OPWIJK heeft zijn hoppeveld
Foto's © Gerrit Achterland
Foto's © Gerrit Achterland
Opwijk was net als Asse, Aalst en Affligem een bakermat van een bloeiende hopteelt die begin jaren 90 volledig verdwenen is. Een belangrijke rol speelde hierbij de benedictijnenabdij van Affligem en vanaf de veertiende eeuw namen de boeren de hopcultuur van de abdij over. Het begon met een stakenveld en later met een draadveld.
Midden van de twintigste eeuw werd het nog moeilijk om te leven van hoppeteelt wegens een aromarijke hop uit Oost-Europa en zo verdwenen zeer vlug de hopvelden, een streekbepalend beeld in onze streken. Over de laatste drie hoppeboeren uit Opwijk vindt u een afzonderlijke bijdrage.
Onder impuls van Patrick De Smedt en Willy Segers werd een project ingediend voor cofinanciering en dit werd goedgekeurd tot 30/6/2013 met als grote bedoeling de hopcultuur nieuw leven in te blazen en goedgekeurd met een subsidie van maximaal 65%.
De locatie is goed gelegen zichtbaar van de Stwg op Vilvoorde en de Stwg op Merchtem; eveneens goed bereikbaar via een wandelweg (interessant voor de toekomstig georganiseerde wandelingen van de 2 Opwijkse wandelclubs). Het hopveld is 60 meter lang en 15 meter breed en bevat 7 rijen. Het werd aangelegd door Jan Vermeir, een ex-hopboer en zijn medewerkers en met steun van hopboer Roger Baert uit Meldert. Er zijn 350 hopplantjes geplant (varieteit Nugget) en talrijke werken mee om dit project te doen slagen.
Het hopveld wordt ook opgenomen in de fietsroute van de Brabantse Kouters.
Dit project heeft voor de gemeente Opwijk verschillende belangen:
1.Landschappelijk en toeristisch (fietsroute/ wandelweg/ culinair) belang
2.Educatief belang: in de (lagere) scholen kan gewerkt worden rond de hopteelt
3.Sociaal belang: sociale tewerkstelling via Econet of Natuur- en Landschapsbeheer
4.Economisch belang op termijn: nog af te wachten.