OPWIJK - Bedrijvenzone Vlaamse Staak neemt vliegende start
Stephan Verwee, algemeen directeur van intercommunale Haviland: “Voor de realisatie van dit bedrijventerrein werd de expertise van een groot aantal projectpartners samengebracht. De vele voordelen van de site vertaalden zich een vlot verkoopsproces van de 13 bedrijfsloten en 15 kmo-units. Ondernemers stelden hun projecten voor en die werden door een stuurgroep beoordeeld aan de hand van objectieve criteria. Zo behielden we de kwaliteit van de ontwikkeling en de optimale invulling
van de loten. Momenteel lopen enkel nog gesprekken voor de toewijzing van de laatste twee bedrijfsunits. Verschillende bedrijven zijn vandaag al operationeel. De realisatie van het hoofdgebouw met de kmo-units is in volle gang.”
Duurzaam bedrijventerrein
Gunther Coppens, voorzitter van POM Vlaams-Brabant: “De projectpartners kozen ervoor om Vlaamse Staak te ontwikkelen als een duurzaam bedrijventerrein, zowel naar het milieu toe als naar de inwoners. Er werd gezorgd voor een optimaal ruimtelijk rendement en een kwalitatieve inrichting met groenblauwe dooradering. Het collectief waterbeheersysteem zorgt ervoor dat de bedrijfskavels hun maximale bebouwbaarheid behouden. Regenwater wordt opgevangen, gebufferd en geïnfiltreerd via een grachtensysteem en een onverhard bufferbekken. Dat doet ook dienst als bijkomende blusvoorraad. De duurzaamheid wordt ook doorgetrokken in het energieconcept.”
Wannes Wylin, projectcoördinator van Wattson: “Lokale productie, distributie en energieverbruik zijn essentieel voor het realiseren van de energietransitie. Vlaamse Staak werd erkend als pilootproject, met de steun van VLAIO en onder begeleiding van FLUX50, de speerpuntcluster voor energie in Vlaanderen. Binnen dit concept werd geen distributie van fossiele brandstoffen (gas) voorzien, maar wekken de bedrijven lokaal energie op via zonnepanelen en worden ze van warmte voorzien via een warmtepomp. Van zodra er meer bedrijven operationeel zijn op de site, gaan we nog een stapje verder en werken we op de onderlinge uitwisseling van energieoverschotten.”
Wim Solie, medewerker Natuur bij Regionaal Landschap Brabantse Kouters: “Om Vlaamse Staak optimaal in te passen in het landschap en in de woonomgeving, werd gekozen voor een uitgebreide groenbuffer. Het aansluitende buurtpark werd in nauwe samenspraak met de lokale inwoners, de school en verenigingen ontworpen en gerealiseerd. De drie stukken van het buurtpark zijn gericht op speels ontmoeten, rustig genieten en creatief en avontuurlijk spelen. Buurtbewoners en bezoekers krijgen er een leuke plek bij om te verpozen, spelen, wandelen of fietsen.”