Provincie Vlaams-Brabant investeert in nieuwe fietsinfrastructuur OPWIJKSE stationsomgeving

C21

Provincie Vlaams-Brabant investeert in nieuwe fietsinfrastructuur OPWIJKSE stationsomgeving

Julien_dekeyser_2011_b_p200
Julien Dekeyser, gedeputeerde voor mobiliteit (ep)

De provincie Vlaams-Brabant geeft ruim 150.000 euro subsidies voor de aanleg van nieuwe fietsinfrastructuur in de stationsomgeving van Opwijk.

De gemeente Opwijk gaat haar stationsomgeving herinrichten. Een van de acties is de aanleg van een doorgaande fietsverbinding langs de spoorlijn. De gemeente ontvangt hiervoor subsidies van de provincie Vlaams-Brabant.
De gemeente gaat een dubbelrichtingsfietspad aanleggen in de Stationsstraat dat doorloopt over het stationsplein tot aan de Fabriekstraat. Op een deel van de NMBS-parking werd vroeger al een fietsweg aangelegd. Op het overige deel is nu nog niets aanwezig. De geplande fietsweg sluit in het noorden aan op de fietsweg aan de Kouterlaan en in het zuiden op de Wallekensweg. De nieuwe fietsweg is ongeveer 400 meter lang en 2,5 meter breed.
'Het station heeft een belangrijke aantrekkingskracht door de directe treinverbinding naar Brussel en Dendermonde. Dankzij de geplande fietsinfrastructuur kan het station vanuit verschillende richtingen veilig en comfortabel bereikt worden', zegt Julien Dekeyser, gedeputeerde voor mobiliteit.
Tegelijk zal de gemeente het oorspronkelijk tracé van de bekende Leirekensroute herstellen. De Leirekensroute is een belangrijke fietsroute op een geasfalteerde oude spoorbedding tussen Londerzeel en Aalst. Deze route werd lange tijd omgeleid langs een aparte fietstunnel op het einde van de Stationsstraat. Door een veilige verbinding te realiseren tussen de Fabriekstraat en de Asbeekweg kan opnieuw het oorspronkelijke tracé gevolgd worden. Dit nieuwe deel van de Leirekensroute is ongeveer 450 meter lang en 3 meter breed.
De nieuwe stukken fietsweg in de stationsomgeving van Opwijk behoren tot het bovenlokaal functioneel en recreatief fietsroutenetwerk van de provincie Vlaams-Brabant. De subsidies van de provincie bedragen 40% van de kostprijs van de fietsinfrastructuur. Via het Fietsfonds komt daar voor 40% subsidies bij van het Vlaamse gewest.
Tussen Opwijk, Merchtem en Asse loopt ook de zogenaamde 'OMA-route', een gewenste fietsverbinding langs de spoorlijn die Opwijk, Merchtem en Asse met elkaar verbindt. De OMA-route kan op verschillende plaatsen gebruik maken van bestaande fietswegen en rustige wegen. Voor andere stukken zal nog heel wat studie- en ander voorbereidend werk nodig zijn. De provincie start hiervoor in 2013 het studiewerk op. Nadien staan de gemeenten in voor de uitvoering.
'Als alles volgens plan verloopt dan ligt er over vijf jaar een veilige, rustige en comfortabele fietsverbinding tussen de woonkernen, schoolomgevingen en de stationsomgevingen van Opwijk, Merchtem, Mollem (Asse) en Asse', besluit gedeputeerde Julien Dekeyser.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mei 2012
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief