ASSE - Samenwerking rond veiligheid tussen De Lijn, politiezone AMOW en betrokken gemeenten werpt zijn vruchten af

C21

ASSE - Samenwerking rond veiligheid tussen De Lijn, politiezone AMOW en betrokken gemeenten werpt zijn vruchten af

Editiepajot-asse-logo-gemeente
Editiepajot

Het aantal gemelde incidenten daalde met de helft naar 15 en ook het aantal aandachtsbuurten verminderde van 8 naar 1. In 2012 sloot de NMBS als extra partner bij aan door de ondertekening van hun intentieverklaring. Het is nu de bedoeling om samen nog meer preventieve acties te ondernemen en zo de veiligheid op en rond het openbaar vervoer nog te verhogen.

Sterke daling incidenten en aandachtsbuurten

In 2010 sloten De Lijn Vlaams-Brabant, de politiezone AMOW, de gemeenten Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel een akkoord om samen de veiligheid van reizigers en personeel op de bussen en aan de haltes te verbeteren. In 2012 sloot ook de NMBS hierbij aan. Eind vorig jaar vond een eerste evaluatie van het convenant plaats waaruit bleek dat de samenwerking zijn vruchten afwerpt. Het aantal gemelde incidenten halveerde tussen 2010 en 2013 van 30 naar 15 en ook het aantal aandachtsbuurten daalde met bijna 90% van 8 naar 1. “Veiligheid op en rond bussen is iets waar we rond moeten samenwerken, en het is dan ook bijzonder fijn om te merken dat de constructieve samenwerking tussen de partners werkt. Alle partijen spannen zich in om de sociale veiligheid te verhogen en dat loont”, stelt Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant, vast.

Initiatieven

Een belangrijke rol in het behalen van deze resultaten is er voor de gemeenschapswachten die op drukke momenten op de bus en aan haltes een oogje in het zeil houden. Zij werken ook mee aan Trammelant, een project van De Lijn in Campus Wemmel en Atheneum Asse waarbij jongeren kennis maken met de chauffeurs en lijncontroleurs van de vervoermaatschappij en zich samen inzetten voor een aangenamere busrit. Verder nemen De Lijn en politie deel aan de verkeersweken in de zesde leerjaren, een project van de gemeente Asse. En met de aanleg en het vrijhouden van busbanen en haltes, werden inspanningen gedaan om de doorstroming van bussen in het verkeer te bevorderen.

Geen eindpunt

Walter Vansteenkiste, burgemeester van Wemmel: “De positieve evaluatie is geen eindpunt maar juist een motivatie om op deze ingeslagen weg verder te gaan. Waar er nu bijvoorbeeld vooral gezamenlijke controleacties gebeuren na een klacht, is het de bedoeling om in de toekomst meer preventieve acties te ondernemen. Dankzij de goede onderlinge communicatie en de contacten op het terrein kunnen we verder werk maken van nog meer veiligheid in deze regio.”

Meer informatie

Voor meer informatie kunnen reizigers terecht op de website www.delijn.be of op het informatienummer 070 220 200 (€ 0.30/min).

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jan 2014
Sam Herremans
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 22 nov 2024
Marc Sluys | 16 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief