OPWIJK – Met Optimale Zorg en Aandacht voor Ieder Kind

C21

OPWIJK – Met Optimale Zorg en Aandacht voor Ieder Kind

Editiepajot_opwijk_moza-ik_foto_ingezonden__1_
Paadjes worden aangelegd en constructies gebouwd voor de tuin vooraan (ingezonden foto's)
 
Editiepajot_opwijk_moza-ik_foto_ingezonden
Aanplantingen in de kelderverdieping (ingezonden foto)

Op zaterdag 11 februari kan je vanaf 17u naar jaarlijkse gewoonte in de gemeentelijke BLO-school op het Heiveld 17 genieten van een grote variëteit aan kazen met een lekker glaasje rode of witte wijn. Bovendien hebben wij voor de fijnproevers gedacht aan een dessert. U kunt kiezen uit rijstpap, tiramisu, chocolademousse, een soesje of gebak. Voor wie geen kaas lust, zijn er diverse vleessoorten. Voor elk wat wils.

Onze naam: nog even opfrissen
Onze nieuwe naam en ons nieuw logo hebben onze school een nieuw elan gegeven. De naam klinkt bij iedereen al bekend in de oren, maar toch stellen wij hem graag nog even aan u voor.
MOZA-IK = Met Optimale Zorg en Aandacht voor Ieder Kind
MOZA-IK = allemaal unieke kleine deeltjes, ”IK”jes die samen één prachtig geheel vormen.
Deze mannetjes vertegenwoordigen ook heel het concept van onze school via ons project “vier keer gewonnen”.
1.Het groene mannetje: MOS milieu op school, afval voorkomen, sorteren, drinkwater promoten
2.Het turkoois/roze mannetje: blaken van gezondheid (welbevinden, gezonde voeding en sport)
3.Het blauwe mannetje: onze blauwe planeet met wereldburgerschap (Eerlijke handel, school zonder racisme, Comeniusproject).
4.Het gele mannetje: schitteren met talenten: zowel van de kinderen als van het personeel.
Aldus hebben de vier mannetjes bij het logo elk hun betekenis. Al wat we doen op school proberen wij te koppelen aan één of meer van die peilers. Een voorbeeld hiervan is onze waterdag. Telkens de eerste maandag van de maand mogen de kinderen alleen water van de kraan drinken op school, andere dranken zijn dan verboden. Hiermee willen wij er zowel de ouders als de kinderen attent op maken dat ‘kraantjeswater’ een volwaardige gezonde drank is. Water is ook (bijna) gratis. Bovendien is er hiervoor geen verpakking nodig en is er dus een geen afval. Water drinken is dus goed voor het milieu. Vervolgens leggen wij ook de link naar de wereld en leren wij de kinderen dat “zuiver water” een kostbaar goed is.
Niet overal ter wereld is voldoende water ter beschikking. Sommige mensen moeten een grote afstand afleggen om aan zuiver water te geraken. Zo komt ook wereldburgerschap aan bod.
De nieuwe school
Het vorige schooljaar hebben wij ons gefocust op de ingroening van onze school, waarvan de schooltuin met zijn verschillende deeltuintjes het resultaat is. Elke klasgroep heeft zijn eigen deeltuintje gemaakt in samenwerking met de tuinarchitectengroep Mier. Aandacht voor de creativiteit en het werk van de kinderen was zeer belangrijk.
Dit schooljaar willen wij de tuin en de ingroening in een 2e fase verder uitwerken. De leerlingenraad is al een paar keer samen gekomen voorstellen te geven om de speelplaats aangenamer te maken. Wij gaan de speelplaats in zijn geheel aanpakken en er samen met de verdere ingroening van onze school en ons Comenius een totaalproject van maken.
Vorig schooljaar hebben wij gedurende heel het jaar een nieuw systeem van straffen en belonen uitgewerkt. Heel belangrijk hierbij is een zeer goede communicatie naar de kinderen en de ouders toe. Zij weten goed waarvoor ze gestraft worden en welke straf de volgende zal zijn. Bij goed gedrag volgt ook een beloning. Bij elke rapportperiode kunnen de kinderen een zelfgekozen groepsbeloning verdienen. Kinderen met maximum 1 strafkaart in dit schooljaar krijgen op het einde van het schooljaar als individuele beloning een uitstap naar een pretpark. Wij vragen natuurlijk ook de medewerking van de ouders. Goed gedrag is zeer belangrijk. Mekaar een “Goeie dag” zeggen, beleefd en vriendelijk zijn is sowieso belangrijk.
Onze schoolorganisatie
Zoals je weet hebben wij ons sedert de fusie van 2002 meer en meer gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen met ASS (autisme spectrum stoornissen). 
In onze autigroepen zitten momenteel 20 kinderen met ASS, verdeeld in 4 groepen, waarbij constant 4 personeelsleden voor de begeleiding zorgen. Tien jaar geleden zijn wij gestart met 5 kinderen, nu krijgen wij zoveel vraag, dat wij kinderen moeten weigeren en op de wachtlijst zetten.
Deze kinderen met ASS, hebben een duidelijke structuur nodig, die hen via beelden (foto’s) of woorden wordt aangeboden, zodat de verschillende stapjes en de dag- en weekindeling voor hen duidelijk zijn . Dit vergt van de school een investering naar personeel toe. Hiervoor volgden de personeelsleden een extra opleiding. Zij werken “met optimale zorg en aandacht voor ieder kind”, zoals onze naam al duidelijk maakt.. Onze orthopedagoge zorgt voor de coördinatie. Sommige kinderen met ASS blijven in de gewone klasgroep. Via GON begeleiden wij tevens zelf heel wat kinderen met ASS (en hun onderwijzers) van basisscholen uit de regio. Zo dragen wij onze kennis rond ASS verder uit en doen tevens extra ervaring op. Al tien jaar wachten wij op erkenning door het departement onderwijs van de kinderen met ASS als doelgroep of als apart type.
Hierdoor zouden wij voor onze auti’s heel wat meer uren ter beschikking krijgen. Voor paramedici is dit vb. 3 maal de huidige omkadering. Daar hebben de kinderen zeker recht op.
Heel ons schoolteam staat borg voor de goede werking van onze school met 196 kinderen verdeeld in 20 groepen. Wij hebben zowel kinderen met leer-moeilijkheden (type 8), als met een leervertraging (type 1) als ASS (autisme spectrum stoornissen) . Wij werken niet met klassen volgens leeftijd, maar met groepen die samengesteld worden volgens het niveau voor taal. Alle uren rekenen vinden bovendien voor heel de school op hetzelfde moment plaats, zodat de kinderen in aangepaste rekengroepen kunnen worden onderverdeeld. Daarom is het buitengewoon onderwijs voor onze kinderen zo gewoon.
Wij verstrekken onderwijs op maat en dat geeft de kinderen zelfvertrouwen, leert ze opnieuw met plezier leren en maakt ze sociaal vaardig, zodat ze zichzelf “goed” voelen en dat ook aan anderen kunnen doorgeven. Dit is voor ons van het allergrootste belang.
Onze speelleerklas is voor ongeveer 25% van de kinderen een brugklas tussen 3e kleuterklas en 1e leerjaar, om niet alleen de lees- en rekenvoorwaarden, maar ook de totale leerhouding te optimaliseren Pas met Kerstmis, Krokus of Pasen beginnen zij te leren lezen, elk op eigen tempo De logo’s en de BLIO (bijzondere leermeester individuele opvoeding ondersteunen dit lezen. Eens terug naar het 1e leerjaar krijgen de leerlingen gedurende 1 jaar nog 2u per week GON-begeleiding van bij ons op hun nieuwe school. De anderen blijven bij ons op school.
GON staat voor geïntegreerd onderwijs, waarbij kinderen met een hulpvraag gedurende 2u per week vanuit het buitengewoon onderwijs worden ondersteund. Zo ondersteunen wij vanuit onze school 13 andere scholen uit de omgeving (tot in Liedekerke) en 26 GON-leerlingen. Het gaat om leerlingen met een diverse problematiek. Als school voor buitengewoon onderwijs mogen wij ALLE GON-leerlingen uit de regio begeleiden en kunnen alle scholen en alle ouders met kinderen die recht hebben op GON, op onze deskundigheid beroep doen.
Wij weten ook hoe tevreden ouders zijn, nadat ze de stap naar het buitengewoon onderwijs hebben gezet…Wij zeggen: even desintegreren om later des te beter te kunnen integreren.
Zo weet je weer iets meer van onze school.
Wij verwachten je graag op 11 februari vanaf 17u. 
Wil je nog meer informatie, dan vind je die op onze webstek www.moza-ik.be . Tijdens de schooluren kan je onze school in volle werking zien. Je maakt gewoon een afspraak op het nummer 052/354195. Je kan er ook met al je vragen over onderwijs terecht.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 feb 2012
ep
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief