Maar ook de watersector heeft gelijkaardige uitdagingen. Door de klimaatverandering kampt Vlaanderen steeds vaker met droogte en moeten we allemaal actiever inzicht krijgen in ons waterverbruik en waterlekken snel kunnen opsporen.
 
“Net om die uitdagingen te trotseren, spelen de digitale watermeters een sleutelrol. Daarom willen waterbedrijven De Watergroep, FARYS en Pidpa ze tegen 2030 introduceren in heel Vlaanderen,” zegt Alexandra De Jonge, programmamanager Digitale Watermeter voor de waterbedrijven. “Om dat zo efficiënt en snel mogelijk te kunnen doen, starten we een grootschalig pilootproject in samenwerking met Fluvius. We houden een gezamenlijke planning aan. Zo kunnen zowel energie- als watermeters tegelijk geplaatst worden door dezelfde technicus. Daarnaast hergebruiken we maximaal de bestaande communicatietechnologie. De digitale watermeters worden - net als de gasmeters - gekoppeld aan de digitale elektriciteitsmeter van Fluvius en kunnen zo communiceren met de buitenwereld.”
 
De persoonlijke informatie van klanten, zoals verbruiksinfo of meterstanden, wordt op geen enkel moment gedeeld tussen de netbedrijven onderling. Alle klanten kloppen dus nog steeds aan bij hun gebruikelijke klantendiensten en aanspreekpunten.
Drie aannemers gaan aan de slag
 
De plaatsing van de digitale meters gebeurt door de drie aannemers die vandaag al de digitale energiemeters plaatsen: Unit-T, TEAPlus en 3DM. Ze nemen elk een specifieke regio voor hun rekening. De aannemers nemen rechtstreeks contact op met de 70.000 betrokken klanten om een afspraak te maken. Elke technicus heeft een identificatiebadge van Fluvius en een sticker met het logo van de digitale watermeter. 
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 feb 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief