Leerlingen VKO OPWIJK in de bres voor duurzaamheid

C21

Leerlingen VKO OPWIJK in de bres voor duurzaamheid

Presentatie
 

In het zesde middelbaar van het VKO Opwijk in Vlaams-Brabant strijden zes klassen van januari tot juni 2017 tegen elkaar om de laagste ecologische voetafdruk. Ze doen dit met behulp van de app en ‘Challenge’ van de start-up For Good. Op een snelle en eenvoudige manier brengt de app je ecologische voetafdruk in kaart en krijg je tips voor een duurzamer leven. In een Challenge kunnen groepen op een ludieke manier hun gezamenlijke impact verkleinen.

 

Wat is de impact van vlees of andere dierlijke producten? Hoe groot is je voetafdruk als je met de wagen rijdt? Verbruiken opladers die in de stekker blijven steken veel energie?

 

95 leerlingen van het zesde jaar van VKO Opwijk ontdekken het komende half jaar het antwoord op al deze vragen. Vandaag starten ze met een ecologische Challenge. De For Good app op hun smartphone monitort hun voetafdruk en vertelt hen hoeveel planeten ze zouden verbruiken als iedereen leeft zoals zij. Gaandeweg krijgen ze tips om op een groenere manier te leven. Dat gaat van advies over voeding en energie tot praktische oplossingen voor alternatieve vormen van transport. Op hun eigen Challenge-site kunnen ze de totale voetafdruk van alle klassen volgen en vergelijken.

 

Klaas De Nil, leraar VKO Opwijk: “Jongeren zijn bezorgd over de klimaatopwarming en vinden dat er moet worden ingegrepen. De Challenge toont dat iedereen zijn steentje kan bijdragen en brengt via de app de problematiek in de leefwereld van onze leerlingen.”

 

Het gemeentebestuur van Opwijk is peter van het project. De Challenge kadert perfect in de plannen om tegen 2020 de CO2-uitstoot met minstens 20% te verminderen. Hiermee voegt Opwijk de daad bij het woord nadat ze het Burgemeestersconvenant in 2014 ondertekende.

 

For Good daagt scholen uit

Uit de nationale klimaatenquête van 2013 bleek al dat zeven op tien Belgen, en dan vooral jongeren, erg bezorgd zijn over de klimaatverandering. Met de app en Challenges maakt For Good duurzaamheid simpel en duidelijk en toont de start-up dat ze wel degelijk iets kunnen veranderen aan deze problematiek. Het bedrijf wil voor het einde van het jaar nog vier bijkomende Challenges opzetten met scholen in Vlaanderen en dit volledig gratis. Tegen eind 2018 wil de startup uitbreiden naar tien Challenges in scholen.

 

Ook bedrijven aan de slag met hun voetafdruk

Naast scholen, activeert For Good ook bedrijven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Securex, de Provincie Antwerpen en Bopro starten binnenkort hun eigen ecologische Challenge. Een dergelijke Challenge laat toe om CO2-reductiedoelstellingen te behalen maar zorgt ook voor een grotere betrokkenheid van het personeel. Het zijn de werknemers zélf die actie ondernemen en de ecologische voetafdruk van het bedrijf sturen.

 

Maarten Desmet, mede-oprichter For Good: “Een Deloitte-studie toont aan dat 56% van de Millennials niet wil werken voor een bedrijf waarvan ze de waarden niet ondersteunen. Ze vinden duurzaamheid duidelijk belangrijk en werkgevers zullen hier wel op moeten inzetten.”

 

10.000 met een lagere voetafdruk in 2018

For Good wil in 2017 twintig ecologische Challenges opzetten met scholen, bedrijven, buurten en gemeenten. De start-up mikt op 10.000 app-gebruikers tegen eind 2018 die hun voetafdruk met minimum 15% reduceren.  

 

For Good maakt deel uit van start-up community Start it @kbc, die innovatieve en schaalbare ideeën ondersteunt.

 

De For Good app is gratis te downloaden op de smartphone via de App Store en de Google Play Store.

 

Over For Good

For Good is een Antwerpse start-up die duurzaamheid leuk, eenvoudig en laagdrempelig maakt. Met behulp van een mobiele app en ecologische Challenges voor bedrijven. De app en Challenge brengen bijna je volledige ecologische voetafdruk in kaart en zijn daarin uniek. Gaandeweg reikt de app tips aan om je voetafdruk te verkleinen. De komende maanden zal For Good een nieuwe manier uitwerken om de impact van je voeding te bepalen. De start-up werkt daarvoor samen met de Rijksuniversiteit van Groningen die gespecialiseerd is in gedragsveranderingen op vlak van duurzaamheid. Meer informatie vind je op www.for-good.be.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jan 2017
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief