ASSE - Vorming 55+: zelfzorg bij pijn van rug- en nekklachten
Bijna iedereen kent het: een vervelend gevoel in de rug, last bij het bukken, stijfheid en een vermoeidheid in de onderrug, pijn in de nek… Veelal zijn deze klachten tijdelijk. Maar wat als de pijn niet voorbij gaat?
De Seniorenraad organiseert, in samenwerking met Anne Mie Menten en Liesbeth Van Uytvanghe van het OLV-ziekenhuis Aalst, een infonamiddag over pijn bij rug- en nekklachten en hoe hiermee om te gaan.
In België ontwikkelen ongeveer de helft van de mensen rug- en nekklachten van allerhande aard. Minstens één op de vijftig mensen kampt met pijn en chronische klachten. Pijn is een complex fenomeen en 100 % pijnverlichting is vaak niet mogelijk. Er bestaan geen wondermiddelen om de pijn te verlichten. Je kunt wel met de pijn leren omgaan en leren wat je zelf kan doen om je pijnbehandeling te ondersteunen.
Je krijgt o.a. tips over slaaphygiëne en over communicatie: hoe communiceer je met zorgverleners, artsen en met de mensen in je omgeving over je pijn.
In het tweede deel van de namiddag krijg je inzage in de werking van het algologisch team van het OLV-ziekenhuis. Dit team werd recent opgericht om zorgverstrekkers te sensibiliseren, patiënten op te volgen en een pijnbeleid uit te stippelen. Dit alles om te voorkomen dat acute pijn chronisch wordt.
Anne Mie Menten is stafmedewerker/verpleegkundige OLV-ziekenhuis Aalst, deskundige pijntherapie, medeoprichter van het Netwerk Vlaamse pijnverpleegkundigen en Belgisch pijninstituut en gastdocente/organisator van opleidingen in diverse hogescholen.
Liesbeth Van Uytvanghe is thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis, medewerker operatiekwartier in het OLV-ziekenhuis Asse, verpleegkundige pijnkliniek in het OLV-ziekenhuis Asse, lid van het algologisch team OLV-ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove en lid van het Netwerk Vlaamse pijnverpleegkundigen.
Praktisch
- Wanneer: 20 januari om 14.00 uur
- Waar: zolder van het Oud Gasthuis, Gemeenteplein 26, Asse.
- Toegang: gratis.
- Vooraf inschrijven is wenselijk.
Meer info: dienst Sociale Zaken, T 02 454 19 66, sociale.zaken@asse.be