TERNAT - Basisschool De Brug steunt schooltje in Nepal

C21

TERNAT - Basisschool De Brug steunt schooltje in Nepal

Image
Foto's © Guido Van Cauwelaert
 
Flf_20_42__0
Foto © Guido Van Cauwelaert
Govinda_in_a_language_class1_0
Foto © Guido Van Cauwelaert
Image
Foto © Guido Van Cauwelaert
 
Image
Foto © Guido Van Cauwelaert
 

Vrijdag overhandigde Eline, de voorzitster van de leerlingenraad van basisschool De Brug, een cheque van 2500 euro aan Benjamin Steegen van vzw Nanri. Het geld werd door de leerlingen verzameld met de verkoop van hot-dogs en ijsjes en een bingonamiddag  en moet dienen voor het herstellen van het dak en het aankopen van extra klasmeubilair voor een schooltje in het Nepalese bergdorpje Bagheswari. Benjamin is leerkracht in de secundaire school in Ternat. "Elke zomer is er in Nepal de mousson met hevige regens en het herstellen van het dak van de school is dan ook een dringende zaak", vertelde Benjamin aan de leerlingen.

Het dorpje Bagheswari is gelegen op een hoogte van 1750 meter, in de omgeving van Bhaktapur, na Kathmandu de tweede belangrijkste culturele stad van Nepal. Tot 2006 was Nepal een monarchie, nadien werd het een democratische federale republiek. De officiële taal is er het Nepali.

De school, opgericht als ‘English Medium School’, werd gesticht door Govinda Panthy in 1998 op vraag van enkele inwoners die hun kinderen een degelijke opleiding wilden geven. Het eerste jaar huurde Govinda een kamer alwaar zijn school van start ging met 13 studenten. Ondertussen is dit leerlingenaantal gestegen tot een 150-tal studenten en is de school verplaatst naar een andere locatie. Het schooltje is omringd door landbouwvelden, bergen en kleine dorpswoningen. De lokale bewoners zijn een mix van landbouwers die de bergen hebben verlaten voor de vruchtbare Kathmandu vallei. Dit brengt een enorme etnische diversiteit met zich mee.

De doelgroep van de school zijn alle kinderen die de leeftijd hebben om naar school te kunnen. Kinderen van hulpbehoevenden, maatschappelijk benadeelden en onaanraakbaren die geen toegang hebben tot het reguliere onderwijs. Ook kinderen die vroegtijdig de school hebben opgegeven omwille van sociale en economische redenen en alle andere kinderen die omwille van verschillende redenen geen toegang hebben tot het onderwijs. De doelstelling van de school is om net deze kinderen en jongeren te bereiken en hen terug te laten instromen in het onderwijs. Ondanks de financiële beperkingen van de school biedt ze onderwijs aan op basisniveau. Ook de kinderen van etnische minderheden zijn er goed vertegenwoordigd. Sommige leerlingen zijn intussen doorgestroomd naar het secundair onderwijs waar ze vlot de lessen kunnen volgen. Naast het klassieke onderwijs voorziet de school ook in speciale lessen binnen andere intellectuele, culturele en fysieke domeinen, zoals dans, muziek, quizzen, debatten, spellingwedstrijden, drama, spelen en sport.

De school streeft ernaar om iedereen als gelijk te beschouwen en iedereen kansen te geven op goed onderwijs. En met succes. Helaas dreigt de infrastructuur door financiële tekorten uit zijn voegen te barsten. De school zit aan haar maximumcapaciteit. Er zijn te weinig klaslokalen en klasmeubilair (lessenaars, schrijfborden, kasten…) voorhanden zodat niet alle kinderen meer kunnen worden toegelaten tot de school. Voor het verdere bestaan van de SAV school zijn financiële middelen nodig en Nanri vzw heeft zich achter dit doel geschaard.

Bekijk ook de filmpjes:

Greet bedankt de leerlingen voor hun inzet:

 dl.dropboxusercontent.com/u/101826225/Greetdanktleerlingen.MOV

Benjamin geeft woordje uitleg over de besteding van het geld:

dl.dropboxusercontent.com/u/101826225/trim.nGFroq.MOV

Meer info over vzw NANRI op:

http://www.nanriprojects.be/page/sav-school

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jun 2013
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 30 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 23 sep 2024
Guido Van Cauwelaert | 22 sep 2024
Guido Van Cauwelaert | 19 sep 2024
Guido Van Cauwelaert | 13 sep 2024
Guido Van Cauwelaert | 02 sep 2024
Guido van Cauwelaert | 01 sep 2024

archief