ASSE promoot elektrische voertuigen
We willen allemaal de vrijheid behouden om te rijden waar en wanneer we willen. Zelden staan we stil bij de consequenties van de uitstoot die onze 'vrijheid' teweeg brengt. Het is vandaag meer dan ooit van belang dat we de CO2-uitstoot drastisch reduceren om de opwarming van de aarde af te remmen. Je rijdt CO2-vrij als aan twee voorwaarden is voldaan: de uitstoot is nihil, bijvoorbeeld bij elektrisch rijden, én de stroom die wordt geconsumeerd, komt uit hernieuwbare bronnen.
Dit laatste is jaar na jaar aan het verbeteren. Onze stroom ziet er steeds groener uit!
Tot op heden is in België de markt van elektrische voertuigen (EV) nog bijzonder klein. Dit komt omdat er geen infrastructuur voor publiek laden voorradig is, en dat blijkt nu net de grootste zorg van de potentiële EV-rijder te zijn.
Oplaadpunt elektrische voertuigen
Het gemeentebestuur sloot recent een overeenkomst met EV-Point Invest voor de plaatsing van een oplaadstation voor elektrische voertuigen. Dit toestel staat op de parking van het Gemeenteplein. EV-Point biedt het dubbele oplaadpunt gratis aan. De gemeente betaalt een eenmalige kost van 800 euro voor de installatie, de bekabeling, de signalisatie en de connectie met de computers van EV-Point. In ruil baat EV-Point de palen 15 jaar uit en onderhouden deze ook.
EV-Point betaalt aan de gemeentebestuur het elektriciteitsfactuur van de genuttigde stroom die het zelf aan de gebruikers heeft aangerekend, waardoor het voor het gemeentebestuur een nuloperatie wordt.
De opbouw van een nationaal netwerk van oplaadinfrastructuur zal in België vooral van privé-initiatieven, zoals EV-Point, moeten komen. Van zodra de infrastructuur aanwezig is, vormt de actieradius geen probleem meer. We mogen bovendien niet uit het oog verliezen dat we gemiddeld (slechts) 41 km per kalenderdag rijden. Dit is inclusief woon-werkverkeer, kinderen afhalen en boodschappen doen. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat 98,4% van onze ritten minder dan 100 km zijn. Iedereen kan dus elektrisch rijden!
In de meeste gevallen wordt er thuis of op het werk opgeladen. Moeten er dan wel publieke oplaadpalen bestaan? Natuurlijk… Zakenlui leggen gemiddeld 140 km per werkdag af. Voornoemde personen zijn vaak de eersten die op de markt van de EV’s instappen - hetzij persoonlijk, hetzij via het bedrijf -omwille van het grote voordeel: de energiekost!
Daarnaast zijn er nog de (dagjes)toeristen die naar zee of de Ardennen trekken, maar evenzeer naar pretparken, sport- en welnesscentra, culturele centra enzovoort. Elk van deze locaties zal, stilaan maar zeker, moeten voorzien in oplaadinfrastructuur om zijn gasten welkom te blijven heten.
Aankoop elektrisch voertuig
Om de doelstellingen van het burgemeestersconvenant (20% minder CO2 tegen 2020) te bereiken, dient het gemeentebestuur ook het eigen wagenpark om te vormen. Er werd beslist om een oude dienstwagen te vervangen door een elektrische wagen.
Het gemeentebestuur besliste om in te tekenen op een samenaankoop van Eandis voor duurzame voertuigen. Eandis krijgt de opdracht om de hiervoor noodzakelijke overheidsopdrachten uit te schrijven, te gunnen en toe te wijzen.
Er werd ingeschreven voor een middelgrote personenwagen met elektrische aandrijving voor vijf personen met vier deuren en achterklep met volgende hoofdeigenschappen:
- elektrische voorwielaandrijving met elektromotor max. vermogen 80kW -109 pK;
- max. koppel 254 Nm;
- batterijen type lithium-ionaccu 24kWh;
- actieradius 200 km;
- CO2-uitstoot 0 gr/km;
- automatische versnellingsbak.
De kostprijs van de wagen bedraagt 28.760,22 euro (inclusief btw en gekozen opties).
Meer info
Bevoegde mandataris: Yoeri Vastersavendts, T 02 452 81 68, yoeri.vastersavendts@asse.be
Bevoegde dienst: dienst Milieu, Ben Michiels, T 02 454 19 23, ben.michiels@asse.be
Meer info over oplaadpunt EV-Point
http://www.ev-point.be/mailings/Steekerdestekkerin.pdf