Voormalige Asphaltcoterreinen in ASSE gesaneerd

C21

Voormalige Asphaltcoterreinen in ASSE gesaneerd

Editiepajot_ovam

De OVAM heeft de bodemsaneringswerken aan de voormalige Asphaltcosite in Asse beëindigd. Met de afronding van de werken komt de herontwikkeling van de terreinen -vijf hectaren groot- een stap dichterbij.

Op vijf jaar tijd heeft een team van bodemsaneerders en erkende deskundigen o.l.v. de OVAM een historische verontreiniging van meer dan een eeuw uitgewist. Met de sanering ging een investering van negen miljoen euro gepaard. Enkel de lokale grondwaterverontreiniging vereist nog verdere actie maar deze belemmert de ingebruikname van de terreinen niet. De gemeente Asse, eigenaar van de site, kan nu een nieuwe bestemming geven aan de terreinen.
 
100 jaar bodemverontreiniging belemmert nieuwe ontwikkelingen
Vanaf het begin van de 20ste eeuw werd op deze site een asfaltfabriek geëxploiteerd. De productie van teer, asfalt en bitumen volgens de toenmalige regelgeving, leidde onvermijdelijk tot een zware bodemverontreiniging met minerale olie, zware metalen, PAK’s en creosolen. De situatie verergerde nog drastisch na een zware bedrijfsbrand in 1942 waarbij o.a. tanks met teerolie vernietigd werden. Nadien werden op de terreinen bovendien illegale afvalstoffen gestort. In 2000 werden de aanwezige afvalstoffen door de OVAM ambtshalve verwijderd en werden de terreinen verzegeld. Wat overbleef was echter een zwaar verontreinigd bedrijfsterrein dat bovendien nieuwe en noodzakelijke ontwikkelingen in de weg stond.
 
Aanpak op maat
In 2005 werden de fabrieksterreinen gesloopt en gingen de bodemonderzoeken en de saneringswerken van start. De aanpak van de bodemverontreiniging betekende maatwerk. De saneringwijze werd vastgesteld in nauw overleg met de gemeente Asse -om aldus de herontwikkeling van de site maximaal te laten aansluiten op de visie van de gemeente- en met de diensten Wegen en Verkeer voor de aanleg van het nieuwe ringtracé rond de gemeente Asse. Elk type van verontreiniging werd op een aangepaste en deskundige wijze aangepakt.
Een bestaande stortplaats die niet verwijderd kon worden, werd door een gespecialiseerde firma geïsoleerd van de omgeving en afgedekt met een kleilaag, folie, een drainagelaag en een bewortelingslaag. Deze operatie werd zo aangepakt dat het een latere ingebruikname van het gesaneerde terrein niet belemmert. De eigenlijke bodemsanering van het bedrijfsterrein gebeurde tussen 2007 en 2009 en werd uitgevoerd door een consortium aan bodemsaneringbedrijven. De bodemsanering bestond uit het afgraven of uitbreken van de toplaag tot één meter onder het maaiveld en het reinigen van de gronden. In de kernzones van de verontreiniging gebeurde een nog diepere ontgraving tot op zeven meter. Tot slot werd een proefproject opgestart om een zinklaag op 14 meter diepte aan te pakken. Door middel van een innovatieve techniek die er uit bestaat oxydantia te injecteren in het verontreinigde grondwater worden de polluenten in het grondwater omgezet in onschadelijke stoffen. Deze operatie zal nog enige tijd duren maar belemmert de ingebruikname van het terreinen niet.
 
Nieuwe toekomst
Nu de voormalige Asphaltcoterreinen gesaneerd zijn, ligt de weg open voor een nieuwe toekomst voor de site. De sanering maakte alvast de aanleg van een nieuwe ringweg mogelijk die het centrum van de gemeente ontlast van druk doorgangsverkeer. Het einde van de saneringswerken maakt nu ook de socio-economische ontwikkeling van de site mogelijk. Bodemsanering is dus niet enkel een ecologische must maar ook een economische opportuniteit.
 
Meer info: www.ovam.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 feb 2010
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 22 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief