TERNAT - Eet eens wat insecten
Bij Horta kon je zaterdag proeven van allerlei bereidingen met insecten. Zo hadden ze cakejes met meelwormen gebakken, sprinkhanen gecarameliseerd en aperitiefhapjes met buffalowormen en kaas bereid. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) wordt er veel te weinig gebruik gemaakt van sprinkhanen, mieren en andere insecten als bron van voedsel voor mensen, vee en huisdieren.
De FAO schrijft in een 200 pagina’s tellend rapport dat wereldwijd 2 mlrd mensen hun voeding al aanvullen met insecten. Insecten zijn rijk aan eiwitten/mineralen en bovendien is het eten van insecten goed voor het milieu. Bij kweek van insecten is veel minder voer nodig dan bij de vleesindustrie. Want insecten zijn koudbloedig en zij zetten voedsel dus niet om in warmte. Voor 1 kilo kippenvlees is 4 kilo voer nodig, voor 1 kilo rundvlees 10 kilo veevoer en voor een kilo rupsen slechts 3 kilo, waardoor de mestproductie en milieubelasting significant veel minder is. Daarbij komt dat insecten minder broeikasgassen uitstoten en zich voeden met afval, voedselresten en dierlijke uitwerpselen.
Editiepajot ging eens proeven en kan je bevestigen dat het lekker was. Horta is momenteel aan het verbouwen en eens de nieuwbouw af komen de insecten wellicht ook in het assortiment.
Steeds meer insectensnacks in de Belgische supermarkten.
Sinds enkele weken heeft Delhaize meelwormspreads voor op de boterham en kwam Damhert met insectenburgers, insectenschnitzels en bugnuggets met buffalowormen. Ook supermarktketen Carrefour gaat nu producten met insecten aanbieden.Carrefour lanceert deze maand bitterballen met meelwormen, groenteburgers met buffalowormen, en knapperige wasmotlarven. In deze producten zijn in vergelijking met de tot nu toe gepresenteerde producten de insecten goed zichtbaar!
Onder de naam ‘Entomofood ConBuggie’, ) een knipoog naar de term “entomofagie” worden insecten producten aangeboden die niet ‘maskeren’ dat er gehele insecten in verwerkt zijn..