TERNAT keurt klimaatplan goed en wint Vlaamse klimaatprijs
Dinsdag keurde de gemeenteraad het klimaataktieplan. Vanuit de oppositie was er enige kritiek omdat het plan onvoldoende concreet zou zijn en men geloofde dat het vlug "in de schuif zou terechtkomen". Ondertussen heeft Ternat echter ook reeds een Vlaamse klimaatprijs ontvangen voor het project "de kyotomobiel", dat het samen met 14 andere gemeenten van het Pajottenland had ingediend. In het voorjaar van 2018 komt de kyotomobiel naar Ternat om er de mensen te informeren over energiebesparing en hen ook te begeleiden.
Kyoto in het Pajottenland
Ternat is één van de vijftien gemeenten die samen “Kyoto in het Pajottenland en de Zennevallei” vormen. Jaarlijks organiseert men met de gemeenten en wooninfopunten informatie- en groepsaankoopavonden voor isolatie, isolerende beglazing, PV zonnepanelen en condensatieketels. Reeds 1728 gezinnen uit de streek hebben deelgenomen aan deze groepsaankoopacties. Gemiddeld bespaart een gezin hiermee jaarlijks 268 €. Alles samen sparen we jaarlijks het equivalent van 670000 liter mazout uit.
Klimaatactieplan Ternat
Met het gemeentelijk klimaatactieplan streeft men ernaar de uitstoot van CO2 met 20% te verminderen tegen 2020. Basis van het plan is een in 2011 door het VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, uitwerkte "nulmeting" in opdracht van de Vlaamse Overheid. Het gemeentebestuur en haar diensten willen hierin een trekkende rol spelen en een voorbeeldfunctie uitoefenen. "Een energieneutraal gemeentehuis en bibliotheek, voertuigen op aardgas, electrische fietsen, aankopen en beheren van natuurgebieden en aanplanten van nieuwe bossen zijn enkele voorbeelden van waar we reeds mee bezig zijn", zegt schepen van Milieu en Duurzaamheid Guido Van Cauwelaert.
De grootste uitstoot van CO2 komt van auto's en woningen. De burger kan dus zeker ook zelf iets doen. De duurzaamheidsdienst lanceerde daarom de actie "maat van het klimaat" met een huis-aan-huis-flyer en een facebookpagina
"Maar de overheid moet zorgen dat er ruimte komt voor duurzame mobiliteitsalternatieven zoals de fietser en de voetganger. Daarvoor moeten wegen en openbare ruimte worden heringericht. Moet er bijvoorbeeld éénrichtingsverkeer en fietsstroken komen. De mensen die dinsdag in de gemeenteraad het hardst kritiek hadden zijn spijtig genoeg ook diegenen die de duurzame mobiliteit en het uitbreiden van het openbaar groen het hardst bekampen", zucht de schepen.
Heb je ideeën of vragen, stuur dan een email naar duurzaam@ternat.be en surf naarHet klimaatplan en https://www.facebook.com/Maatvanhetklimaat/?fref=ts