OPWIJK – Wijlen Bert Van Den Broeck in de kijker

C21

OPWIJK – Wijlen Bert Van Den Broeck in de kijker

Editiepajot_paul_onselaere_bert_van_den_broeck_in_de_kijker_

In het teken van Erfgoeddag 2015 is er op initiatief van ’t Opwijks Gemeentearchief een tentoonstelling over het leven en werk van Bert Van den Broeck. Na zijn overlijden schonk de familie zijn persoonlijk erfgoed trouwens aan het gemeentearchief.

Tijdens de expo kan men via thematafels met diverse archiefstukken kennis maken met de figuur van Bert. Er is tevens een overzicht van het artistiek oeuvre.

 

Bert Van den Broeck (1917-1989) was actief als houthandelaar, kunstenaar en natuurliefhebber. Hij werd geboren op 26 oktober 1917 te Opwijk. Hij liep er lagere school en volgde tussen 1933 en 1938 Grieks-Latijn aan het Heilig Maagdcollege te Dendermonde.

 

In 1942 begon hij te werken in de houthandel-houtzagerij van zijn vader tot in 1977. De houtzagerij vormde een belangrijke bron voor de creatie van zijn originele houtsculpturen. Verder schilderde hij diverse landschappen uit de streek.

 

In 1960 was hij één van de stichters van het Opwijks natuurreservaat Trod en Dokkene, gelegen in de buurt van zijn woning.

 

Hij werd lid van de Provinciale Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen in 1970, waarvan hij in 1980 ook ondervoorzitter werd. In 1981 engageerde hij zich in de Hoge Raad voor Natuurbehoud.

 

Van den Broeck was begaan met het behoud van het Opwijks dialect. Hij bracht in 1988 i.s.m. vtbKultuur Opwijk een verzameling uit van Opwijkse woorden. Er werden verschillende illustraties van eigen hand aan toegevoegd. Op Erfgoeddag kan het publiek via een kleine wedstrijd hun kennis testen over het Opwijks dialect.

 

In 1983 werd hij gekroond tot Ridder in de Leopoldsorde en 5 jaar later tot Ridder in de Orde van de Vossenstaart. Hij overleed op 28 februari 1989 te Aalst.

 

Het wordt dus een groots overzicht van het leven en werk van Bert Van den Broeck zoals schilderijen, pentekeningen, houtsculpturen, schetsboeken, foto’s, briefwisseling, publicaties, documentatie...

 

Dit alles heeft plaats in ’t Opwijks Gemeentearchief De Loods, Doortstraat 2, Opwijk. op zondag 26 april 2015, 10 tot 18 u.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 apr 2015
Paul Onselaere
Paul Onselaere
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief