Gemeenschappelijk leerlingenbusvervoer in OPWIJK
Het gemeenschappelijk busvervoer van leerlingen in Opwijk is een project dat jaren geleden werd opgezet door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap i.s.m. de gemeentescholen, het Gemeenschapsonderwijs en het Vrij Onderwijs. In de meeste gemeenten bestaat een dergelijk project met het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap niet. Enkel de leerlingen uit het BUITENGEWOON ONDERWIJS hebben recht op dit gemeenschappelijk leerlingenvervoer (= de rechthebbende leerlingen). Leerlingen uit het gewoon onderwijs zijn in principe niet-rechthebbend, maar konden hier ook gebruik van maken onder bepaalde voorwaarden:
- er is een schriftelijk akkoord van de directie van de dichtst bijgelegen school.
- er wordt een bijdrage betaald in de kostprijs.
- er is voldoende plaats op de bus en er mogen geen omwegen gereden worden.
Gedurende vele jaren hebben ook niet-rechthebbende leerlingen, welke niet voldeden aan de door de Vlaamse Gemeenschap gestelde voorwaarden, kunnen deelnemen aan dit gemeenschappelijk leerlingenvervoer. Dit tot wanneer er een aantal maanden terug een brief werd ontvangen van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap n.a.v. een klacht van de ouders van een leerling van het buitengewoon onderwijs uit de gemeente Puurs die er zich over had beklaagd dat hun kind te lang ’s morgens en ’s avonds op de bus doorbracht. Er werd ons verzocht om orde op zaken te stellen en dus geen omwegen meer te rijden. Als gevolg hiervan werd er in het begin van 2011 een overleg georganiseerd met al de directies van de lagere scholen in Opwijk. Er werd afgesproken om vanaf 1 september 2011 de omzendbrief NO/2008/02 te volgen en te stoppen met het gemeenschappelijk leerlingenvervoer voor de niet-rechthebbende leerlingen om verdere problemen en mogelijke (financiële) sancties vanwege de Vlaamse Overheid te voorkomen. Deze collectieve afspraak werd in een gemeenschappelijk schrijven, welke werd ondertekend door ALLE directies van de gewone lagere scholen te Opwijk, op 28 april 2011 meegedeeld aan alle ouders.
Zowel het college van burgemeester en schepenen van Opwijk als de Inrichtende Macht van het Vrij Onderwijs in Opwijk met hun respectievelijke directies, betreuren dit ten zeerste, maar een andere beslissing in de gegeven situatie was niet mogelijk zonder nog meer problemen te veroorzaken met alle gevolgen van dien voor beide Inrichtende Machten.
Volgens deze omzendbrief KUNNEN niet-rechthebbende leerlingen nog recht hebben op dit leerlingenvervoer, o.a. op voorwaarde dat er voldoende plaats is op de bus en er geen omwegen moeten worden gereden. Helaas is dit dan nog mogelijk voor “enkele” leerlingen die aan de voorwaarden voldoen. Daarenboven moet dit elk schooljaar herbekeken worden, aangezien de route ook elk schooljaar kan wijzigen. Aan deze manier van werken met ongelijke kansen voor alle leerlingen, zoals die leerling komt toevallig wel in aanmerking en die leerling niet, willen we als gemeente niet deelnemen.
Er is ALLE BEGRIP voor de ouders van de betrokken niet-rechthebbende leerlingen welke gedurende een aantal jaren hun “dagelijks leven” bij manier van spreken hierop hadden ingesteld. Niettemin zal het college van burgemeester en schepenen nogmaals proberen via een schrijven naar de bevoegde dienst van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap vragen om de niet-rechthebbende leerlingen die reeds gebruik gemaakt hebben van dit gemeenschappelijk leerlingenvervoer nog toe te laten tot ze de lagere school beëindigd hebben. We vragen om aldus te werken met een uitdoofbeleid voor de niet-rechthebbende leerlingen die er reeds gebruik van gemaakt hebben en beloven om nieuwe niet-rechthebbende leerlingen niet meer toe te laten.