Gratis paar oordopjes voor OPWIJKSE jongeren

C21

Gratis paar oordopjes voor OPWIJKSE jongeren

Editiepajot_opwijk_gratis_oordopjes_foto_ingezonden
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_opwijk_gratis_oordopjes_foto_ingezonden__1_
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_opwijk_gratis_oordopjes_foto_ingezonden__2_
(ingezonden foto's)
 

De Opwijkse jeugdraad deelde, in samenwerking met de gemeente, één paar oordopjes uit aan alle Opwijkse jongeren tussen 15 en 25 jaar. Elk van hen kreeg het voorbije weekend een enveloppe in de brievenbus vinden met daarin één paar oordopjes en een flyer met enkele tips om gehoorschade te voorkomen.

Luid, luider, luidst! De problematiek omtrent gehoorschade blijft brandend actueel. In april dit jaar startte de Vlaamse overheid dan ook met de nieuwe campagne ‘Help ze niet naar de tuut’. Enkele maanden geleden lanceerde ze onder dezelfde slogan ook een smartphoneapplicatie die dient als decibelmeter. Ook de Opwijkse jeugdraad en jeugddienst willen de problematiek voor het tweede jaar op rij onder de aandacht brengen bij de Opwijkse jongeren.
Onderzoek
Onderzoek van Professor Dr. P. Van de Heyning van de Universiteit van Antwerpen (‘Gehoorschade en luide muziek bij jongeren in Vlaanderen’, mei 2011) leert dat 85 procent van de Vlaamse 19- en 20-jarigen last heeft van tijdelijke oorsuizingen na het uitgaan. 15 procent heeft tinnitus ofwel permanente oorsuizingen. “Die cijfers zijn zorgwekkend”, zegt Zico Saerens, woordvoerder van de Opwijkse jeugdraad. “Nog zorgwekkender is dat de jongeren zelf er schijnbaar niet van wakker liggen. Uit het onderzoek blijkt immers dat gehoorverlies voor 74 procent van de jongeren niet echt als een probleem beschouwd wordt. 80 procent past het volumeniveau van hun mp3-speler niet aan, ook al ervaren ze tijdelijke oorsuizingen na het beluisteren van muziek. Als jeugdraad vinden we het onze plicht om daar iets proberen aan te doen.”
Ook schepen van Jeugd, Marijke De Vis (Inzet) vindt een actie rond gehoorschade nuttig: “We hebben de preventie van gehoorschade opgenomen in het jeugdbeleidsplan, omdat we als gemeentebestuur ook een sensibiliserende rol hebben. Door te wijzen op de gevaren van te luide muziek en tegelijkertijd oordopjes aan te bieden, hopen we jongeren te overtuigen dat voorkomen beter is dan genezen.”
Flyer
Bij de oordopjes zit er ook een flyer. Die bevat de getuigenis van Dennis Praet, een 20-jarige profvoetballer bij Anderlecht. Hij vertelt hoe hij één keer oordopjes vergat in te steken tijdens een concert en hoe dat leidde tot oorsuizingen. Daarnaast bevat de flyer vijf praktische tips om gehoorschade te voorkomen. “Heel simpele dingen waar iedereen eigenlijk op kan letten”, zegt Zico. “Niet te dicht bij de boksen staan, je oren rust gunnen en -uiteraard- oordopjes insteken, zijn er daar enkele van.”
Vorig jaar
Vorig jaar deed de jeugdraad ook al een actie omtrent gehoorschade. Toen was er de wedstrijd ‘Oorverdovend doet me niks!’. Jongeren mochten toen een originele foto maken gelinkt aan de problematiek en die op de facebookpagina van de jeugddienst – jeugdraad posten. De drie foto’s met de meeste ‘likes’ werden beloond met één paar op maat gemaakte oordopjes. Peter van de actie was toen zanger en acteur Stan Van Samang.
Met de actie van dit jaar wil de jeugdraad een groter publiek bereiken. “Als we hen gewoon al even kunnen laten stilstaan bij de gevolgen van te luide muziek zijn we al tevreden. Hopelijk kunnen we ook enkele van hen aanzetten tot een mentaliteitswijziging”, besluit Zico Saerens.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 nov 2012
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief