ASSE - “Duizend scholen willen een kindvriendelijke schoolomgeving”
Na tien jaar zone 30 is het Octopusplan – deelwerking van de Voetgangersbeweging- met mate tevreden over het aangepaste snelheidsregime binnen de schoolomgeving. Afgaand op de ongevallencijfers heeft de zone 30 alvast haar nut bewezen, maar er is nog veel werk aan de winkel. Het kindvriendelijk maken van de schoolomgeving omvat meer dan het aanpassen van het snelheidsregime. Duizend scholen maken als Octopusschool kenbaar dat zij belang hechten aan veilig verkeer en een kindvriendelijke schoolomgeving. Komende week ontvangen al deze Octopusscholen het Octopus-label waarmee zij aan de schoolpoort hun engagement kracht bijzetten. Het eerste label werd vandaag officieel ingehuldigd in GBS Mollem te Asse.
In 2005 werd de zone 30 in schoolomgevingen verplicht. Heel wat voor- en tegenstanders uitten hun bezorgdheden over de nieuwe maatregel. Met de Octopuscampagne ijverde de Voetgangersbeweging destijds samen met de meeste Belgische basisscholen voor de zone 30 en de herinrichting ervan op maat van kinderen. Na tien jaar blijkt uit onderzoek dat de zone 30 in schoolomgevingen ervoor heeft gezorgd dat het aantal ongevallen drastisch is gedaald, maar anderzijds is de chaos aan heel wat schoolpoorten voor vele ouders nog steeds een argument om hun kind niet te voet of met de fiets naar school te laten gaan. Ook tonen de ongevallenstatistieken aan dat de verkeersveiligheid op de schoolroutes nog voor veel verbetering vatbaar is.
Voor de mentale en lichamelijke ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat zij te voet of met de fiets naar school gaan. Dit draagt bij aan hun gezondheid, hun zelfstandigheid en hun sociale vaardigheden. Tevens heeft dit een positieve impact op het milieu en de verkeerscongestie. “Overheden moeten daarom resoluut meer aandacht besteden aan een betere plaats voor kinderen in het verkeer, net zoals hun ouders die met de auto gaan werken dit vandaag ook al krijgen. Er is meer nodig dan kinderen aanzetten tot het dragen van een fluohesje en zo de verantwoordelijkheid bij hen te leggen.” Zegt Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging. Volwassen, veelal gemotoriseerde, weggebruikers moeten van hun kant inzien dat ook zij een belangrijke taak hebben opdat kinderen te voet of met de fiets naar school kunnen. Niet in het minst door het rijgedrag aan te passen aan de mogelijke aanwezigheid van kinderen.
Tom Dhollander: “Om het maatschappelijk en politiek draagvlak kracht bij te zetten, hebben inmiddels meer dan 1.000 Vlaamse basisscholen zich geëngageerd als Octopusschool.” Deze scholen zijn binnenkort herkenbaar door het Octopuslabel aan de schoolpoort. Octopusscholen worden door het Octopusplan tevens ondersteund om ook zelf hun steentje bij te dragen aan verkeersveiligheid en kindvriendelijke mobiliteit. Dit schooljaar nog gaan de Octopusscholen aan de slag met drie unieke verkeerscampagnes en een online verkeersplatform.
De officiële inhuldiging van het gloednieuwe label vond plaats in GBS Mollem in aanwezigheid van het Octopusteam, de Schepen van Mobiliteit Yoeri Vastersavendts, directie, leerkrachten en enthousiaste leerlingen van de school. De gemeente Asse zet de boodschap kracht bij door dit schooljaar te starten met de opmaak van schoolvervoerplannen in samenwerking met het Octopusplan en de scholen. De doelstelling is om op termijn de mogelijke knelpunten langsheen de schoolroutes weg te werken en de routes veel meer in te richten op maat van de kinderen. Het Octopusplan juicht zulke initiatieven toe en benadrukt dat het net die zaken zijn waar we gezamenlijk, op lange termijn, de effecten van de zone 30 omgeving kunnen versterken.