LIEDEKERKE / TERNAT - VMM bestrijdt Reuzenbalsemien langs de Bellebeek

C21

LIEDEKERKE / TERNAT - VMM bestrijdt Reuzenbalsemien langs de Bellebeek

Bloem
Repro EP

De Reuzenbalsemien is een invasieve exoot die de laatste jaren massaal oprukt langs de onbevaarbare waterlopen. De soort vormt een bedreiging voor de inheemse flora en fauna, kan oeverafkalvingen en problemen met waterafvoer veroorzaken. Langs 3 waterlopen waar de Reuzenbalsemien massaal voorkomt start de Vlaamse Milieumaatschappij een specifieke bestrijding. In het Pajottenland is dat langs de Bellebeek in Liedekerke en Ternat.

Op basis van deze ervaringen zal de VMM de komende jaren een meer gebiedsdekkende bestrijding uittekenen. De bestrijding van exoten vormt voor de VMM een essentieel onderdeel van een degelijk onderhoud van de waterlopen.
Een aantal exotische planten zijn momenteel aan een sterke opmars bezig langs de oevers van onze waterlopen. Eén van de meest opvallende is de Reuzenbalsemien, een éénjarige plant die oorspronkelijk uit de Himalaya komt en tot 2 m hoog kan worden. Ze werd in het begin van de 20e eeuw als sierplant ingevoerd en verwilderde later vanuit deze siertuinen. De soort komt momenteel zo massaal voor, dat in de zomer de oevers langs veel van onze waterlopen roze kleuren door de overmatige bloei.
De Reuzenbalsemien is een 'invasieve' soort die onder gunstige omstandigheden op korte termijn snel kan uitbreiden. Eén bloeiend plantje kan op enkele jaren een massa aan nieuwe planten geven. De soort verspreidt zich ook makkelijk langs waterlopen. De Reuzenbalsemien zag men tot voor kort vooral langs de grotere bevaarbare waterwegen en niet of alvast veel minder langs de onbevaarbare waterlopen.
Omdat de Reuzenbalsemien een geduchte concurrent is voor de inheemse oeverplanten en op die manier de biodiversiteit kan aantasten, is deze toename niet zo positief voor het natuurlijke leven langs de waterlopen. Bovendien zorgt deze plant voor onstabiele oevers doordat ze in de herfst volledig afsterft en de oever van de beek onbegroeid achterlaat. Daardoor wordt de oever gevoeliger voor oevererosie en uitschuringen. Dit kan de kosten voor oeverherstel door de waterbeheerder aanzienlijk doen oplopen. Een te sterke aanwezigheid van de Reuzenbalsemien kan de afvoer beperken en zelfs overstromingen bij hevige zomerbuien veroorzaken.
De VMM zal vanaf midden juni van dit jaar de Reuzenbalsemien op een aantal ernstig aangetaste waterlopen bestrijden. Er wordt gestart met de Zwalm in de gemeente Zwalm (Oost-Vlaanderen), de Bellebeek in de gemeenten Liedekerke en Ternat (Vlaams-Brabant) en de Handzamevaart in de gemeenten Kortemark en Diksmuide (West-Vlaanderen).
In juni wordt de bestrijding gestart met het maaien van de plant. Het tijdstip van maaien is hierbij belangrijk. Als de plantjes nog te klein zijn, kunnen deze zich regenereren door vanuit de wortels nieuwe volwaardige planten te vormen; het beste tijdstip is de bloeiperiode juist voor de zaadvorming. Het maaisel wordt verwijderd omdat gebleken is dat afgemaaide plantenresten terug kunnen wortelen. Het maaisel zorgt ook voor een voedselaanrijking van de grond, wat de soort in de hand werkt.
In augustus zal gecontroleerd worden of hergroei optreedt. Afhankelijk van de ernst van deze hergroei wordt het maaien herhaald in augustus of september of worden de planten handmatig verwijderd.
Op basis van de ervaringen met deze pilootgebieden zal de VMM, in samenwerking met de andere waterbeheerders, een gebiedsdekkende bestrijdingscampagne voor deze soort starten.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jun 2012
Felix Merckx
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 22 mrt 2024

archief