Recupel on Tour zamelt in OPWIJK oude elektro-apparaten in
Recupel zamelt oud elektro in tijdens ‘Recupel on Tour’. De roadshow doorheen België wordt na het grote succes van vorig jaar opnieuw georganiseerd! Recupel on Tour sensibiliseert consumenten rond het correct afdanken van oud elektro en biedt hen meteen de mogelijkheid hun elektro-toestellen gratis in te leveren. Het initiatief is een nauwe samenwerking van Recupel, de verschillende afvalintercommunales en De Kringwinkels. Op zaterdag 10 mei komt de roadshow naar Opwijk (op het Kerkplein). Tijdens Recupel on Tour kan iedereen zijn elektro-afval inleveren, zodat Recupel dit kan recycleren.
Het is voor de consument nog vaak onduidelijk waar elektro-afval kan worden ingeleverd, want jaarlijks komt er zo’n 1,5 kg per inwoner in de huisvuilzak terecht. Vooral kleine toestellen, zoals zakrekenmachines, mobiele telefoons, afstandsbedieningen, elektrische tandenborstels, laders en computeraccessoires raken tussen het huishoudelijk restafval verzeild waardoor ze schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de herbruikbare grondstoffen verloren gaan. Recupel lanceert een reeks initiatieven – waaronder Recupel on Tour – die het voor de consument eenvoudiger maken om oude elektro-toestellen in te leveren voor recyclage.
Met het concept Recupel On Tour schept Recupel op een interactieve en speelse wijze meer duidelijkheid over waar afgedankte elektrische of elektronische apparaten (AEEA) ingeleverd kunnen worden. Deze toestellen bevatten immers veel nuttige grondstoffen die na verwerking herbruikbaar zijn.
“In 2001 zaten we op nul kilogram, vandaag op 115.000 ton”, vertelt Peter Sabbe, general manager Recupel. “Maar om de Europese doelstellingen te behalen moeten we extra inspanningen leveren. Daarom zet Recupel een pak acties op het getouw om nog meer elektro-afval in te zamelen. Zoals Recupel on tour die de consument bewust moet maken elektro-afval correct in te leveren zodat waardevolle grondstoffen opnieuw kunnen worden ingezet.”
Want het niet afdanken van oud elektro betekent een verlies van materialen. Toestellen die op de juiste plaats ingeleverd worden, worden verwerkt tot herbruikbare grondstoffen. Zo herwinnen we in België jaarlijks ongeveer 83.000 ton aan waardevolle grondstoffen. We verwachten dat we dit cijfer nog fors kunnen verhogen door een makkelijkere inlevering mogelijk te maken.”
“Afgedankte elektro-apparaten komen nog te weinig bij hun inzamelpunten zoals het containerpark of de detailhandel terecht“, zegt Filip Cardon, Sitemanager afvalbeleid Haviland. “Via het initiatief van Recupel on Tour wordt er nu uitzonderlijk een inzamelpunt opgesteld in Opwijk. Daar kan je meteen oude en of defecte toestellen afgeven en bijleren welke oude toestellen vaak in huis blijven liggen.”
“Er worden ook vaak toestellen afgedankt die eigenlijk niet defect en nog herstelbaar zijn”, zegt Tim Wagendorp van KOMOSIE, de koepel die De Kringwinkels vertegenwoordigt. “Onze mensen zullen op 10 mei aanwezig zijn om meteen te beoordelen of de ingeleverde toestellen nog functioneren. Apparaten die het nog prima doen en die vakkundig hersteld kunnen worden, krijgen een tweede leven via De Kringwinkels. Zo zijn de mensen meteen zeker dat hun toestellen in goede handen terecht komen.”
Recupel kondigt de actie aan via een mailing. Deze mailing bevat een leaflet met praktische informatie en een handige checklist die oplijst welke mogelijke toestellen ingeleverd kunnen worden. Bovendien wordt de actie ondersteund via regionale televisie. Voor meer informatie over Recupel on Tour en AEEA kan je terecht op de website www.recupel.be/inzamelactie.
Over Recupel en AEEA- Recupel staat sinds 2001 in voor de inzameling en de verwerking van afgedankte huishoudelijke elektrische en elektronische apparaten (AEEA) in heel België. Deze activiteiten worden gefinancierd door de Recupel-bijdrage, die de gebruiker betaalt bij aankoop van een nieuw toestel. AEEA worden als gevaarlijke afvalstoffen aanzien en zijn daarom onderworpen aan een specifieke reglementering. Deze afvalstoffen dienen op een transparante, duurzame en efficiënte manier, én in overeenstemming met de afvalstoffenwetgeving, te worden opgehaald en verwerkt. De consument betaalt een Recupel-bijdrage bij elke aankoop van een nieuw huishoudelijk toestel. Deze bijdrage garandeert dat afgedankte apparaten, ingezameld door de distributie en in de containerparken, op een correcte manier worden verwerkt. Meer informatie vindt u op de website www.recupel.be