TERNAT - Wordt de positie van de burgemeester onhoudbaar na opeenvolgende bouwovertredingen?
Op de gemeenteraadscommissie van 14 december stelt het bestuur zijn handhavingsbeleid voor. Voor Ternat en VooruitGroenXL kijken uit naar deze presentatie, “we stellen vandaag vast dat niet iedereen op dezelfde manier behandeld wordt.”
Na verschillende vragen tijdens de afgelopen gemeenteraden, geeft het bestuur in de gemeenteraadscommissie van 14 december meer uitleg over haar handhavingsbeleid. De oppositie kijkt ernaar uit. “We stellen vast dat niet elke bouwovertreding op dezelfde manier behandeld wordt.” Zo kwamen er al vragen van VooruitGroenXL over de na 5 jaar nog steeds niet aangelegde groenbuffer rond het bouwmaterialenbedrijf en over illegale reclamepanelen van de burgemeester en De Marie in landbouwgebied. De burgemeester nam zijn panelen weg na een aanmaning, De Marie hield het been stijf en er werd pv opgesteld.
VERDWENEN KLACHTEN
VooruitGroenXL vroeg ook te onderzoeken wie de klachten van burgers tegen het bedrijf liet verdwijnen maar kreeg nog een antwoord. Was de hoogste ambtenaar zelf verantwoordelijk vroeg de progressieve fractie.
SPORT IN LANDBOUWGEBIED
VooruitGroenXL wees er reeds op dat door het schepencollege aan de burgemeester een vergunning werd afgeleverd tegen het advies van de Vlaamse administratie Landbouw en de omgevingsambtenaar van de gemeente en volgen de Vlaamse administratie voor Ruimtelijke Ordening is dit besluit niet wettelijk, en nu blijkt dat de sporthal zelfs niet op de plaats staat waarvoor de vergunning werd afgeleverd.
Voor Ternat stelde vorige gemeenteraad daarover een vraag. Het bestuur beloofde een schriftelijk antwoord dat er 14 dagen na datum nog niet kwam.
Van tuinhuis tot sportstal, iedereen gelijk
Voor Ternat wil duidelijke spelregels voor het aanvragen en handhaven van vergunningen of het nu over een tuinhuis of een groot project gaat. “Er zijn verschillende grote bouwovertredingen gekend in Ternat, wij verwachten dat het bestuur er correct mee omgaat en prioriteit maakt van de grote overtredingen,” zegt Ines Swaelens.
Een tuinhuis dat een halve meter verkeerd geplaatst werd, is niet even hoogdringend als de Sportstal van VDH Invest op de Fossebaan in Wambeek. “Voor deze gigantische trainingspiste werd een vergunning afgeleverd, maar de Sportstal werd niet conform deze vergunning gebouwd: zo staat ze een tiental meter verder dan op het vergunde plan en werd er een parking aangelegd in agrarisch gebied zonder aanvraag. Volgens onze informatie is het gebouw vandaag hoofdzakelijk onvergund en toch wordt het verder gebruikt.” Voor Ternat kaartte dit al aan in mei, net voor de meerderheidswissel en vraagt zich tot op heden af waarom er niet ingegrepen wordt.