ASSE (30.000 inwoners) heeft evenveel schepenen als Antwerpen (500.000 inwoners)
Persmededeling N-VA Asse: “Tot voor kort bestond het College van Burgemeester en Schepenen in Asse uit de burgemeester en 7 schepenen. Het toegestaan aantal schepenen wordt bepaald in functie van het aantal inwoners. Doordat de gemeente sinds kort net meer dan 30.000 inwoners telt is het vanaf 1 januari mogelijk om 8 i.p.v. 7 schepenen aan te stellen. De nieuwe meerderheid CD&V, Open - VLD en SP.A, ging daar gretig op in en heeft op 1 januari een achtste schepen aangeduid.
ENKELE BEDENKINGEN HIERBIJ:
- Het gemeentedecreet bepaalt het maximum aantal schepenen. Het is evenwel niet verplicht om dit maximum aantal schepenen aan te stellen. In heel wat gemeenten werden net minder schepenen aangesteld dan wettelijk is toegelaten.
- Het gemeentedecreet zal ons in de toekomst verplichten het aantal schepenen te doen dalen. Voor Asse, een gemeente met meer dan 30.000 inwoners zou men op termijn (vanaf 01.01.2019) maximaal. 7 schepenen mogen aanstellen. De Vlaamse overheid wil zo streven naar een efficiënter en vooral een zuiniger beleid. De nieuwe Assese meerderheid gaat daar regelrecht tegen in.
-Het feit dat, vergeleken bij 6 jaar terug, er nu vijf- à zeshonderd extra inwoners in Asse wonen, maakt het bestuur niet complexer. Een extra schepenambt is dan ook niet nodig, zelfs niet nuttig. Zeker als je nu al weet dat het op termijn toch terug met minder moet.
-De gemeenten in het algemeen, en dus ook Asse, staan voor grote financiële uitdagingen. De crisis , de vergrijzing, de grote investeringen ... zijn enkele elementen die aan de basis liggen van de financiële problemen waarmee het bestuur de komende jaren geconfronteerd zal worden.
Het zal er dus op aan komen om een zuinig beleid te voeren. Het extra schepen-postje kost de gemeente per jaar 55.000 € per jaar of over 6 jaar gespreid ongeveer 330.000 €. We spreken hier dan nog enkel over het loon, niet over extra verzekeringen en onkosten. Een gemiste kans om te besparen.
Het is o.i. een slecht signaal naar de bevolking en naar de gemeentelijke administratie die straks de besparingen wel zal moeten doorvoeren. Het bestuur geeft hier duidelijk het slechte voorbeeld. Zuinigheid preken, maar eerst zich zelf goed bedienen. Blijkbaar was het verdelen van die extra schepenpost, noodzakelijk voor de huidige meerderheidspartijen om voldoende postjes te kunnen uitdelen”, aldus N-VA Asse.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Colpaert | 22 nov 2024
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Marc Colpaert | 15 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 nov 2024
Marc Colpaert | 09 nov 2024
Marc Colpaert | 08 nov 2024
Marc Sluys | 24 okt 2024