HALLE- Drukke dagen bij mosselen Marchant

C21

HALLE- Drukke dagen bij mosselen Marchant

De_mosselen_worden_gesorteerd_volgens_grote
De mosselen worden gesorteerdn. (Foto Emile Devogeleer)
 
De_werkplaats
De werkplaats. (Foto Emile Devogeleer)
 
Het_verpakken
Het verpakken (Foto Emile Devogeleer)
 
Hugo_declerck
Hugo Declerck (Foto Emile Devogeleer)
 
Klaar_om_uitgevoerd_te_worden
Klaar om uitgevoerd te worden (Foto Emile Devogeleer)
 
Ye-96__5_
 

 Het Zeeuwse mosselseizoen is begonnen, en hiermede ook de drukke dagen voor mosselen, vis, schaaldieren Marchant op de Bergensesteenweg 434 in Lembeek. Elke nacht rond 00.00 uur komt er een oplegger met verse mosselen vanuit Yerseke ( Zeeland Nederland ) de winkel in Lembeek bevoorraden.

Rond 03.00 uur is het dan de beurt aan de ploeg chauffeurs, magazijniers om de bestellingen klaar te maken en uit te voeren naar de verschillende restaurants, winkels.

Vestigingsmanager Hugo Declerck,  heeft jarenlange ervaring in de viswereld, kijkt er op na dat elke dag verse vis ingekocht wordt, zodat iedere klant tevreden is met de kwaliteiten die hij kan vinden in de winkel in Lembeek.

Waar komen ze vandaan: De Zeeuwse mosselen komen in Nederland op grote schaal voor, De Oosterschelde en de Waddenzee en ontstaan door bevruchting in het water.

Als de mosselen door het zwaarder worden voor het schelpje vorm krijgen, zakken ze naar de bodem van de zee. Samen met duizenden andere mosselen  trossen ze samen om zo de natuurlijke vijanden en stormen meester te kunnen.

Deze trossen, mosselzaad genaamd, worden door de mosselkwekers opgevist om op betere gronden in het water, de zogeheten mosselpercelen te leggen en daar te laten groeien.

De Oosterschelde en de Waddenzee zijn ideale kweekgebieden voor mosselen omdat zij over grote concentratie plankton beschikken. Door deze plankton groeien de mosselen na 2 tot 3 jaar uit tot de gekende 'Goudmerk- Jumbo- Imperial' kwaliteiten die u herkent in de winkel.

Als de mosselen een marktwaarde hebben gekregen gaan de kwekers ze op de mosselveiling in Yerseke Nederland verkopen aan de handelaars.

De handelaars verwateren, ontbaarden en sorteren dan de mosselen tot een verkoopbaar handelsproduct. Na amper een uur zijn ze al in de koelinstallaties en kunnen ze vertrekken naar de verschillende groothandelaars en viswinkels.

Snelheid bepaalt in grote mate de kwaliteit van het product. Dankzij een verregaande mechanisatie slaagt Prins & Dingemanse erin om de mosselen, na het opvissen vanaf de eigen percelen, in een recordtijd gebruiksklaar te maken.

Na een verwaterperiode van ongeveer 2 weken, vissen zij de mosselen op en brengen ze met hun zogenaamde walschepen naar hun verwerkingsbedrijf.

Aan boord worden ze al een keer gewassen, vervolgens verwaterd met gezuiverd Oosterscheldewater dat eerst speciaal UV-gefilterd wordt om eventuele bacterie onschadelijk te maken, hiermee worden de laatste zandresten verwijderd.

In de volgende fase worden de mosselen onttrost, ontbaard en verder van vuil ontdaan, daarna volgt nog een visuele controle, en volgt de sortering.

Na deze lange weg te hebben afgelegd komt de mossel eindelijk op het menu in vele huiskamers, restaurants en eetgelegenheden.   

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 jul 2016
Emile Devogeleer
Emile Devogeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 feb 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief