OPWIJK - Tot 3 ton minder afval dankzij gratis kippen

OPWIJK - Tot 3 ton minder afval dankzij gratis kippen

Kippenproject_inzet_4
 

Een groot deel van je keukenafval kan je niet composteren en mag ook niet in de GFT-zak: oud brood en restjes van bereid voedsel zoals gestoofde groenten, gekookte aardappelen of frietjes, rijst en deegwaren. Kippen weten daar wel raad mee. Een kip kan per dag ongeveer 150 gram etensresten (keuken- en tuinrestjes) verorberen. Dat komt neer op 1 kilogram per week of 50 kilogram per jaar! INZET wil daarom 60 gratis kippen verdelen onder 30 Opwijkse gezinnen. 

 

Tot 3 ton afval uitgespaard

Met haar kippenproject wil INZET Opwijkse gezinnen aanmoedigen om kippen in te zetten als afvalverwerkers. Luc De Ridder: "Zo doen we samen aan afvalpreventie en thuiskringlopen. En dat werkt echt. Kippen zijn namelijk prima afvalverwerkers en dus een goed alternatief om organisch afval uit de GFT-zak en uit de huishoudelijke afvalstroom te halen, op een natuurlijke manier." Onderzoek toont aan dat de inhoud van de restafvalzak voor 30 % bestaat uit groente- en fruitafval. "Twee tot drie kippen volstaan om de gemiddelde hoeveelheid keukenafval van een doorsnee gezin te verwerken," weet De Ridder.

 

Daarom krijgen 30 gezinnen van INZET elk 2 kippen gratis. "Goed dus voor 100 kg afvalverwerking per gezin per jaar of samen 3 ton afval minder! Bovendien leggen de kippen heerlijke eitjes," aldus De Ridder.

Er zijn  enkele voorwaarden om mee te doen. Zo moet je in Opwijk wonen, nog geen kippen hebben, een voldoende grote tuin hebben (2 tot 5 m² buitenruimte per kip), je engageren om goed voor je 2 kippen te zorgen en ze minimaal 1 jaar houden.

 

Wie wil meedoen met de kippenactie kan op zaterdag 5 mei tijdens de bruisende tuinmarkt in Opwijk zijn 2 gratis kippen reserveren aan de stand van INZET.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mei 2018
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Paul Onselaere | 19 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Paul Onselaere | 06 sep 2020

archief