AFFLIGEM - De gemeente Affligem laat onderzoeken wat de capaciteit van het Lokaal Bestuur is voor burgers, met buurgemeenten en tegenover partners
Affligem laat onderzoeken wat de capaciteit van het Lokaal Bestuur is voor burgers, met buurgemeenten en tegenover partners. Het is de bedoeling om zo efficiënt mogelijk te organiseren, om de burgers zo goed mogelijk te dienen en om zo zuinig mogelijk om te gaan met het belastinggeld van die burgers. De Vlaamse overheid geeft echter steeds meer bevoegdheden aan de lokale besturen. De taken, verantwoordelijkheden en verwachtingen van de gemeenten stapelen zich op. Het is voor de lokale besturen niet evident om alles nog te behappen. Samen met Ternat, Roosdaal en Liedekerke start Affligem daarom een onderzoek dat een antwoord zal geven op volgende vragen :
Hoe is het gesteld met onze bestuurskracht ?
Welke troeven en uitdagingen hebben we ?
Hoe werken we nu al samen ?
Welke voor- en nadelen komen daar uit voort ?
Welke kansen liggen nog open ?
Welke krachten zullen we bundelen om onze burgers beter te dienen ?
Hoe organiseren we ons best ?
Voor dit onderzoek wordt beroep gedaan op een bureau dat door Vlaanderen als eerste werd gerangschikt op basis van kwaliteit en prijs, namelijk IDEA Consult. Dit bureau deed dit werk al eens voor deze regio in 2017, dus helemaal vanaf nul herbeginnen is niet aan de orde. Ze bouwen verder op wat er al is.
VLAANDEREN WIL MEER
Steeds vaker koppelt Vlaanderen het toekennen van subsidies aan intergemeentelijke samenwerking, zoals dat nu het geval is voor jeugd, bibliotheek en cultuur. Ook op het vlak van vervoer, afval, toerisme, eerstelijnszone, gezondheid & preventie, politie, wonen, integratie, … is er intense samenwerking. Beleid en dienstverlening wordt op elkaar afgestemd.
EN AFFLIGEM DAN ?
Burgemeester Walter De Donder verklaart: “De leefwereld van burgers verandert en verruimt voortdurend. Om te werken, te winkelen, te sporten en van cultuur te genieten blijven we vaak onder de kerktoren, maar evengoed bewegen we ons op een bovenlokale, regionale schaal. We willen er nu met z’n allen op vooruit gaan. Onze regio Halle – Vilvoorde is in vergelijking met andere regio’s sterk benadeeld. We streven naar een moderne gemeente in efficiënte subregio’s, die samen vanuit een krachtige regio opkomt voor alle inwoners van Halle-Vilvoorde.
Ook in Affligem is dat niet anders. We stellen ons de vraag of al die samenwerkingsverbanden tot voldoende meerwaarde leidt en of er geen kansen blijven liggen. Dat kan onze gemeente alleen maar ten goede komen.”
35 BURGEMEESTERS OP DE KAR
De bestuurskrachtmeting in de gemeenten valt samen met de bevraging die de intercommunale Haviland in alle 35 schepencolleges van Halle – Vilvoorde uitvoert. Halle – Vilvoorde is namelijk door Vlaanderen aangeduid als één van de 17 regio’s. Binnen deze regio wisselen de 35 burgemeesters tijdens de burgemeestersconferentie op 19 oktober van gedachten over de indeling van een paar subregio’s in de grote regio.
Zoeken
Meer Nieuws
Guido van Cauwelaert | 16 dec 2024
marc colpaert | 10 dec 2024
Marc Colpaert | 27 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 09 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 04 nov 2024
Marc Colpaert | 28 okt 2024