OPWIJK - Pop up repaircafé geeft rommelmarkt extra maatschappelijke dimensie

C21

OPWIJK - Pop up repaircafé geeft rommelmarkt extra maatschappelijke dimensie

Editiepajot_logo_gemeente_opwijk

Aanstaande zondag 10 juni pakt de Landelijke Gilde tijdens haar rommelmarkt uit met een pop up repair- en re-usecafé. Het burgerplatform Opwijk 2040 staat samen met de Fietsersbond Opwijk in voor de organisatie ervan. In dit pop-up repair café kan je terecht voor kleine herstellingen van kledij, fietsen en klein elektro. Gespecialiseerde vrijwilliger herstellers stellen hun kennis gratis ter beschikking. 

 

Voortrekkersrol

Bij deze samenwerking vallen heel wat puzzelstukjes samen. De Landelijke Gilde geeft hiermee een extra maatschappelijke, hedendaagse dimensie aan haar succesconcept. De rommelmarkt trekt 300 tot 400 standhouders en is daarmee een van de grootste uit de ruime regio. Door circulaire economie een extra plaats te geven in de vorm van een Repair en Re-use Café speelt de Landelijke Gilde een voortrekkersrol. Voor de lokale afdeling van de Fietsersbond is dit ook een mooie manier om zich bekend te maken. Ook de uitleenbibliotheek voor gereedschappen van Opwijk 2040, De Werkbank, zal zich presenteren.

 

Het concept van een repair café is heel eenvoudig: samen kapotte spullen herstellen. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig. Ook zijn er deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en -vaardigheden. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, komt gewoon langs voor een kop koffie. “Wij voegen naast het herstellen ook het element hergebruik toe,” vertelt Florent Verberkmoes van de Landelijke Gilde, “Dat past prima bij het concept van de rommelmarkt. Voor de kleinsten is er een begeleide workshop waarbij ze spullen van de rommelmarkt verwerken  tot een nieuw decoratiestuk. Zo kunnen ze van kleins af aan ervaren wat hergebruik is.”

 

Waarom een repair & re-use café?

We gooien veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. De ervaring van mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten wordt te weinig benut. Daar wil het repair café verandering in brengen.

 

Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. In het repair café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het repair café draagt bij aan een mentaliteitsverandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving. Maar bovenal wil het repair café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.

 

Dit herstel en hergebruik café is voorlopig een eenmalig initiatief, maar Opwijk 2040 denkt wel aan een meer structurele vorm in de zeer nabije toekomst.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jun 2018
Paul Onselaere
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief