OPWIJK - Belangrijke hoogtepunten in de Sint Paulusprocessie

C21

OPWIJK - Belangrijke hoogtepunten in de Sint Paulusprocessie

Paardenprocessie_2017
 

De 115° Sint-Pauluspaardenprocessie Opwijk op ZONDAG 25 JUNI 2017 krijgt een fraai cachet met viering 275 jaar relikwie van Sint-Paulus, 115 jaar processie zelf, 45 jaar grondige vernieuwing, het in de kijker plaatsen van de gastparochies sinds 2003, nieuwe praalwagens, bijna 1.000 figuranten, talrijke paarden, verzorgde kledij en grimage, muziek en dans, maar vooral een mooie hulde aan de patroon van Opwijk, Sint-Paulus met voorstelling van zijn leven : “Van Saulus tot Paulus”.

 

RELIKWIE

Het was in 1742 dat de parochie Opwijk de relikwie van Sint-Paulus ontving en de verering van Sint-Paulus kreeg dan een grote stimulans, die nu 275 jaar later nog steeds voelbaar is. Het is normaal dat tijdens de processie, editie 2017, hieraan veel aandacht besteed wordt. De Sint-Pauluspaardenprocessie zelf ontstond in 1902, dus 115 jaar geleden. Het is uitgegroeid tot een groots gebeuren met veel weerklank in Vlaanderen. De processie werd grondig vernieuwd in 1972, dus nu 45 jaar geleden… Er zijn dit jaar dus heel wat belangrijke data te herdenken, die het processiegebeuren nog meer in de verf plaatsen. Vermeldenswaard is natuurlijk de rechtstreekse uitzending van de processie in 1990 op de toenmalige TV-zender BRT en vorig jaar 2016 het volgen van de processie gedurende een week in het VRT-programma “1000 zonnen”.

 

GASTPAROCHIES

De  verschillende gastparochies komen op deze “jubelviering” opnieuw in de kijker en hiervoor zorgen ondermeer de wagenbouwers onder leiding van Albert De Vis. Wel is de gastparochie van vorig jaar, terug hiervoor gevraagd, want in 2016 regende de processie uit en kwam de Sint-Genovevaparochie van Steenhuffel (Londerzeel) zo goed als niet in de kijker. Gelet op de belangrijke hoogtepunten dit jaar binnen de processie zijn de gastparochies sinds 2003 dus opnieuw uitgenodigd en dit zijn : Vollezele (2003), Antwerpen (2004), Lanklaar (2005), Aalst (2006), Oudenbosch Nederland (2007), Vossem (2008), Merchtem (2009), Sint-Pauwels (2010), Godveerdegem (2011), Langemark-Poelkapelle (2013), Lebbeke (2015) en dus Steenhuffel (2016, maar ook 2017). 

 

TALRIJKE VERNIEUWINGEN… EEN ANDERE, FRISSE AANPAK

Vorig jaar kwamen er talrijke vernieuwingen binnen het processiegebeuren, maar spijtig genoeg werd de processie geteisterd door pijpenstelen regenen… zodoende kwamen deze niet volledig tot hun recht. Hopelijk dit jaar wel met opnieuw als regisseur, Carl Deckers. Volledig nieuw is de Speelschaar Sint-Franciscus-Xaverius Brugge, maar ook de balletgroep Feniks uit Vollezele, de wimpeliersters KLJ Nijverseel en het zangkoor Quetzales mogen als nieuw beschouwd worden, gelet op de (weers)omstandigheden vorig jaar. Terug van weggeweest zijn de fraaie muziek en het plechtig karakter van de Kon. Schutterij uit Sint-Martens-Voeren en ’t Muziek van Opstal-Buggenhout. De processie is deze keer onderverdeeld in zes delen namelijk opening van de processie met Sint-Paulus, patroon van de ruiters, dan Sint-Paulus ter ere (deel 2), Sint-Paulus, patroon van Opwijk is deel 3, gevolgd door het leven van Saulus tot Paulus. In deel 5 komen de gastparochies in de kijker te staan en “Hulde aan Sint-Paulus” is deel 6. Er zijn wijzigingen in de opbouw van de processie doorgevoerd.

 

HULDE

Nog de moeite waard : de samenkomst van de paarden op het Hof ten Hemelrijk, de gelegenheid om de fraaie wagens te aanschouwen, die op het Heiveld klaar staan voor de processie… kortom er kan al van de sfeer genoten worden van ‘s morgensvroeg,  alvorens om 15 uur de processie start op het Heiveld. Het eindpunt van de processie zelf is de dekenij op de Singel, waar de apotheose voorzien is met zegening van de deelnemers door de Hasseltse bisschop Patrick Hoogmartens. 

 

De omloop is om en bij de 2 km. : Hei­veld, Markt- en Fabriekstraat, Ringlaan, Broek­straat, Steenweg op Merchtem, Sint-Paulusbaan, Nanove-, Gast­huis- en Kattestraat om zo dus de Singel te bereiken. Voor het eerst sinds vele jaren worden de paarden niet meer gezegend op terreinen van het Hof ten Hemelrijk, maar op de Singel. De zegening van paard en ruiter gebeurt door pater Hugo De Bauw. Na de processie is er voor alle deelnemers een “verbroederingsfeest”  op de binnenkoer van dit Hof ten Hemelrijk. De toegang tot de omloop is gratis. Men kan zich wel een mooie brochure aanschaffen. Alle deelnemers en medewerkers ontvangen nu een herinneringspin (vroeger een herinneringsmedaille).

 

PROGRAMMA ZONDAG 25 JUNI

15 uur: start processie met figuranten, paarden en ruiters en praalwagens.

16u30 apotheose en zegening door de Hasseltse bisschop Patrick Hoogmartens op de Singel.

17 uur : verbroederingsfeest Hof ten Hemelrijk.

 

OPENLUCHTMIS OP VRIJDAG

Op vrijdag 23 juni om 18u30 uur wordt aan de Sint-Pau­lus­ka­pel (hoek Sint-Pau­lusbaan-Nano­ve­straat-Hulst) een openluchtmis opgedragen. Deze kapel wordt door de buren trouwens kunstig met bloemen versierd op zondag 25 juni, want de processie gaat langs deze kapel. De misviering wordt al sedert vele jaren opgeluisterd door het gemengd koor ‘Forever Young’.

 

KERKBEZOEKEN

Op de processiedag zelf, zondag 25 juni, zijn er in de namiddag bezoeken voorzien om 17 en 18 uur aan de monumentale Sint-Pauluskerk onder leiding van het ‘t Opwijks Archief. Groepen kunnen een rondleiding aanvragen, die dan start om 13 uur. Hiervoor dient men contact op te nemen met ’t Opwijks Archief. 

 

OPROEP

BELANGRIJK ! Wens je deel te nemen aan het processiegebeuren (figurant, verantwoordelijke groep, commissaris…) neem dan gerust contact op met Willy Segers 0475/36.13.33 of Daisy Hofmans 0473/71.86.67 of Myriam Ringoot 0498/30.43.46. Bij voorbaat hartelijk dank. De website rond het processiegebeuren is VERNIEUWD en te raadplegen op www.paardenprocessie.be.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jun 2017
Paul Onselaere
Paul Onselaere
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief