OPWIJK - Bedrijvenzone Vlaamse Staak neemt vliegende start

C21

OPWIJK - Bedrijvenzone Vlaamse Staak neemt vliegende start

A_opwijk_haviland
Foto Haviland
 
Gisteren werd in Opwijk het nieuwe duurzame, innovatieve en toekomstgerichte lokaal bedrijventerrein Vlaamse Staak ingehuldigd. Dat is het officiële startschot voor een nieuw futureproof bedrijventerrein met moderne infrastructuur langs de N47 Steenweg op Dendermonde in Opwijk (Nijverseel). Het project is een samenwerking tussen gemeente Opwijk, intercommunale Haviland en POM Vlaams-Brabant. De sleutelwoorden bij de ontwikkeling waren duurzame energie, landschap en water.
 
Projectpartners en ondernemers verzamelden in het gloednieuwe bedrijfsgebouw van VDB Tuinarchitectuur op de site. In het licht van de huidige coronamaatregelen, werd de geplande netwerkreceptie vervangen door een smakelijk en coronaveilig alternatief. Eventpartner AB Sound vestigde zich ook op Vlaamse Staak en zorgde voor een aangename setting. 
 
Ondernemen in eigen streek
 
Inez De Coninck, burgemeester van Opwijk: “Bedrijvenzone Vlaamse Staak geeft een enorme boost aan de lokale economie in Opwijk. Ruimte om te ondernemen in eigen gemeente was een reële nood bij onze lokale ondernemers. Deze inhuldiging is de kroon op een jarenlange samenwerking met Haviland, POM Vlaams-Brabant, Wattson en Regionaal Landschap Brabantse Kouters. Alle partners engageerden zich om instapklare bouwkavels aan goede marktcondities te realiseren. Vlaamse Staak is ook optimaal gelegen langs de N47 Steenweg op Dendermonde. Kmo’s en ambachtelijke bedrijven met een lokale binding kunnen hier nu terecht. Ondernemen kan hier bovendien duurzaam en dus futureproof.”
 

Stephan Verwee, algemeen directeur van intercommunale Haviland: “Voor de realisatie van dit bedrijventerrein werd de expertise van een groot aantal projectpartners samengebracht. De vele voordelen van de site vertaalden zich een vlot verkoopsproces van de 13 bedrijfsloten en 15 kmo-units. Ondernemers stelden hun projecten voor en die werden door een stuurgroep beoordeeld aan de hand van objectieve criteria. Zo behielden we de kwaliteit van de ontwikkeling en de optimale invulling  

van de loten. Momenteel lopen enkel nog gesprekken voor de toewijzing van de laatste twee bedrijfsunits. Verschillende bedrijven zijn vandaag al operationeel. De realisatie van het hoofdgebouw met de kmo-units is in volle gang.”

Duurzaam bedrijventerrein

 

Gunther Coppens, voorzitter van POM Vlaams-Brabant: “De projectpartners kozen ervoor om Vlaamse Staak te ontwikkelen als een duurzaam bedrijventerrein, zowel naar het milieu toe als naar de inwoners. Er werd gezorgd voor een optimaal ruimtelijk rendement en een kwalitatieve inrichting met groenblauwe dooradering. Het collectief waterbeheersysteem zorgt ervoor dat de bedrijfskavels hun maximale bebouwbaarheid behouden. Regenwater wordt opgevangen, gebufferd en geïnfiltreerd via een grachtensysteem en een onverhard bufferbekken. Dat doet ook dienst als bijkomende blusvoorraad. De duurzaamheid wordt ook doorgetrokken in het energieconcept.”

 

Wannes Wylin, projectcoördinator van Wattson: “Lokale productie, distributie en energieverbruik zijn essentieel voor het realiseren van de energietransitie. Vlaamse Staak werd erkend als pilootproject, met de steun van VLAIO en onder begeleiding van FLUX50, de speerpuntcluster voor energie in Vlaanderen. Binnen dit concept werd geen distributie van fossiele brandstoffen (gas) voorzien, maar wekken de bedrijven lokaal energie op via zonnepanelen en worden ze van warmte voorzien via een warmtepomp. Van zodra er meer bedrijven operationeel zijn op de site, gaan we nog een stapje verder en werken we op de onderlinge uitwisseling van energieoverschotten.”

 

Wim Solie, medewerker Natuur bij Regionaal Landschap Brabantse Kouters: “Om Vlaamse Staak optimaal in te passen in het landschap en in de woonomgeving, werd gekozen voor een uitgebreide groenbuffer. Het aansluitende buurtpark werd in nauwe samenspraak met de lokale inwoners, de school en verenigingen ontworpen en gerealiseerd. De drie stukken van het buurtpark zijn gericht op speels ontmoeten, rustig genieten en creatief en avontuurlijk spelen. Buurtbewoners en bezoekers krijgen er een leuke plek bij om te verpozen, spelen, wandelen of fietsen.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 dec 2021
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief