Gezocht: landschapsdichter in PAJOTTENLAND en ZENNEVALLEI

C21

Gezocht: landschapsdichter in PAJOTTENLAND en ZENNEVALLEI

Bericht_gezocht_landschapsdichter
 

Wie slaagt erin de pracht en kracht van ons landschap om te zetten in poëtische woorden? Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei gaat opnieuw op zoek naar een landschapsdichter. Voel jij je geroepen om Maxime Savoldi op te volgen? Speur naar een mooi plekje in ons landschap, kruip in je pen en bezorg ons je gedicht voor 15 mei 2022.

Maxime Savoldi uit Halle was twee jaar lang Landschapsdichter van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, een taak die hij ter harte nam. Tal van prachtige, soms kritische gedichten vloeiden uit zijn pen. Sommigen verrasten de inwoners van de regio op een vluchtige manier, anderen kregen een blijvende plaats in het landschap. “De natuur beperkt zich niet slechts tot de naïeve schoonheid van de beek, het bos en de bij op de bloem. Landschappen worden getekend door culturele elementen die evenzeer deel uitmaken van de natuur in de ruime zin van het woord. Hier ben ik me heel erg bewust van. Als landschapsdichter zie ik het als mijn taak om deze variatie te vertalen in woorden die tot de verbeelding spreken”, vertelt Maxime.

Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei wil de woordkunst in en over ons landschap ten volle benutten en gaat daarom op zoek naar een nieuwe landschapsdichter. “Met een lokaal verankerde dichter willen we het landschap, de burgers en poëzie dichter bij elkaar brengen”, vertelt Alwin Loeckx, directeur van het regionaal landschap. “We hebben afgelopen twee jaar gemerkt dat een landschapsdichter mensen kan raken met ons prachtige landschap.” 

De jury
Voor de jury van onze wedstrijd kunnen we beroep doen op ervaringsdeskundigen. De huidige landschapsdichter Maxime Savoldi bekijkt de nieuwe kandidaturen maar al te graag door zijn poëtische bril. Hij wordt bijgestaan door Marleen De Smet, voormalig dorpsdichter van Galmaarden, die twee jaar geleden ook van de partij was. Alwin Loeckx, directeur van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei vervolledigt de jury.

Wie zoeken we?
Ben je minstens 18 jaar en heb je een band met het Pajottenland of de Zennevallei? Waag dan je kans! We verwachten dat onze toekomstige landschapsdichter het landschap in onze regio op een poëtische manier in de kijker zet. Het prachtige landschap van het Pajottenland en de Zennevallei bepaalt het karakter van de streek. Natuur, landschap, landbouw, erfgoed en cultuur gaan hier hand in hand. De landschapsdichter zet het landschap om in woorden en probeert deze verschillende aspecten doorheen de twee jaren aan bod te laten komen.

De landschapsdichter wordt aangesteld voor een periode van twee jaar (1 juli 2022 - 30 juni 2024) en levert zes gedichten per jaar (één gedicht om de twee maanden - sommige vrij te kiezen, anderen aan de hand van een specifieke opdracht. Elke kandidaat stuurt tegen 15 mei het gedicht (max. 2 gedichten per dichter) met een woordje uitleg aan de hand van deze drie vragen: 

o   Wat is de inspiratieplaats van het ingestuurde gedicht en wat betekent die plaats voor jou?

o   Wat is jouw band met de regio?

o   Waarom zou jij landschapsdichter van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei moeten worden?

De jurering gebeurt anoniem. 

De volledige uitleg over het project en de kandidaatstelling vind je op www.pajot-zenne.be.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief