ASSE – Computerweek 55plus
Computerweek 55+ van 8 tot en met 12 april bij Arch’educ aan de Stationsstraat 70 in Asse. Lesgevers: Leerkrachten van CVO Ternat: Filip Dull, Linda Van Oostenrijck, Evy Van den Driessche en Yves Steleman. Peije Van Klooster ('Loop niet verloren op je PC'). Mariette De Leeuw en Eddy Van den Borre (Movie Maker deel 1 en 2).
PRIJS:
8 euro per module. Contante betaling aan de dienst Sociale Zaken van het gemeentehuis of via overschrijving na ontvangst van de onkostennota T 02 454 19 66 - socialezaken@asse.be
2 euro indien er een syllabus wordt gegeven, ter plaatse te betalen aan de leerkracht.
8 euro per module. Contante betaling aan de dienst Sociale Zaken van het gemeentehuis of via overschrijving na ontvangst van de onkostennota T 02 454 19 66 - socialezaken@asse.be
2 euro indien er een syllabus wordt gegeven, ter plaatse te betalen aan de leerkracht.
WANNEER:
maandag 8 april
dinsdag 9 april
woensdag 10 april
donderdag 11 april
vrijdag 12 april
maandag 8 april
dinsdag 9 april
woensdag 10 april
donderdag 11 april
vrijdag 12 april
Een fotoboek maken
Loop niet verloren op je computer Ben je het beu steeds opnieuw te moeten zoeken naar wat er op je computer staat? Sla je ook documenten en foto’s op je computer die je later niet terugvindt? Breng dan orde in de chaos! In deze workshop leer je de systemen kennen die een computer gebruikt om informatie op te slaan. Je leert werken met de menustructuur van Windows en met Windows Verkenner. Op deze manier kan je snel en efficiënt je informatie op je PC opslaan en terugvinden. We staan ook stil bij andere informatiedragers zoals een USB-stick en een cd.
Windows Live Movie Maker DEEL1
Je maakt kennis met het programma Movie Maker. We maken in groep een project en slaan dit op. We voegen foto's toe en animeren met effecten, overgangen en eigen tekst tot een filmpje. Meebrengen: een USB-stick met foto's.
Windows Live Movie Maker DEEL2
Nadat je deel 1 gevolgd hebt, oefenen we het programma verder in met eigen foto's en maken ons eigen filmpje. We bewaren alles op de computer, op een USB-stick en/of dvd. Meebrengen: een USB-stick met je eigen foto's (dvd ter plaatse te verkrijgen aan 1€ per stuk).
Ontdek je PC: beginnerscursus De computer speelt bij almaar meer mensen een belangrijke rol in hun leven, ook bij de actieve en moderne 55-plusser. De rol van de PC als werkinstrument is de laatste jaren drastisch uitgebreid: informatie zoeken op internet, foto’s bewaren, tekst en beeld vlot samenvoegen, e-banking, muziek downloaden, ... In deze kennismakingscursus, specifiek voor wie op latere leeftijd wil leren computeren, krijg je zicht op de mogelijkheden van informatica. RAM en ROM-geheugen, pictogram en cd-rom, cursor en muis, Windows en spreadsheets, multimedia en internet: zijn het woorden die je afschrikken? Duik dan in deze kennismakingscursus en wedden dat je honger naar meer zal hebben …? Mailen Je wilt je elektronisch postverkeer efficiënt beheren en beheersen. Dat kan via hotmail of gmail. Dit zijn gratis e-mailprogramma’s die worden aangeboden door Microsoft. Hotmail is de meest gebruikte e-mailservice ter wereld, met meer dan 200 miljoen gebruikers. Eerst moet je een hotmailadres aanmaken. Daarna kan je mails versturen, ontvangen, doorsturen, beantwoorden, … Je kunt één of meerdere bijlagen meesturen en je zorgt voor een verzorgde opmaak. De ontvangen mails kunnen geordend bijgehouden worden. Een groot voordeel van hotmail en gmail is dat je overal ter wereld je post kan opvragen of post kan versturen. Je hebt hiervoor thuis enkel een pc met internetverbinding nodig.
Foto’s zoeken op internet – ze bewaren en verwerken
Geef toe, een krant lezen zonder één enkele foto komt maar droogjes over. Een leuke foto bij de tekst is toch veel aangenamer, niet?
In deze korte cursus leren we niet alleen hoe we beeldmateriaal moeten zoeken op internet, maar ook hoe we dat bewaren op onze PC en hoe we dat fotomateriaal kunnen bewerken en integreren in een tekst of ander document.
Na deze initiatie zal je voortaan al je teksten professioneel willen opfrissen met een leuke foto of tekening! Zeker weten!
Speciale aandacht voor toetsenbord en muis: (vervolg op beginnerscursus)
Deze cursus zorgt voor je eerste ervaringen met de pc. Iedereen denkt dat het zeer eenvoudig is om zo maar tekens uit een toetsenbord op je scherm te toveren, niets is minder waar. Heb je problemen om correct met de muis te werken? Hier leer je heel wat trucjes die je veel sneller en handiger kunnen laten werken. Gedaan met prutsen, sukkelen en hulp vragen: na het volgen van deze cursus verbaas je vriend en vijand met wat je op korte tijd hebt bijgeleerd. Doelgroep: beginners of mensen die vlot willen leren typen; geen voorkennis vereist.
Uitnodigingen, menu’s, kaartjes
De titel zegt het zelf al. We gaan enkele basisvaardigheden aanleren om een mooi ogend documentje te ontwerpen: een uitnodiging, een menu, een verjaardag- of felicitatiekaart. Het prille begin van werken op de pc, maar met een mooi eindresultaat. Kunnen werken met de muis en het toetsenbord zijn aan te bevelen.
Internetbankieren
Online bankieren zit in de lift! Bijna alle Belgische banken bieden de mogelijkheid aan om je bankverrichtingen online te doen. Het grote voordeel van online bankieren is dat je van thuis uit al je bankzaken kan opvolgen en beheren en dit 24 uur op 24 uur, alle dagen van de week.
Je kunt de saldi van je rekeningen raadplegen, overschrijvingen uitvoeren, rekeninguittreksels afdrukken, domicilieringen beheren, … We bekijken deze mogelijkheden via de online demo’s van de verschillende banken. Doelgroep: geen specifieke voorkennis vereist, kunnen surfen is wel een pluspunt. Meebrengen: Bankkaart, Digipass (te verkrijgen bij de bank), eventuele codes van de bank.
Eerste hulp bij probleempjes met je pc
Eenvoudige tips om lastige probleempjes op te lossen. Waarom start mijn pc zo traag op? Is het een hardwareprobleem? Onnodige software verwijderen? Belangrijke updates installeren…? Verder wordt er gesleuteld aan vragen van de deelnemers.
Rekenblad (Excel) in vogelvlucht (beginners)
We kunnen wel tot honderd tellen, maar percenten en gemiddelden berekenen lukt voortaan beter met enkele muisklikken. Dankzij eenvoudige formules wordt een heleboel tel- en denkwerk verlicht en vergemakkelijkt en dat is tevens ook het doel van deze cursus. Beheer je huishoudbudget met alle gemak. Bij deze cursus beginnen we vanaf het prille begin, enige voorkennis van Windows is aan te raden.
PowerPoint in vogelvlucht (beginners)
We maken een eenvoudige presentatie, enkel voor personen die regelmatig met de computer werken.
Ontdek Google Earth en Street View
Google Earth is een Googletoepassing die gratis te downloaden is. Je ‘vliegt’ naar elke locatie ter wereld om satellietbeelden, kaarten, terreinen en gebouwen te bekijken. Kies zelf een bepaalde plaats: daar kan je in detail inzoomen op een omgeving, een straat, een gebouw …
Nu wordt dit nog gemakkelijker dankzij Street View. Van heel wat toeristische plaatsen kun je foto’s of bijkomende informatie opvragen. Je kunt bv. de weg van het station naar je hotel uitstippelen, de bezienswaardigheden van een stad bekijken, achtergrondinformatie lezen, de restaurants in een bepaalde buurt opvragen …
Heel wat gebouwen kan je nu ook in 3D bekijken; het lijkt wel of je rond het gebouw wandelt. Je kunt zelfs in een aantal gebouwen binnen een kijkje nemen via de 360°-functie. Zo wandel je rustig rond in de Sint-Pietersbasiliek te Rome of neem je een kijkje op de top van de Mount Everest …
Geïnteresseerden kunnen ook sterren en zonnestelsels bekijken of een duik nemen in de oceaan. Google Earth is ideaal als voorbereiding voor een korte of lange reis of om nog eens na te genieten van een uitstap.
Een fotoboek maken
Een fotoboek is een prachtige herinnering die je zelf hebt samengesteld. In deze opleiding ga je stap voor stap te werk:
- je bezoekt de website; - je downloadt het programma en je installeert het; - je laadt de foto's op; - je maakt een fotoboek; - je stuurt het fotoboek door naar de ontwikkelaar. Meebrengen: een USB-stick met foto's of fototoestel met kabel, je e-mailadres en het wachtwoord.
Facebook, Twitter,…: inleiding sociale media
Het internet biedt zoveel meer mogelijkheden dan mailen of surfen. Facebook, Twitter, chatten,... zetten de deur naar je (klein)kinderen, kennissen, vrienden, verder open.
Deze week is een organisatie van de gemeentelijke ouderenadviesraad i.s.m. Arch'educ Volkshogeschool Halle-Vilvoorde vzw, Stationsstraat 70, 1730 Asse www.archeduc.be en CVO Opleidingscentrum Kruikenburg Ternat, Statiestraat 37, 1740 Ternat www.okternat.be
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Colpaert | 22 nov 2024
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Marc Colpaert | 15 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 nov 2024
Marc Colpaert | 09 nov 2024
Marc Colpaert | 08 nov 2024
Marc Sluys | 24 okt 2024