REGIO - De Brusselse uittocht ontwricht de hele Vlaamse Rand, game over voor de Vlamingen

C21

REGIO - De Brusselse uittocht ontwricht de hele Vlaamse Rand, game over voor de Vlamingen

Th

Volgens Klaas Slootmans van het Vlaams Belang is het "Zonder beleidsommekeer game over voor Vlamingen in de Rand”. Uit een nieuwe studie van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) over de demografische bewegingen in en vanuit het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest blijkt opnieuw een grote uittocht vanuit Brussel richting Vlaamse Rand. “Die omvolking leidt tot een dramatische ontwrichting van ons maatschappelijk weefsel”, reageert Vlaams Volksvertegenwoordiger Klaas Slootmans. “Zonder kordaat noodplan voor de Rand is het game over voor de Vlaamse gemeenschap in het kerngebied van Vlaanderen.” Het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) pakte gisteren uit met een rapport over de demografische evoluties in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest in 2021. Het rapport bevestigt wat we al enige tijd weten, namelijk dat er een grote uittocht van Brusselaars plaatsgrijpt richting Vlaamse Rand. De studie bevestigt ook dat deze uittocht een steeds grotere omvang aanneemt. In 2021 verlieten zo’n 45.000 inwoners het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest om zich in een ander gewest te vestigen. Dat is 10% meer dan het voorgaande jaar. Het merendeel van deze nieuwkomers komt terecht in de Vlaamse Rand.

 
“Onrustwekkend” vindt Vlaams Belang. Onder meer de sterk wijzigende verhuispopulatie baart de partij zorgen. “Waar het vroeger voornamelijk ging om gegoede Franstalige Brusselaars zijn het vandaag veelal migrantengezinnen die Brussel ontvluchten. Het gevolg is dat vandaag bijna de helft van de inwoners in de 19 randgemeenten een vreemde herkomst heeft, waarvan het merendeel van niet-Europese origine",  aldus een verontruste Slootmans. "De repercussies daarvan zijn dramatisch. Het is niet alleen een aanslag op het Vlaams karakter van onze streek, het fnuikt ook het onderwijsniveau van onze kinderen. Zo bleek recent nog uit cijfers van vzw De Rand dat waar een gemiddelde Vlaamse school 25 procent zeer sterke leerlingen telt, dat in de Vlaamse Rand slechts 6 procent is. Oorzaak: de massieve instroom van anderstaligen”.
 
“Die aanhoudende instroom zwengelt bovendien de verfransingsmotor aan en bedreigt fundamenteel het overleven van de Vlaamse gemeenschap in onze regio”, waarschuwt de Vlaams Belanger. “Dat is allerminst nieuw, maar het is nu echt vijf na twaalf. Zonder drastische maatregelen dreigt de Vlaamse Gemeenschap een minderheid te worden in eigen streek. Het beleid dat de Vlaamse regering ter zake voert, is ondermaats en zal de situatie niet keren. Wij pleiten dan ook voor een noodplan voor de Vlaamse Rand”.
 
Naast de afschaffing van de 60 jaar oude faciliteitenregeling pleit de Vlaams-nationale partij in dat verband onder meer voor een vestigingsverbod voor niet-Europese vreemdelingen, een Vlaams voorrangsbeleid op de woonmarkt en een offensief Vlaams cultureel beleid op lokaal niveau.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 01 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief