HALLE / OPWIJK / SINT-PIETERS-LEEUW / HERNE / BEVER / DROGENBOS - Landelijk Dienstencoöperatief bestaat 5 jaar
Voor een keer ruilden de huishoudhulpen hun poetsmateriaal voor schildermateriaal. 'Foto Felix Merckx)
Op 1 april 2005 startte Landelijk Dienstencoöperatief, een coöperatie met sociaal oogmerk, met het aanbieden van huishoudhulp en strijkhulp betaald met dienstencheques. De werking groeide snel en verspreidde zich over heel Vlaanderen. Het kantoor in Halle stelt intussen 63 huishoudhulpen te werk.
Ter gelegenheid van het 5 jarig bestaan mochten de huishoudhulpen hun poetsmateriaal voor één keer niet boven om te poetsen maar om te schilderen. Met spons, swiffer, zwabber, stofdoek.... en verf maakten ze een kunstwerk dat voortaan in het regionaal kantoor aan de muur zal prijken.
Op dit moment is Landelijk Dienstencoöperatief werkgever voor meer dan 1600 mensen, waarvan een 250-tal in strijkateliers verspreid over heel Vlaanderen.
De provincie Vlaams-Brabant telt 6 kantoren: Wijgmaal, Leuven, Tienen, Opwijk, Aarschot en Halle
Jeanine Vandormael: “Vanuit Halle stellen we in totaal 63 huishoudhulpen te werk en baten we 2 strijkateliers uit: een in Drogenbos en een in Sint- Pieters-Leeuw. We tellen ook 4 strijkpunten: één in Beersel, 2 in Bever en één in Herne. We bedienen toch wel een 750 klanten met huishoudhulp en in onze strijkateliers. Onder onze huishoudhulpen hier in Halle tellen we 1 man, verschillende van onze mensen zijn familie van elkaar (zussen, of verder)”.
In het kantoor van Halle werken 2 coördinatoren: Melissa Van Haelen, coördinator regio Halle —Zuidèn van Pajottenland en Veerle
Struelens, coördinator regio Sint-Pieters-Leeuw en noorden van Pajottenland. Zij worden in hun taak ondersteund door Erika De Ruyter.
Het doel voor 2010 is blijven groeien tot een sterke kwaliteitsvolle aanbieder van huishoudhulp op de markt van de dienstenchequebedrijven.
Men is nog op zoek naar klanten en huishoudhulpen om dit doel te verwezenlijken
VROUWEN
Landelijk Dienstencoöperatief kiest er bewust voor om een dienstverlening uit te bouwen die vrouwen ondersteunt in hun meestal dubbele opdracht: namelijk werk en gezin combineren. Dikwijls komt het huishouden en de zorg voor kinderen of ouderen op hun schouders terecht.
Jeanine Vandormael: “Werkzoekenden kunnen bij ons terecht voor een job op maat. Zij krijgen opleiding, onmiddellijk een vast contract, werk dicht bij huis met een werkplanning die in overleg wordt opgemaakt Zij worden begeleid en krijgen regelmatig bijscholing en vorming tijdens de werkuren. Vrouwen die extra ondersteuning nodig hebben, mogen tijdens hun werktijd ‘meelopen’ met een ervaren personeelslid. Dit allemaal omdat wij het belangrijk vinden om duurzame jobs te creëren, jobs waar vrouwen beter van worden, met goede arbeidsomstandigheden”
Contactpersoon: Veerle Struelens, Brusselsesteenweg 35 1500 Halle, 02/359 0810, vstruelens@GroepKvlv.be