TERNAT - Erfgoedarchief Heemkring krijgt nieuw onderkomen
Het lijkt wel een kerstverhaal. Het erfgoedarchief van de Heemkring vond deze week een nieuw onderkomen in de pastorie van Wambeek. Met enkele vrijwilligers onder leiding van de Ternatse kunsthisorica Hilke Arijs werd het archief maandag en dinsdag ingepakt en overgebracht baar Wambeek.
Het archief stond jarenlang in de Ternatse pastorie tot deken en pastoor De Ridder er zelf weg moest en het archief hem volgde naar kasteel Kruikenburg. Momenteel wordt er onderzicht of het archief mogelijk een plaatsje kan hebben in kasteel De Mot, het vroegere gemeentehuis van Ternat.
Volgens de regels van de kunst
"Alles moest heel snel gaan", zegt Dirk Lindemans, voorzitter van de gemeentelijke erfgoedcomissie, “niemand dacht dat we deze klus op slechts twee en een halve dag zouden klaren, maar door gebruik te maken van de beproefde re-orgmethode van ICCROM en Unesco (museumdepot-organisatie) lukte het wonderwel. Met grote dank aan Hilke Arijs voor de hulp daarbij”. Allereerst werd de kerncollectie door het bestuur van de heemkring afgebakend. Daarna gingen de vrijwilligers met de hulp van enkele arbeiders van de gemeente aan de slag. Verhuizen, sorteren, reinigen en opnieuw verpakken … op slechts twee dagen tijd kreeg de collectie een goed onderkomen op de gelijkvloerse verdieping van de pastorie van Wambeek. Volgens de regels van de preventieve conservatie, werd ervoor gezorgd dat de collectie de komende jaren, schoon en veilig bewaard wordt. Want schade voorkomen is belangrijker én goedkoper dan ze te herstellen. Zo werd alles verpakt in zuurvrij papier, werden de objecten gereinigd en ontsmet en werden de fragielste stukken gestabiliseerd. Doordat de collectie gereorganiseerd werd, zal ze in de toekomst ook toegankelijker worden voor het publiek. Een volgende stap is dan ook het opstellen van een erfgoed- en archiefinventaris.
Inventarisatie en conservering opgestart in 2017
Op initiatief van toenmalig schepen van erfgoed Guido Van Cauwelaert werd in 2016 reeds de hulp ingeroepen van de bovenlokale erfgoedcel waar Ternat bij aangesloten is, om de inventarisatie en conservering van het archief op te starten. De gemeente en de heemkring verkregen in 2017 ook subsidies van de provincie voor het aankopen van materieel zoals archiefdozen en speciaal conserveringspapier. evenals een museumstofzuiger, die nu ook goed van pas kwam bij de herverpakking en het onderhoud van de collectie. Een kleine datalogger was een belangrijke stap in de bewustwording van het binnenklimaat van een depotruimte en het effect ervan op de collecties. Er werd aan de heemkring ook een 'precaire bezetting' van lokalen in kasteel De Mot aangeboden, in afwachting van de definitieve bestemming van dat historisch gebouw.
Een hart voor erfgoed en lokale geschiedenis
Honderdtwintig manuren waren er nodig om deze klus te klaren. Niet zo evident om deze mankracht snel bij elkaar te krijgen, maar toch lukte het. “Met de hulp van enkele gemeentearbeiders, waar we dankbaar voor zijn. Zij zorgden letterlijk voor de nodige spierkracht” zegt Edouard Gezel, secretaris van de heemkring.