VLAAMS-BRABANT - Gedeputeerde Julien Dekeyser: 1. Sterke schouders onder de zuidelijke Zennevallei, en: 2. Op de barricade voor de buurt- en voetwegen in Vlaams-Brabant
Julien Dekeyser, gedeputeerde voor ruimtelijke ordening, wegen, mobiliteit en verkeer provincie Vlaams-Brabant:
1. "Sterke schouders onder de zuidelijke Zennevallei"
In uitvoering van het ruimtelijk structuurplan Vlaams-Brabant keurde de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant zopas een project goed voor de reconversie en ontwikkeling van "de zuidelijke Zennevallei".
De zuidelijke Zennevallei, de regio langsheen het Zennekanaal tussen de Bergensesteenweg en het zuidwestelijk gedeelte van de ring rond Brussel, heeft vandaag een eerder negatief en achtergesteld imago. Het werkgebied van de gekende TV-politieman "Witse" wordt geconfronteerd met overlast van vrachtverkeer doorheen woonkernen, verouderde en verwaarloosde bedrijvenzones en een hoge werkloosheidsgraad (7,5 %).
Samen met de gemeenten Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, Halle en Beersel wil Julien deze regio op de kaart zetten. Verhogen van de attractiviteit van het gebied, oplossen van de verkeersproblematiek en verbeteren van de woonkwaliteit en recreatiemogelijkheden staan voorop. Hiernaast wordt de werkgelegenheid aangepakt door de creatie van 100ha bijkomende bedrijvenzones, aldus een gemotiveerde gedeputeerde Julien Dekeyser.
2. "Op de barricade voor de buurt- en voetwegen in Vlaams-Brabant"
Velen kennen ze nog uit hun jeugd, de vaak onverharde paden en weggetjes die vaak achter huizen en door velden ons snel te voet of per fiets op school, bij de jeugdbeweging of in het centrum van onze gemeente brachten. Met de opkomst van koning auto geraakten ze in ongebruik.
Julien Dekeyser wil, aan de hand van een actieplan, de buurt- en voetwegen in de kijker zetten en het verplaatsingsgedrag van het grote publiek wijzigen. Hij streeft ernaar om het aandeel 'zacht weggebruik' te verhogen. De buurt- en voetwegen vormen een mooi alternatief voor het autoverkeer, zegt de gedeputeerde.
Er bestaat echter een twee eeuwen oude (1841) wetgeving rond buurt- en voetwegen. Op een aantal vlakken is deze dringend aan herziening toe ! De verouderde wetgeving is één van de redenen waarom deze vandaag niet meer strikt wordt toegepast. Julien wil, in samenwerking met de andere provincies, Vlaanderen warm maken om te werken aan een aangepaste wetgeving.
Het openstellen en herwaarderen van de buurt- en voetwegen staat voorop. Gemeentebesturen hebben niet altijd even veel kaas gegeten van de noodzakelijk te volgen procedures. Ook daar wil Julien een handje bij helpen. Via infomomenten zal het actieplan buurt- en voetwegen eind 2008 aan alle betrokken actoren bekend gemaakt worden.
Zoeken
Meer Nieuws
Redactie Editiepajot | 25 dec 2024
Marc Sluys | 21 dec 2024
Marc Colpaert | 21 dec 2024
Marc Colpaert | 19 dec 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures