OPWIJKse gemeenteraad live op Twitter

C21

OPWIJKse gemeenteraad live op Twitter

Twitter_2013_p200

Vanaf 24 september start de blog Opwijk En De Wereld met live verslaggeving over de gemeenteraad via de sociale netwerksite Twitter. “Via live tweets, korte berichten van maximum 140 karakters, houden we Opwijkenaren op de hoogte van de beslissingen,” aldus medewerker Thom Van Den Bos. Het concept is uniek in Vlaanderen.

Het doel van Opwijk En De Wereld is tweeledig, legt Thom Van Den Bos uit: “Enerzijds willen we zoveel mogelijk inwoners interesseren voor wat er in de lokale politiek gebeurt. Daarnaast zijn we voorstander van een transparant en openbaar bestuur.”
De uitvalsbasis van Opwijk En De Wereld is hun blog. “Daar posten we elke maand ons eigen uitgebreid verslag van de gemeenteraad. Niet iedereen kan zich immers vrijmaken of wil een hele avond spenderen om de gemeenteraad bij te wonen. De zes verslagen die tot nu toe op de blog staan, werden intussen al meer dan 3500 keer bekeken. Dat sterkt ons in onze overtuiging dat mensen wel degelijk geïnteresseerd zijn in gemeentepolitiek.“ Ook via Facebook zijn de Opwijkse wereldburgers actief: “Sinds de start hebben we ruim 150 volgers. Twitter is een logische aanvulling, maar biedt een aantal extra voordelen.”
Live tweets
Via live tweets, korte berichten van maximum 140 tekens, kunnen inwoners voortaan volgen wat er in de gemeenteraadszaal gebeurt. Van Den Bos: “We gebruiken een vaste hashtag, #GROpwijk. Dat laat mensen toe de tweets ook achteraf nog makkelijk terug te vinden en erop te reageren.”
Het idee van de live tweets is uniek in Vlaanderen. “We hebben niet meteen voorbeelden van andere gemeenten of steden. Het gebeurt uiteraard dat politici zelf vanuit de raadszaal tweets versturen, maar nergens gebeurt dat op een gestructureerde manier.”
Twitter is vandaag een populair medium, al lang niet meer bij jongeren alleen. “Het is een extra kanaal om nog meer mensen te interesseren in de lokale beleidsbeslissingen. Een sociale netwerksite laat de gebruiker bovendien toe om overal en altijd te volgen, via de smartphone, tablet of gewone pc. De korte berichten maken dat wie dat wil, snel mee is.” En er is nog een voordeel volgens Thom Van Den Bos: “Sociale netwerken laten ook reacties toe. Dat zien we vandaag al op onze Facebookpagina, waar mensen ook hun mening achterlaten.”
De gemeenteraad op dinsdag 24 september live volgen en reageren via Twitter kan via de hashtag #GROpwijk. De uitgebreide verslagen verschijnen op http://opwijkendewereld.wordpress.com . Opwijk En De Wereld is tot slot ook actief op Facebook www.facebook.com/pages/Opwijk-En-De-Wereld/577291322294790
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 sep 2013
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief