TERNAT - Bouw biogasinstallatie stilgelegd
De bouw van de biogasinstallatie op het landbouwbedrijf van de familie Bayens in de Pangaardestraat is door de bouwinspectie stilgelegd. Na een jarenlange juridische strijd was de bouw van de groene stroom-installatie in 2012 toch gestart. Maar zoveel jaar later zijn er wel verschillen met de oorspronkelijke vergunning.
Wat voorafging...
De familie Bayens baat reeds tientallen jaren een melkveebedrijf uit in de Pangaardestraat, op de grens met Sint-Martens-Bodegem. De melkveesector in Vlaanderen is onderworpen aan sterke prijsregulering en overleeft met ups en downs. Zoon Rudy Bayens besliste in 2006 om te onderzoeken of een diversificatie het bedrijf bijkomende kansen kon bieden: de sector van de vergisting van landbouw-gerelateerde afvalstromen was in volle ontwikkeling. Altijd al sterk geïnteresseerd in hernieuwbare energie zag Rudy, die ook lid is van de Milieuraad, in de bouw van een kleine vergistingsinstallatie niet alleen een economische opportuniteit, maar ook twee extra troeven om het milieu een handje te helpen: productie van groene stroom uit afvalproducten en kwalitatieve verbetering van de mest van het bedrijf. Het digestaat van een vergister levert namelijk een verbeterde meststof op voor de akkerbouw en wordt bijgevolg door OVAM (Openbare Afvalstoffen Maatschappij) als oplossing voor de mestproblematiek naar voor geschoven.
Bayens ging dus aan de slag om een bouw- en milieuvergunning aan te vragen voor zijn installatie. Al snel werd duidelijk dat niet iedereen blij was met het vooruitzicht van een bijkomende activiteit op het landbouwbedrijf. De buren verenigden zich in de Werkgroep Terlinden en begonnen een juridische procedureslag tegen de aflevering van de nodige vergunningen. Ondertussen trachtte de werkgroep ook de publieke opinie te bewerken door het plaatsen van panelen waarin "de groene leugen" wordt aangeklaagd. Voor de werkgroep, onder leiding van de achterbuur, is de biogasinstallatie pure industrie in plaats van een installatie die deel uitmaakt van een landbouwbedrijf en het feit dat voor de vergistingsinstallatie, naast mest en maaigras, ook maïs wordt gebruikt wordt als argument gebruikt om de groene stroominstallatie te bekampen.
Eind 2012 (6 jaar later) waren alle procedures tegen de vergunningen ten einde na uitspraken van de raad van state en kon Rudy - nog net binnen de wettelijke termijn - geldig van start gaan met de bouw van de silo's voor biomassaopslag. De werkgroep nam echter opnieuw een advocatenkantoor onder de arm en leidde een milieustakingsvordering in. Deze procedure is recent gecreëerd om o.a. milieuorganisaties toe te laten op te treden voor het algemeen belang wanneer het milieu een hoogdringend en pertinent gevaar loopt.
In eerste aanleg werd de eis van de werkgroep afgewezen. Ook de rechter in beroep volgde de werkgroep Terlinden niet in de argumentering van hoogdringend gevaar voor het leefmilieu, maar vond wel dat de impact op het landschap onvoldoende zou zijn onderzocht door de overheid die de bouwvergunning afleverde (zie artikel Editiepajot van 10 juli ll. hieronder).
Deze week legde de bouwinspectie de werken stil. Door de technische evolutie zijn er ook verschillen tussen het nu gebouw dat nu wordt opgetrokken en dat voorzien in de bouwvergunning die zes jaar geleden werd opgesteld. En dus moet men wachten op de nieuwe bouwvergunning die wordt aangevraagd om de werken te kunnen voltooien
Inmiddels heeft Bayens voor het reeds half gerealiseerde project partners gevonden (investeerders, bouwfirma's). Het biogasproject heet nu Clean Energy Ternat en heeft ook een facebookpagina: www.facebook.com/cleanenergyternat "
Meer info over de biogasproblematiek op:
www.biogas-labo.be/en/mip-scarabee-praktische-gids-voor-biogasregio
Eerder verschenen in Editiepajot (10 juli 2014) : Bouw biogasinstallatie alweer vertraagd
Het Hof van Beroep heeft de bouwvergunning van de biogasinstallatie in Terlinden "onwettig" verklaard omdat de overheid die de vergunning afleverde onvoldoende gemotiveerd heeft (uitgelegd dus) waarom ze de bouw in overeenstemming vindt met de bepaling "landschappelijk waardevol agrarisch gebied ". Agrarische gebieden zijn gebieden waar men aan landbouw doet en in dat opzicht is het bouwen van een installatie waar men dierlijk mest, grassen en landbouwproducten in een gesloten systeem laat vergassen om met het gas electriciteit te produceren dan ook geen probleem. De installatie staat binnen de boerderijsite. In landschappelijk waardevolle gebieden mogen echter slechts werken worden uitgevoerd die de schoonheidswaarde van het landschap niet in gevaar brengen.
Volgens de overheid die de vergunning toekende bracht een extra gebouw op de boerderijsite, waar reeds verscheidene gebouwen en stallen staan, de schoonheidswaarde niet in het gedrang. Volgens de uitspraak van het Hof heeft de overheid echter niet voldoende uitgelegd waarom ze vindt dat dat zo is. Met andere woorden "de formele motiveringsplicht" werd onvoldoende nageleefd. In de milieuvergunning werd wel voldoende gemotiveerd dat de schoonheidswaarde van het landschap niet wordt aangetast door de installatie, en die is dus wel wettig. Het gaat voor de bouwvergunning dus enkel om een procedurefout. En die moet rechtgezet worden door een nieuwe bouwvergunning, die deze keer door de gemeente moet afgeleverd worden. Dus alweer vertraging voor de bouw van de groene stroominstallatie.