PIVO ASSE geeft unieke traumaopleiding in Vlaanderen

C21

PIVO ASSE geeft unieke traumaopleiding in Vlaanderen

Editiepajot_asse_pivo_unieke_opleiding_in_vlaanderen_foto_stefanie_vanderstraeten__1_
Foto's © Stefanie Vanderstraeten
 
Editiepajot_asse_pivo_unieke_opleiding_in_vlaanderen_foto_stefanie_vanderstraeten
Foto's © Stefanie Vanderstraeten
 
Editiepajot_asse_pivo_unieke_opleiding_in_vlaanderen_foto_stefanie_vanderstraeten__2_
Foto's © Stefanie Vanderstraeten
 
Editiepajot_asse_pivo_unieke_opleiding_in_vlaanderen_foto_stefanie_vanderstraeten__3_
Foto's © Stefanie Vanderstraeten
 
Editiepajot_asse_pivo_unieke_opleiding_in_vlaanderen_foto_stefanie_vanderstraeten__4_
Foto's © Stefanie Vanderstraeten
 
Editiepajot_asse_pivo_unieke_opleiding_in_vlaanderen_foto_stefanie_vanderstraeten__5_
Foto's © Stefanie Vanderstraeten
 

Het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) is gestart met een unieke opleiding in Vlaanderen. Het is een opleiding in verband met traumabestrijding en kan gevolgd worden door ambulanciers, verpleegkundigen, artsen en brandweer. De opleiding PreHospital Trauma Life Support (PHTLS) voor traumaslachtoffers komt oorspronkelijk uit Amerika en geldt ondertussen als de gouden standaard bij de preklinische benadering van traumaslachtoffers, en dit in bijna 50 landen.

“In Vlaanderen worden deze opleidingen enkel en alleen in het PIVO gegeven en dit in een samenwerkingsverband tussen het PIVO en PHTLS Belgium die licentiehouder zijn. We nemen hier een unieke voortrekkersrol op ten opzichte van de andere opleidingscentra in Vlaanderen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor het PIVO.
Bij PHTLS worden slachtoffers van bijvoorbeeld verkeersongevallen ter plaatse geëvalueerd, om hen zo snel mogelijk de meest noodzakelijke behandeling te geven. “Aangezien de eerste interventie de belangrijkste is, leren de cursisten het belang van kritisch nadenken en een snelle beoordeling” vertelde Tom Schmitte, de cursusdirecteur van PHTLS ons. “We zien vaak dat hulpverleners het slachtoffer zoveel mogelijk nog ter plaatse willen helpen en verzorgen, maar kritieke gevallen moeten altijd zo snel mogelijk naar een ziekenhuis overgebracht worden.”
De cursus gaat uit van het beginsel ‘wat de patiënt als eerste doodt, als eerste behandelen’. Die methode vergroot de bekwaamheid in de evaluatie van de patiënt en de bepaling van de prioriteiten in de verzorging. Twee studies hebben aangetoond dat het aanleren van de PHTLS-methode aan prehospitale hulpverleners tot een globale verbetering van de benadering geleid heeft en dat er een vermindering is van de mortaliteit van de traumapatiënt en een vermindering van de kans op blijvende letsels na een trauma.
“De PHTLS-cursus van 16 uur bestaat uit een combinatie van theorielessen over fysiopathologie (beoordeling en management van trauma, soorten shock, kinderen en ouderen,…) en workshops (immobilisatie van volwassenen en kinderen, snelle bevrijding van de beknelde patiënt,…) waarin realistische klinische situaties worden uitgewerkt”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.
De opleiding loopt nog maar enkele maanden, maar toch krijgen de organisatoren vaak te horen dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn. Tot de maand november zijn dan ook alle cursussen al volzet. Er kan dus gezegd worden dat het een schot in de roos is.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jan 2013
Stefanie Vanderstraeten
Stefanie Vanderstraeten
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 22 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief