OPWIJKenaar schrijft managementboek over non-profitsector
“Een vzw naar succes leiden is even moeilijk als een commercieel bedrijf.” OPWIJK – Is er een wezenlijk verschil tussen management van non-profitorganisaties zoals het Rode Kruis, de Boerenbond of 11.11.11 en een commercieel bedrijf? Dat was het uitgangspunt waarvan Tom Bosman (35) vertrok voor zijn boek ‘Het nieuwe non-profitmanagement’ dat zopas verscheen bij Lannoo Campus. “In tegenstelling tot de meeste managementboeken vertrok ik niet van theoretische modellen, maar ging ik praten met een aantal interessante topmanagers uit de non-profit over hoe zij hun organisatie leiden.” Onder andere ex-minister Inge Vervotte, nu aan het hoofd van zorggroep Emmaüs, VDAB-baas Fons Leroy, Boerenbond-topman Piet Vanthemsche en ex-CEO van Volvo Cars Peter Leyman werkten mee.
Het belang van non-profit - De non-profitsector professionaliseert zienderogen. “Non-profitorganisaties zijn vandaag niet langer het kneusje van de managementklas,” zegt auteur Tom Bosman. Het sérieux van de sector vertaalt zich niet alleen in de overstap van tal van managers uit de commerciële wereld naar non-profit, maar ook in de omvang ervan. “Sinds augustus 2013 stellen de publieke- en non-profitsector in ons land voor het eerst meer mensen tewerk dan de privé. De grootste 100 vzw’s zijn samen evenveel waard als Belgacom, Bekaert én Colruyt. Ze hebben samen een vermogen van 7,5 miljard euro. De commotie over de toewijzing van de uitbating van een psychiatrisch centrum voor delinquenten in Gent aan een private groep, geeft aan dat er in het maatschappelijk debat vandaag veel aandacht is voor de functie van de non-profitsector.”
Al zijn er ook belangrijke verschillen met de privé. “Denk maar aan de financiering, met afhankelijkheid van subsidies, andere beslissingsprocedures, een ander en vaak strikt gereguleerd personeelskader, maatschappelijke in plaats van resultaatsgerichte doelstellingen …” Die verschillen zouden kunnen doen vermoeden dat een non-profitorganisatie leiden minstens anders is en andere competenties vergt dan een commercieel bedrijf. In zijn boek gaat Tom Bosman op zoek naar het antwoord op die vraag.
Alternatief leertraject wordt atypisch managementboek - Origineel aan het boek ‘Het nieuwe non-profitmanagement’ is dat de auteur voor het eerst vertrekt vanuit de praktijk. “Eerder dan theoretische modellen te stofferen met voorbeelden heb ik het omgedraaid. Wat begon als een alternatief leertraject voor mezelf eindigde zo in een atypisch managementboek. Het opzet was simpel: ik nodigde enkele non-profitmanagers uit voor een lunchgesprek op mijn kosten, in een etablissement van hun keuze. In ruil deelden de gasten gedurende een tweetal uur hun managementervaringen met mij.”
Op die manier had Tom Bosman negen boeiende gesprekken. Inge Vervotte (Emmaüs vzw), Fons Leroy (VDAB), Piet Vanthemsche (Boerenbond), Bogdan Vanden Berghe (11.11.11), Kristl Strubbe (Herita vzw), Peter Leyman (Beschutte Werkplaats Ryhove, ex-Volvo Cars Gent), Bert Hoogewijs (HoGent), Philippe Vandekerckhove (Rode Kruis Vlaanderen) en Pierre Breyne (Dienstencentrum GID(t)S) werkten mee.
Inspiratie in de bijbel - Doorheen de gesprekken kwamen heel wat interessante verhalen naar boven. Tom Bosman: “Wat me heel erg is bijgebleven is het verhaal van priester-ondernemer Pierre Breyne. Gedurende 25 jaar leidde hij het Dienstencentrum GID(t)S, een domein met een beschutte werkplaats, een zorginstelling en een school. De vraag tot medewerking aan dit boek zette hem ertoe aan om na te denken over hoe hij de organisatie managementmatig leidde. Zo kwam hij tot zijn eigen negen managementprincipes. Die staan beschreven in het boek. Bijzonder aan zijn verhaal was dat hij voor het leiden van de organisatie inspiratie zocht in het Bijbelverhaal en de waarden die daarin beschreven staan. Het was maar één van de hoogtepunten van de gesprekken.”
Om de anekdotiek van de verhalen te overstijgen, geven de professoren Sebastian Desmidt, Marleen Easton, Bram Verschuere en Joris Voets van de Universiteit Gent en gespecialiseerd in non-profit- en public management in het tweede deel van het boek hun academische visie. Thema’s die aan bod komen zijn de commercialisering, professionalisering, het belang van een waardenkader, de bewegingsruimte voor de manager, samenwerkingen, doelstellingen, innovatie, personeelsbeleid en organisatiestructuur en beleidsprocessen.
Over het muurtje kijken - Dit boek werd geschreven als inspiratiebron voor zowel mensen die in de non-profit en overheidssector werken als voor studenten die een carrière in non-profit ambiëren. Maar ook managers en medewerkers in privébedrijven behoren tot de doelgroep: “De perceptie leeft nog steeds dat non-profit tweede klasse zou zijn. Niets is minder waar. Elk van de mensen die meewerkten zijn topmanagers die reeds bewezen over de juiste managementcapaciteiten te beschikken om hun organisatie succesvol te leiden. In die zin is eens over het muurtje kijken zeer interessant: een vzw leiden naar succes is even moeilijk als en commercieel bedrijf. Al zijn er onderweg wel wat verschillen.”
‘Het nieuwe non-profitmanagement’ kost 24,99 euro en is te koop via www.lannoocampus.be/het-nieuwe-non-profit-management-theorie-en-praktijk of via tombosman@telenet.be.