TERNAT keurt klimaatplan goed en wint Vlaamse klimaatprijs

TERNAT keurt klimaatplan goed en wint Vlaamse klimaatprijs

Klimaatprijswebgroot
 
Maat_van_het_klimaat
 
Verdeling_emissies_per_sector
Auto's en woningen zorgen voor het meeste CO2
 
Kyotomobiel2knip
In het voorjaar van 2018 komt de kyotomobiel naar Ternat om er de mensen te informeren over energiebesparing en hen ook te begeleiden.
 

Dinsdag keurde de gemeenteraad het klimaataktieplan. Vanuit de oppositie was er enige kritiek omdat het plan onvoldoende concreet zou zijn en men geloofde dat het vlug "in de schuif zou terechtkomen". Ondertussen heeft Ternat echter ook reeds een Vlaamse klimaatprijs ontvangen voor het project "de kyotomobiel", dat het samen met 14 andere gemeenten van het Pajottenland had ingediend. In het voorjaar van 2018 komt de kyotomobiel naar Ternat om er de mensen te informeren over energiebesparing en hen ook te begeleiden.

Kyoto in het Pajottenland

Ternat is één van de vijftien gemeenten die samen “Kyoto in het Pajottenland en de Zennevallei” vormen. Jaarlijks organiseert men met de gemeenten en wooninfopunten informatie- en groepsaankoopavonden voor isolatie, isolerende beglazing, PV zonnepanelen en condensatieketels. Reeds 1728 gezinnen uit de streek hebben deelgenomen aan deze groepsaankoopacties. Gemiddeld bespaart een gezin hiermee jaarlijks 268 €. Alles samen sparen we jaarlijks het equivalent van 670000 liter mazout uit.

De kyotomobiel is een, o.a. met middelen van de Nationale Loterij, ingericht energieneutraal kantoor op wielen waarmee mensen in hun wijk individueel worden  begeleid bij het energiezuiniger maken van hun woning. Op 2 jaar tijd zijn zo reeds 240 gezinnen in 4 wijken geholpen met een energie-audit en de opvolging van renovatiewerken.
Vanuit het Kyotoproject werd ook de lokale burgercoöperatie Pajopower opgericht. Via deze coöperatie kunnen alle inwoners van de regio rechtstreeks investeren in lokale projecten rond duurzame energie. Momenteel kunnen geïnteresseerden nog intekenen op het lopende LED-project met de stad Halle. Nieuwe projecten rond waterkracht op de Mark, schoolrenovaties en PV zonnepanelen op grote gebouwen worden momenteel voorbereid.
Meer informatie over al deze acties kan je vinden op www.kyotoinhetpajottenland.be of www.pajopower.be, bij de coördinator van het Kyotoproject Bruno Moens in het plattelandscentrum de Paddenbroek via info@paddenbroek.be, 02/306.45.62 of bij de gemeentelijke duurzaamheids- en milieudiensten.

Klimaatactieplan Ternat

Met het gemeentelijk klimaatactieplan streeft men ernaar de uitstoot van CO2 met 20% te verminderen tegen 2020. Basis van het plan is een in 2011 door het VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, uitwerkte "nulmeting" in opdracht van de Vlaamse Overheid. Het gemeentebestuur en haar diensten willen hierin een trekkende rol spelen en een voorbeeldfunctie uitoefenen. "Een energieneutraal gemeentehuis en bibliotheek, voertuigen op aardgas, electrische fietsen, aankopen en beheren van natuurgebieden en aanplanten van nieuwe bossen zijn enkele voorbeelden van waar we reeds mee bezig zijn", zegt schepen van Milieu en Duurzaamheid Guido Van Cauwelaert.

De grootste uitstoot van CO2 komt van auto's en woningen. De burger kan dus zeker ook zelf iets doen. De duurzaamheidsdienst lanceerde daarom de actie "maat van het klimaat" met een huis-aan-huis-flyer en een facebookpagina

"Maar de overheid moet zorgen dat er ruimte komt voor duurzame mobiliteitsalternatieven zoals de fietser en de voetganger. Daarvoor moeten wegen en openbare ruimte worden heringericht. Moet er bijvoorbeeld éénrichtingsverkeer en fietsstroken komen. De mensen die dinsdag in de gemeenteraad het hardst kritiek hadden zijn spijtig genoeg ook diegenen die de duurzame mobiliteit en het uitbreiden van het openbaar groen het hardst bekampen", zucht de schepen. 

Heb je ideeën of vragen, stuur dan een email naar duurzaam@ternat.be en surf naarHet klimaatplan   en https://www.facebook.com/Maatvanhetklimaat/?fref=ts

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 dec 2016
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 10 jul 2020
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 26 jun 2020
Guido Van Cauwelaert | 11 jun 2020
Guido Van Cauwelaert | 05 jun 2020
Guido Van Cauwelaert | 01 jun 2020

archief