OPWIJK - Dierenvoedselbank helpt baasjes en beestjes

C21

OPWIJK - Dierenvoedselbank helpt baasjes en beestjes

Dierenvoedselbank_1
 
Dierenvoedselbank_3
 

Wie in armoede leeft, vindt dikwijls veel steun bij zijn huisdier. Maar dat huisdier neemt vaak een flinke hap uit het budget. In België heeft gemiddeld 1 op 4 gezinnen een kat en 1 op 5 een  hond. Bij mensen in armoede heeft meer dan de helft een of meer huisdieren. Om hen te ondersteunen starten enkele vrijwilligers in Opwijk een dierenvoedselbank. “We zorgen voor een steuntje in de rug naar analogie met de voedselbank voor mensen, maar dan voor dieren. We helpen daarmee baasjes én beestjes, zodat ze samen kunnen blijven.”

 

Iedereen kan in een situatie terechtkomen waarin hij of zij het financieel moeilijk heeft. Maar als het van Dierenvoedselbank Opwijk afhangt, dan hoeft een huisdier daar niet onder lijden. “Wij verzamelen en verdelen eten voor honden en katten,” vertelt oprichter Tom Bosman. “Voor mensen die het moeilijk hebben is er de voedselbank. Maar voor dieren bestaat zoiets niet, terwijl ook zij nood hebben. In moeilijke situaties loert isolement om de hoek en is een dier soms de enige vriend.”

 

“In moeilijke situaties loert isolement om de hoek en is een dier soms de enige vriend.”

 

Dierenvoedselbank Opwijk draait volledig op vrijwilligers. Dierenvoedselpakketten worden één keer per maand kosteloos ter beschikking gesteld van baasjes. Al zijn er wel enkele voorwaarden: “Om beroep te doen op onze dienstverlening moet je in Opwijk wonen en in aanmerking komen voor een voedselpakket van de 'reguliere' Voedselbank, het statuut van verhoogde tegemoetkoming hebben voor de ziekteverzekering of (tijdelijk) in een moeilijke financiële situatie verkeren. Je kan ook voor maximum 2 huisdieren voedsel krijgen. En het moet gaan over dieren die al in het bezit zijn,” zegt Bosman. In Opwijk zou het gaan om 50 tot 75 dieren per maand. 

 

Het is niet de bedoeling om baasjes volledig gratis van voedsel te voorzien voor hun huisdier: “Onze voedselpakketten zijn een steuntje in de rug. De hoeveelheid hangt af van wat we binnen krijgen. Baasjes moeten dus ook nog een deel van het voer voor hun dier zelf voorzien, maar met onze hulp komen ze al een stukje vooruit,” aldus vrijwilliger Isabelle De Smedt.

 

Enkele lokale dierenwinkels steunen het project alvast. Dierenvoedselbank Opwijk staat in voor het verzamelen, de stockage en verdeling in pakketten. “De reacties zijn hartverwarmend,” aldus Tom Bosman. “Het is fijn om te ondervinden dat we met een dergelijk sociaal project mensen kunnen bewegen om te steunen.” Ook particulieren kunnen steunen door overschotten van eten te doneren of met een financiële gift. Ook vrijwilligers zijn nog welkom: “We kunnen ook nog steeds helpende handen gebruiken.” De eerste bedeling van dierenvoedsel is gepland in november.

 

Je kan Dierenvoedselbank Opwijk volgen, steunen en contacteren voor hulp via hun Facebookpagina en website (www.dierenvoedselbankopwijk.wordpress.com), per e-mail via dierenvoedselbankopwijk@gmail.com of telefonisch op 0478 65 00 01.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 okt 2019
Sam Herremans
ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief