Nieuw verloskwartier en neonatologie in OLV Ziekenhuis ASSE

C21

Nieuw verloskwartier en neonatologie in OLV Ziekenhuis ASSE

Editiepajot_asse_gynaecologenteam_olv_asse_in_het_nieuw_verloskwartier_foto_ingezonden
Gynaecologenteam OLV Asse in het nieuw verloskwartier foto (ingezonden foto's)
 
Editiepajot_asse_dokter_johan_frankcx_foto_ingezonden
Dokter Johan Frankcx (ingezonden foto)
Editiepajot_asse_neonatologie_asse_foto_ingezonden
Neonatologie Asse (ingezonden foto)
 

Op Campus Asse van het OLV Ziekenhuis is het verloskwartier volledig vernieuwd. Er zijn nu vier verloskamers, waarvan twee met een bevallingsbad. Maar de grote troef blijft de persoonlijke, menselijke begeleiding. Gynaecologe dr. Hilde Verlaenen vertelt er alles over.

“Tot voor kort telde het verloskwartier in Asse twee arbeidskamers en twee verloskamers. De zwangere vrouwen moesten na de arbeid naar een andere kamer verhuizen om te bevallen. Vandaag zijn beide functies geïntegreerd. Hiervoor was een grondige verbouwing nodig, want we wilden voldoende grote en comfortabele verloskamers”, aldus dr. Verlaenen.
“Twee van de vier verloskamers beschikken over een bevallingsbad, een douche en diverse mogelijkheden om in verschillende posities te bevallen. Voor de papa’s is er een comfortzetel. Deze zeer ruime kamers houden we in de eerste plaats voor vrouwen die niet a priori voor een epidurale verdoving kiezen. Het bevallingsbad werkt namelijk relaxerend, pijnstillend en versnellend tijdens de arbeid en kan niet samen gebruikt worden met een epidurale bevalling. Ook de andere mogelijkheden zijn erop gericht om de zwangere vrouw naar wens te laten bewegen, zich eventueel in de speciaal hiervoor ontworpen doeken verticaal te positioneren of te douchen, alles met het oog op pijnverzachting en een vlotte bevalling. Ook de één-op-één-begeleiding die we zoveel mogelijk nastreven, stelt de mama’s op hun gemak en vermindert de pijnbeleving, waardoor de kans groter wordt op een bevalling zonder epidurale verdoving.”
Puur natuur
“Ja, het is een bewuste keuze om het natuurlijk bevallen te promoten. We zorgen dan ook voor een optimale, huiselijke sfeer. Uiteraard is alle technische apparatuur aanwezig, maar ze staat niet centraal na een normaal zwangerschapsverloop. We willen het bevallen niet ‘overmedicaliseren’. Het belangrijkste in het tevredenheidsgevoel van een vrouw, is de mate waarin haar verwachtingen vervuld zijn en met haar wensen rekening is gehouden. Dat is de kern van een goede begeleiding. Onze doelstelling is dus niet zozeer het aantal epidurales terug te dringen, maar wel om een optimale begeleiding aan te bieden, tot tevredenheid van de zwangere vrouw en de kersverse mama. Uiteraard zijn ook de twee andere verloskamers comfortabel en gerieflijk ingericht, met onder meer een douche en een bed voor de papa’s die wensen te blijven slapen.”
Door vriendelijke zorg het verschil maken
“Veel aandacht gaat vandaag naar een mooie, comfortabele omgeving om te bevallen. En terecht: we verblijven allemaal tijdens ons verlof liever in een mooi dan in een minder fraai hotel. Maar als puntje bij paaltje komt, dan maakt vooral de vriendelijke zorg van alle medewerkers het echte verschil. Dat is ook de sterkte van het verloskwartier en de materniteit in Asse. Het menselijke karakter, de persoonlijke zorg en de familiale omgeving zijn onze troeven. Het vroedkundig team is heel nauw betrokken en elke medewerker loopt zowel diensten in het verloskwartier als op de materniteit en de neonatale afdeling. Een aantal vroedvrouwen consulteren ook. Zwangere vrouwen zien dan ook vaak dezelfde vertrouwde gezichten. Dat geeft een extra persoonlijke toets aan de zorg, waar mensen heel gevoelig voor zijn.”
“Met de vijf gynaecologen in campus Asse doen we jaarlijks ongeveer 700 bevallingen. Dat is vrij veel voor een relatief klein ziekenhuis. Het bewijst dat onze aanpak werkt.”
Menselijke benadering en technologie gaan hand in hand op de nieuwe neonatologie
Samen met het verloskwartier werd ook de afdeling neonatologie vernieuwd. Op deze dienst worden kindjes die te vroeg geboren zijn (vanaf 33 weken) met de nodige en aangepaste zorgen omringd.
Kinderarts dr. Johan Franckx is opgetogen over de nieuwe afdeling neonatologie. “Het is een verschil van dag en nacht”, glundert hij. “De afdeling is groter en er is meer lichtinval. Bezoekers krijgen meer ruimte en tegelijk ook meer privacy. Comfort en een menselijke benadering gaan hand in hand met moderne technologie en infrastructuur.”
“Als er aanwijzingen zijn op een vroeggeboorte, is het goed om de aanstaande mama tijdig rust voor te schrijven. Pasgeborenen van minder dan 33 à 34 weken gaan altijd eerst naar een universitaire neonatale intensieve dienst. Zodra ze zelfstandig kunnen ademen en alle gevaar geweken is, komen ze naar hier terug. Hoe dichter bij huis, hoe beter voor de ouders.”
Ook nieuwe Materniteit op Campus Aalst
Ook op Campus Aalst werd er geïnvesteerd in het comfort en het welzijn van de patiënten. Daar wordt op 18 juni de nieuwe materniteit in gebruik genomen. In de nieuwe patiëntenkamers werd vooral veel aandacht besteed aan de lichtinval en het comfort. De kamers zijn iets ruimer en ze beschikken allemaal over een eigen badkamer met douche en zelfs een kleine kitchenette.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jun 2013
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 22 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief