Provinciale campagne tegen partnergeweld

C21

Provinciale campagne tegen partnergeweld

Editiepajot_jac
Repro AGR.

De provincie Vlaams-Brabant voert tijdens de zomermaanden, samen met de Jongeren Advies Centra (JAC) van Vlaams-Brabant, campagne om partnergeweld bij jongeren te voorkomen. Onder het motto 'Van elkaar houden zonder geweld. Hoe doe je het goed!' wil de campagne jongeren bewust maken van wat een goede relatie is. Ze ontvangen op festivals en in de provinciale domeinen een rugzak vol relatietips.

Partnergeweld is een maatschappelijk probleem. Ook jongeren krijgen binnen hun relatie te maken met fysiek, psychisch of seksueel geweld. Uit onderzoek bij jongeren tussen 12 en 21 jaar blijkt dat 91 % van hen al slachtoffer geweest is van geweld in een liefdesrelatie, terwijl 72 % zelf gewelddadig gedrag vertoont. Uit deze studie blijkt ook dat jongeren weinig geschokt zijn door relationeel geweld, behalve in extreme gevallen. Heel vaak worden geweldelementen in de liefdesrelatie als normaal beschouwd.

"We willen met deze campagne relatiegeweld bij jongeren voorkomen", zegt Karin Jiroflée, gedeputeerde voor diversiteit en gelijke kansen. "De meeste jongerenacties besteden terecht veel aandacht aan seksualiteit en veilig vrijen. Maar in een verhouding draait het natuurlijk om meer. Onze campagne focust daarom op het onderhouden van een positieve relatie en het voorkomen van partnergeweld. Maar omdat het spijtig genoeg wel eens fout kan gaan, wijzen we ook op de risicosignalen die jongeren zelf kunnen herkennen en informeren we hen over wat ze kunnen doen als ze zelf of in hun omgeving met partnergeweld te maken krijgen".

Op festivals en in provinciale domeinen van Vlaams-Brabant worden aan jongeren tussen 14 en 25 jaar bons uitgedeeld die ze aan een infostand kunnen inruilen voor een relatiekit. Deze relatiekit bestaat uit een rugzakje met relatietips zoals een relatietest, de brochure 'Van elkaar houden zonder geweld. Hoe doe je het goed', een anti-stresshartje, een condoom en allerlei info over het Jongeren Advies Centrum (JAC). Aan de infostand krijgen jongeren info over allerlei jongerenthema's en is er de mogelijkheid om een filmticket te winnen voor een romantisch avondje uit.

Deze campagne zal op de volgende data en locaties gevoerd worden:

*op 16 juli van 19.30 uur tot 22 uur tijdens de Arenaconcerten in Opwijk

 *op 17 augustus van 19 uur tot 22 uur tijdens de Stroppenconcerten in Halle

 *op 27 augustus van 19.30 uur tot 22 uur tijdens de Arenaconcerten in Opwijk

*op 28 augustus van 21 tot 23 uur tijdens 'De Plesj rockt' in Liedekerke

* op 29 augustus van 21 tot 23 uur tijdens JOSPOP te Dilbeek

 *op 29 augustus van 15 tot 20 uur tijdens Eurofollies in Kessel-Lo

 *op 12 september tijdens Festivhalle

* op 27 september van 15 tot 17 uur tijdens het straatfeest Mekitburn in Vilvoorde

* op 10 oktober 2009 van 20 tot 23 uur tijdens Rock Ternat

Websites:

www.vlaamsbrabant.be

 

www.jac.be 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jul 2009
Gerrit Achterland
AGR
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief