OPWIJK - Een kijkje nemen in ruwbouw van Nijdrop

C21

OPWIJK - Een kijkje nemen in ruwbouw van Nijdrop

Editiepajot_varia_nijdrop_01_foto_roger_mortelmans
Tom Troch met de bijdrage van de provincie Vlaams-Brabant, voorzitter Steven de Block (midden) en architect Tom Thys. - Foto Roger Mortelmans.
 
Editiepajot_varia_nijdrop_02_fotot_roger_mortelmans
Bert Anciaux, Steven de Block en Tom Troch aan de ruwbouw van wat het nieuwe jeugdmuziekcentrum Nijdrop zal worden. - Foto Roger Mortelmans.
 

De realisatie van het project Nijdrop, gelegen aan de Kloosterstraat, heeft heel wat voeten in de aarde gehad want reeds 13 jaar geleden werd de eerste stap gezet.

Momenteel is de ruwbouw zo goed als klaar, de opleveringsdatum is voorzien op 2 oktober van dit jaar en uiterlijk een maand later zal de nieuwe zaal open gaan.

Het ideale moment dus om het nieuwe gebouw voor te stellen aan pers, publiek en politiek.

Het gebouw biedt vele mogelijkheden voor de uitgebreide werking van Nijdrop. Zo is er een concert- en fuifzaal van bijna 300m2 en een ontmoetingsruimte met bar voor ongeveer 100 personen. Tevens zijn er nog drie polyvalente lokalen, die dienst kunnen doen als backstage-, cursus- of vergaderruimtes. Deze lokalen kunnen ook gebruikt worden door het verenigingsleven. De stripotheek met een collectie van 15.000 titels en een geluiddicht repetitielokaal krijgen een plek in de nieuwbouw. Tevens zal ook de gemeentelijke jeugddienst er onderdak krijgen. 

Het nieuwe gebouw ligt pal aan het gemeenschapscentrum. De locatie bundelt zo de belangrijkste Opwijkse culturele actoren aan het park Hof Ten Hemelrijk. Dit prachtige kader biedt mogelijkheden voor de verdere uitbouw van de werking. Zo vindt de door Nijdrop georganiseerde Zomerhappening dit jaar al plaats in het park. De zomerse Arenaconcerten die Nijdrop sinds vorig jaar organiseert toonden al dat de locatie geschikt is voor openluchtmuziek.

Men is zich wel bewust van de nabijheid van een aangrenzend appartementsblok, maar dit mag volgens de voorzitter van Nijdrop geen problemen geven, het gebouw is geluidsdicht en er zal met stewards en extra toezicht gewerkt worden.

“Daarom werd er”, zegt architect Tom Thys, “ zo gebouwd dat het geluid binnen gehouden wordt, de grote zaal en de café werden in het midden van het gebouw ingeplant.”

“Het feit dat alle overheden in ons project geloven geeft ons voldoende vertrouwen voor de toekomst”, meent  Steven de Block, voorzitter Nijdrop.

De Vlaamse overheid subsidieert het gebouw voor 779.OOO euro en de provincie Vlaams Brabant draagt 97.500 euro bij en verhoogt de jaarlijkse werkingssubsidie met 10.000 euro. Daardoor wordt ze opgetrokken tot 35.000 euro en structureel gemaakt.

De gemeente Opwijk stelt de gronden ter beschikking via een recht van opstal voor vijftig jaar. De totale kostprijs van het project wordt geraamd op 2 miljoen euro. Dat bedrag wordt naast de subsidies gefinancierd door de opbrengst van enkele fondsenwervingsacties, eigen reserve en lening.

 De werking van Nijdrop situeert zich op het raakvlak tussen jongerencultuur en muziek, tussen experiment en gevestigde waarde.

“Nijdrop is een naam zoals een klok”, weet Bert Anciaux, Vlaams minister voor cultuur, jeugd, sport en Brusselse aangelegenheden, “ een begrip dat in de jeugdsector en bij de muziekliefhebbers geen gelijke kent. Dit nieuwe gebouw biedt nieuwe kansen en ik ben er ten volle van overtuigd dat Nijdrop deze kansen zal grijpen. Met deze moderne concertzaal zal Nijdrop haar pioniersrol in het hedendaags concertlandschap kunnen blijven vervullen.”

Gedeputeerde voor cultuur en jeugd Tom Troch drukte er op dat ruimte voor kinderen en jongeren zowel letterlijk als figuurlijk de rode draad is doorheen het jeugdbeleid van de provincie. Met de realisatie van Nijdrop wordt een belangrijke stap in die richting gezet. Ook is het belangrijk dat het gebouw een plek krijgt in het centrum van het dorp. Nijdrop is ook niet zo maar een feestzaal maar een jongerencultuurplek die werkt voor de regio en die uitstraling heeft naar de regio.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 apr 2009
Hilda Renders
Roger Mortelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief