MERCHTEM - CurieuzeNeuzen in de Centrumtuin

C21

MERCHTEM - CurieuzeNeuzen in de Centrumtuin

Image1-2
 

De Centrumtuin in Merchtem, Bogaerdstraat 3, werd geselecteerd voor het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. Een halfjaar lang is de tuin 1 van de 5.000 meetpunten tijdens het project. De metingen gaan van start op 3 april 2021. 

 

Al enkele jaren op rij volgen de hitte- en droogte- records elkaar op. Onze zomers worden warmer en droger, en dat heb je mogelijk al gemerkt in de tuin aan je gazon. Maar ook in openbare domeinen en natuurgebieden zien we steeds meer de directe gevolgen van hitte en droogte, zoals bomen die tijdens een hittegolf vroegtijdig hun bladeren verliezen.

 

Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin. Samen met 5.000 burgerwetenschappers brengen ze, op meetpunten verspreid over heel Vlaanderen, een halfjaar lang de hitte en droogte in kaart. Ze meten in achtertuinen, op speelplaatsen, in bedrijfstuinen maar ook in openbare domeinen zoals deze. 

 

Op elke meetlocatie meet een slimme sensor de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem. Via het Internet of Things zendt deze sensor dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Zo volgen ze live welke impact droogte en hitte op al deze meetlocaties hebben. Wetenschappers gaan aan de slag met deze belangrijke data om de effecten van hitte en droogte in kaart te brengen. En de beheerders van dit domein ontvangen een rapport vol nieuwe inzichten.

 

Meer weten? Volg het onderzoek en de resultaten mee op standaard.be/curieuzeneuzen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 apr 2021
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 03 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief