116e Sint-Pauluspaardenprocessie in OPWIJK: Heel wat nieuwigheden
De 116e Sint-Pauluspaardenprocessie Opwijk trekt op ZONDAG 24 JUNI 2018 doorheen de straten van Opwijk-Centrum en opnieuw zijn er heel wat aantrekkelijkheden te bewonderen : nieuwe groepen, verschuivingen van groepen om het geheel nog aantrekkelijker te maken, kampioenen trekpaard, wereldkampioen fanfare en de processie wordt afgerond met de prachtige rijdende beiaard van de Hanswijkprocessie Mechelen bespeeld door oud-Opwijkenaar en befaamd orgelist, Kristiaan Van Ingelgem.
In de processie zijn er diverse praalwagens te bewonderen (dankzij de wagenploeg onder leiding van Albert De Vis), om en bij de 1.000 figuranten, talrijke paarden, verzorgde kledij en grimage, muziek en dans, maar centraal staat de hulde aan de patroon van Opwijk, Sint-Paulus met voorstelling van zijn leven : “Van Saulus tot Paulus”.
De Sint-Pauluspaardenprocessie ontstond in 1902 en geleidelijk aan is dit gebeuren uitgegroeid tot een groots gebeuren met veel weerklank in Vlaanderen.
De processie werd grondig vernieuwd in 1972, maar telkens werd er gesleuteld aan vernieuwing, verfraaiing, kortom aan de aantrekkelijkheid.
Eregast op deze 116° editie van de processie is de prior van de Grimbergse abdij, JOHAN GOOSSENS, tevens dienstdoende pastoor van Humbeek.
Vanuit Humbeek komt trouwens de WERELDKAMPIOEN FANFARE RUMOLDUSZONEN.
Dit comité onder leiding van voorzitter Willy Segers doet opnieuw beroep op Carl Deckers als regisseur.
Volledig nieuw is naast de K.F. Rumolduszonen uit Humbeek tevens het KONINKLIJK JEUGDMUZIEKKORPS ONZE-LIEVE-VROUWECOLLEGE VAN OOSTENDE, maar tevens de SPEKTAKELGROEP VREDON AALST met choreografie. Natuurlijk is er dan de RIJDENDE BEIAARD MECHELEN.
Blikvangers zijn zeker de trekpaarden met kampioensallure : Belgisch Kampioen Trekpaard hengst 2017 MAX VAN SCHERMERSHOEK, eigendom van Johan Vereertbrugghen uit Opwijk. Uit Erpe-Mere komen de winnaars 3 zwartschimmel Belgisch Trekpaard 2017 : JUTTA VAN ’T ZEVENKOOT, KATRIEN VAN ’T VALEIHOF EN ORPHA VAN DE BOUWHOEVE. (eigenaars gebroeders Chris en Danny De Graeve).
Zowel de Koninklijke Sint-Pietersgilde Mazenzele als de Koninklijke Harmonie De Volherding Opwijk krijgen een andere opstelling in de processie namelijk in deel 3, “Sint-Paulus, patroon van Opwijk”.
De processie is onderverdeeld in vijf delen, namelijk opening van de processie met Sint-Paulus, patroon van de ruiters, dan Sint-Paulus ter ere (deel 2), Sint-Paulus, patroon van Opwijk is deel 3, gevolgd door het leven van Saulus tot Paulus. In deel 5 komt “Hulde aan Sint-Paulus” aan bod.
De moeite waard : de samenkomst van de paarden op het Hof ten Hemelrijk, de gelegenheid om de fraaie wagens te aanschouwen, die op het Heiveld klaar staan voor de processie… kortom er kan al van de sfeer genoten worden van ’s morgens vroeg, alvorens om 15 uur de processie start op het Heiveld.
Het eindpunt van de processie zelf is de dekenij op de Singel, waar de apotheose voorzien is met zegening van de deelnemers door prior Johan Goossens.
De omloop is om en bij de 2 km. : Heiveld, Markt- en Fabriekstraat, Ringlaan, Broekstraat, Steenweg op Merchtem, Sint-Paulusbaan, Nanove-, Gasthuis- en Kattestraat om zo dus de Singel te bereiken.
De zegening van paard en ruiter gebeurt op de Singel.
Na de processie is er voor alle deelnemers een “verbroederingsfeest” op de binnenkoer van dit Hof ten Hemelrijk. Deze wordt opgeluisterd door de Rumolduszonen Humbeek.
De toegang tot de omloop is gratis. Men kan zich wel een mooie brochure aanschaffen.
PROGRAMMA ZONDAG 25 JUNI
- 15 uur: start processie met figuranten, paarden en ruiters en praalwagens.
- 16u30 apotheose en zegening door prior Johan Goossens op de Singel.
- 17 uur : verbroederingsfeest Hof ten Hemelrijk.
OPENLUCHTMIS OP VRIJDAG
Op vrijdag 22 juni om 18u30 uur wordt aan de Sint-Pauluskapel (hoek Sint-Paulusbaan-Nanovestraat-Hulst) een openluchtmis opgedragen. Deze kapel wordt door de buren trouwens kunstig met bloemen versierd op zondag 24 juni, want de processie gaat langs deze kapel.
De misviering wordt opgeluisterd door het gemengd koor ‘Forever Young’.
Voorganger is pastoor-deken Guido Moeys.
KERKBEZOEKEN
Op de processiedag zelf, zondag 24 juni, zijn er in de namiddag bezoeken voorzien om 17 en 18 uur aan de monumentale Sint-Pauluskerk onder leiding van van vrijwilligers van ‘t Opwijks Gemeentearchief.
Middagrondleidingen (13.30 of 14 u.) zijn mogelijk voor geïnteresseerde groepen.
OPROEP
BELANGRIJK ! Wens je deel te nemen aan het processiegebeuren (figurant, verantwoordelijke groep, commissaris…) neem dan gerust contact op met Willy Segers 0475/36.13.33 of Daisy Hofmans 0473/71.86.67 of Myriam Ringoot 0498/30.43.46. Bij voorbaat hartelijk dank.
De website rond het processiegebeuren is te raadplegen op www.paardenprocessie.be.
BIJLAGEN
PRIOR ABDIJ VAN GRIMBERGEN : JOHAN GOOSSENS
Eregast dit jaar is JOHAN GOOSSENS (° 6 september 1967), die opgroeide in Essen en in 1988 Norbertijn van Grimbergen werd.
Na zijn studies werd hij op 9 juli 1995 door Mgr. Lescrauwaet tot priester gewijd en onmiddellijk ingeschakeld als mede-pastoor in de parochie van Grimbergen. In maart 2001 werd hij pastoor van Grimbergen en ook de eerste federatiepastoor van de toen pas opgerichte federatie Grimbergen.
Toen in 2004 Erik De Sutter tot abt gekozen werd, benoemde hij Johan op 5 november 2004 tot prior van de abdij terwijl hij zijn verantwoordelijkheid als pastoor en federatiepastoor behield.
In september 2006 werden hem ook de pastorale zorgen van de Onze Lieve Vrouwe parochie van Beigem toevertrouwd, sinds september 2009 St.-Cornelius Molenveld, H.Hart Verbrande Brug en Sint Salvator Borgt, vanaf september 2010 St.-Rumoldus Humbeek en sinds 1 juli 2014 St.-Amand Strombeek-Bever.
DE KONINKLIJKE FANFARE RUMOLDUSZONEN HUMBEEK
De Koninklijke Fanfare Rumolduszonen Humbeek werd WERELDKAMPIOEN Fanfare in 2017 op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in 2e afdeling (komt overeen met onze ere-afdeling in België).
De folkloristische bijnaam van de fanfare is “de nuuf” (de nieuwe).
Het begon in 1861 als koor en er kwam de idee om deze zangers met instrumenten te begeleiden. Wij schrijven toen het einde van de 19de eeuw.
Op kerstavond 1900 werd de eerste repetitie gehouden.
Op 14 juli 1929 werd de fanfare bevorderd tot "koninklijk" en draagt ze de benaming "Koninklijke Fanfare Rumolduszonen".
KONINKLIJK JEUGDMUZIEKKORPS ONZE-LIEVE-VROUWECOLLEGE VAN OOSTENDE,
Het jeugdmuziekkorps Onze-Lieve-Vrouwecollege van Oostende is nauw verbonden aan de onderwijsinstelling, want alle muzikanten zijn leerlingen.
De stichting 'La musique du College' dateert reeds van 1909. Door onder meer twee wereldoorlogen kende de vereniging een bewogen bestaan.
In 1954 kende het muziekkorps een nieuwe start en een grote bloei.
Het groeide uit tot een prestigieus korps dat overal in België en ook in het buitenland met groot succes optredens verzorgde, nu dus tevens in Opwijk.
In 1984 werden meisjes in het College toegelaten en onmiddellijk traden enkelen tot de harmonie toe. Tegenwoordig bestaat ongeveer een derde van het korps uit meisjes.
Vanaf 2004 draagt het korps de titel 'Koninklijk'.
RIJDENDE BEIAARD MET KRISTIAAN VAN INGELGEM ALS ORGELIST
In 1956 goot torenuurwerkmaker Michiels een beiaard van slechts 30 klokken (580 kg). Dit kleine instrument werd gemonteerd op een wagen en rijdt nog jaarlijks mee in de Hanswijkprocessie te Mechelen.
Het wordt nu het unieke sluitstuk van de Sint-Pauluspaardenprocessie en bespeeld door KRISTIAAN VAN INGELGEM, een oud-Opwijkenaar ondermeer broer van Johan Van Ingelgem, orgelist-koster in Opwijk..
Kristiaan Van Ingelgem (73) werd geboren te Sint-Gillis (Dendermonde) en is stadsbeiaardier in Aalst, maar woonde jaren in Opwijk (Karenveldstraat).
Hij komt uit een zeer muzikale familie en studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven. Daar behaalde hij in 1969 onder leiding van de bekende Kamiel D’Hooghe de Prijs Lemmens-Tinel voor orgel. In 1972 verwierf hij aan het Conservatorium Maastricht het diploma Uitvoerend Musicus voor Orgel en Improvisatie. In 2004 promoveerde hij aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen tot gediplomeerd beiaardier. Hij is ere-docent aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen.
Hij componeert voornamelijk orgel-, koor-en beiaardwerken. In 2013 kreeg hij de Gaston Feremansprijs.