BRUSSEL / OPWIJK - Chef Albert Verdeyen kiest “Stoemp van ’t Joêr”

C21

BRUSSEL / OPWIJK - Chef Albert Verdeyen kiest “Stoemp van ’t Joêr”

Editiepajot_varia_brussel_elishout_stoemp_01_foto_roger_mortelmans
Winnares van de wedstrijd Annelies De Pauw uit Opwijk en chef en uittredend Brusseleir van 't Joêr, Albert Verdeyen. - Foto's © Roger Mortelmans
 
Editiepajot_varia_brussel_elishout_stoemp_02_foto_roger_mortelmans
Schooldirecteur Ali Islamaj, Aviva Dierckx voorzitster VLV, Annelies De Pauw, Josi Peeters en Albert Verdeyen. - Foto © Roger Mortelmans
 

Uit het perfecte huwelijk tussen Brusselicious en Week van de Smaak werd de “Stoemp van ’t Joêr” geboren. Uittredend Brusseleir van t Joêr Albert Verdeyen, tweevoudig auteur van een stoempkookboek, werd geïnspireerd door de blog “De Vrije Smaak” van de Socioculturele Liberale Vrouwen, om een oproep te doen voor nieuwe stoempgerechten.

Stoemp, zegt Albert Verdeyen, is een niet te onderschatten product in de keuken, zelfs in sterrenrestaurants staat stoemp op de menukaart en men gaat ook steeds creatiever om met stoemp. Oude thuis-recepten worden opgefrist onder invloed van de nieuwe culinaire modes. Het aantal mogelijkheden voor een goede stoemp zijn onuitputtelijk. Het is een simpel gerecht dat ook heel origineel kan zijn. Als je weet dat men in België 80 verschillende soorten aardappelen kan vinden. Dat zegt toch al veel over de mogelijkheden.
Een derde stoempboek van Albert Verdeyen zit er ook aan te komen.
In de keukentoren van de Brusselse school voor horeca en voeding Elishout, waarvan Albert Verdeyen peter is, werd de “Stoemp van ’t Joêr” voorgesteld. Enkele honderden kandidaten hadden hun recept ingestuurd, waaronder volgens de organisatoren een vijftigtal zeer interessante.
Winnares werd Annelies De Pauw uit het Vlaams-Babantse Opwijk met stoemp “half-en-half”. De naam is alvast heel Brussels en geeft een knipoog naar het befaamde drankje (half witte wijn, half champagne) dat in café Cirio naam verwierf. Het was ook het lievelingsdrankje van Jacques Brel.
De “half-en-half stoemp” bevat voor de helft gewone aardappelen en voor de helft meer exotische zoete aardappelen. Kan dan ook geserveerd worden bij heel gewone Belgische kost als bij meer zuiderse of oosterse gerechten, bijvoorbeeld ter vervanging van rijst.
Als tweede en derde werd een stoemp met patisson (kardinaalsmutspompoen een vergeten groente) en een Amerikaanse stoemp met gekarameliseerde ui en stukjes rosbief gekozen.
Het zijn respectievelijk Josi Peeters (Waasmunster) en Monique De Boeck (Willebroek) die deze recepten indienden en de Brussel Beker Guy Vanhengel in ontvangst mochten nemen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 nov 2012
Hilda Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief