OPWIJK - 100ste lid voor gereedschapsbibliotheek De Werkbank

C21

OPWIJK - 100ste lid voor gereedschapsbibliotheek De Werkbank

Lid_nr_100_3
 

De Werkbank, de gereedschapsbibliotheek in Opwijk, verwelkomde zopas haar 100ste lid. Negen maanden na de start is het uitleeninitiatief daarmee een groot succes. “We spreken heel wat klussers, verbouwers, doe het zelvers en sinds kort ook tuinliefhebbers aan,” zeggen de initiatiefnemers. De Werkbank kon ook al rekenen op een subsidie van het Fonds Duurzame Materialen, waardoor het oorspronkelijke aanbod kon worden uitgebreid met tuintoestellen. “Absolute topper qua ontleningen blijft met voorsprong de industriële stofzuiger, gevolgd door de kettingzaak en de elektrische snoeischaar.”

 

De Werkbank haalde de mosterd bij een gelijkaardig initiatief in Brussel, Tournevie. “Het concept werkt zoals een bibliotheek: voor een bescheiden jaarbijdrage van 40 euro kan je ongelimiteerd ontlenen. Je reserveert je toestellen online via onze website en kan ze vervolgens elke dinsdag afhalen in onze uitleenlocatie aan de Neerveldstraat 224,” zeggen de initiatiefnemers. Bedoeling is particulieren en verenigingen toegang te geven tot een kwalitatief aanbod aan toestellen die vaak slechts beperkt gebruikt worden en daardoor een (te) dure aankoop zijn. “Tegelijk willen we goedkope wegwerptoestellen vermijden. Wie na enkele keren een toestel wil kopen of wie toebehoren nodig heeft verwijzen we steeds door naar de lokale handelaars.”  

 

Unicum op gemeenteniveau

In Opwijk ging de gereedschapsbibliotheek eind oktober 2018 van start na een succesvolle crowdfundingactie waarbij gulle Opwijkse gevers het startkapitaal van 5500 euro bij elkaar brachten. “Ondertussen realiseerden wij al meer dan 220 uitleningen, hebben we 100 leden en een 15-tal vrijwilligers. We hebben intussen bijna 50 toestellen in eigen beheer en maken ook deel uit van Repair & Share, een koepel van uitleendiensten in Vlaanderen. De andere deelinitiatieven bevinden zich in steden als Brussel, Kortrijk, Mechelen, Leuven, Lier en Hasselt. Op gemeenteniveau zijn we een unicum. Toch tonen we met De Werkbank aan dat dergelijke zaken ook in kleiner gemeenten kans op slagen hebben.”

 

De komende maanden willen de vrijwilligers van De Werkbank hun ledenbestand verder uitbreiden en willen ze graag samenwerken met verenigingen. “We waren al te gast bij de lokale Femma-afdeling. Dit najaar komt seniorenvereniging NEOS op bezoek en werken we mee aan een workshop van VELT over bijenhotels. Maar we werden ook al uitgenodigd in Ternat en Oostende om ons initiatief toe te lichten aan geïnteresseerden.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jul 2019
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief